liberinteleorman.ro

Exodul teleormănenilor la București… în interes de serviciu

12 martie 2019
Advertisement

Carmen Dumitrescu

Distanța foarte mică dintre București și Teleorman face ca forța de muncă din zona faimosului județ să poată migra foarte ușor către capitală. Zilnic, sute de teleormăneni fac naveta între București și Alexandria sau Turnu Măgurele cu microbuzul. Tocmai de aceea, compania care se ocupă de transportul teleormănenilor la București și retur e în continuă dezvoltare, crescând constant numărul de mașini. Astfel, acum se poate circula din Teleorman către București din jumătate în jumătate de oră. În ciuda acestui fapt, microbuzele care asigură acest tip zilnic de transport sunt mereu pline, iar stațiile sunt mereu ticsite de zeci de oameni care pleacă acasă, la muncă sau la copii în vizită.

Aglomerare de teleormăneni în autogara din zona 13 Septembrie, București

Într-o zi normală, în stația de microbuze a autogării din 13 Septembrie (București) e o aglomerație pe care numai imaginile o pot descrie în plenitudinea ei. Oamenilor li se pare deja normal să facă naveta peste 150 de kilometri pe zi (dus-întors), pentru a putea câștiga un salariu decent sau pentru a putea petrece timp cu nepoții și copiii. Desigur, ei spun că înainte nu era o așa aglomerație pe ruta Teleorman-București, dar între timp s-au închis multe afaceri și locurile de muncă s-au împuținat văzând cu ochii. Iar oamenii au găsit singura soluție care le-a fost la îndemână: nu revolta, ci capitala.

Putem vorbi, în aceste condiții, despre o migrație semnificativă a teleormănenilor către București. Și nu, de data aceasta nu ne mai referim la „exodul creierelor albe” care au reușit, pe pile, să se angajeze în vreun minister sau prin parlament. Ci la oamenii normali, fără relații și ajutoare sociale, care fac în fiecare zi efortul cumplit a străbate 84 de kilometri dus și 84 de kilometri întors, pentru a câștiga pâinea de care copiii lor au nevoie. Desigur, poate dacă s-ar fi supărat la timp pe cei care au adus Teleormanul la sapă de lemn, lucrurile ar fi stat altfel. Dar pentru că întotdeauna a fost descurcăreț, teleormăneanul a găsit soluția de compromis. Cu toate acestea, mulți spun că, deși câștigă bine în București, după ce scad banii de navetă, rămân cu un modest salariu de Teleorman…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Teleormăneni de mândrie! Olimpica Daria Burtea a fost premiată de Iohannis

Următorul articol

Drăgușin vrea să-i dea primăria de-a gata lui Augustin

Cele mai recente articole de Actualitatea politică