Avocații Teldrum au pus în aplicare strategia „Strămutarea”, pentru a mai câștiga timp…

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Pe holurile Tribunalului Teleorman, avocații celei mai profitabile companii din județul Teleorman spuneau, neoficial, că nevinovăția Teldrum în povestea fraudării fondurilor europene este o chestiune imposibil de prezumat. Tot ei și tot neoficial susțineau că singurul mod de a ajuta conducerea Teldrum e tragerea de timp. Ce s-a vorbit pe holuri s-a întâmplat în fața onoratelor instanțe de la Teleorman și București, căci sub ochii publicului privitor s-a desfășurat o strategie avocățească, menită să ajute conducerea Teldrum să câștige timp. Pentru ce? Vom vedea…

În privința redeschiderii dosarului Teldrum, la solicitarea procurorilor DNA, avocații companiei au solicitat judecătorului Violeta Maidanuc din cadrul Tribunalului Teleorman strămutarea procesului, pe motiv că există o prea intensă mediatizare a spețelor în care compania e implicată. Deși nu a înțeles motivul cererii de strămutare, judecătorul din Teleorman a ales să nu dea o decizie, până nu se decide dacă strămutarea va fi sau nu aprobată de Curtea de Apel București.

Aceeași strategie a fost pusă în aplicare de avocații Teldrum la Tribunalul București, în procesul în care Teldrum e judecat pentru fraude din fonduri europene. Tot Curtea de Apel București va decide și în acest caz dacă strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului București este sau nu necesară. Cazul fraudei din bani europeni este trimis în fața instanței din luna decembrie a anului trecut, iar avocații Teldrum fac o treabă deosebit de bună în privința tragerii de timp, despre care discutau liber pe holurile Tribunalului Teleorman. Dacă strămutarea dosarelor va fi admisă de Curtea de Apel, e posibil ca instanțe din Giurgiu, Ialomița sau Călărași să fie angrenate în aceste procese din ce în ce mai clare, însă din ce în ce mai complicate, pe fondul aplicării unor strategii avocățești, care se manifestă prin citarea greșită a părților (a se vedea cele două amânări de la Tribunalului Teleorman în procesul de redeschidere a dosarului Teldrum) sau prin cereri de strămutare, valabile în cadrul ambelor procese.

Compania Teldrum este trimisă în judecată pentru fraudarea banilor europeni. Practic, în interesul societății Tel Drum SA și în derularea obiectului său de activitate, ar fi fost desfășurate o serie de acțiuni subsumate scopului celebrului GIO (grup infracțional organizat). Vorbim, în primul rând, despre privatizarea Tel Drum SA și transferarea acesteia din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a lui Dragnea, înstrăinarea către Tel Drum SA a unui utilaj (stație de mixturi asfaltice) care fusese achiziționat de către Consiliul Județean Teleorman și acordarea către Tel Drum SA, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare și întreținere a structurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean Teleorman, fără a exista o procedură concurențială de atribuire.

Ulterior, Consiliul Județean, condus de Dragnea asigura câștigarea de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanțate din fonduri publice, prin influența de care se bucurau membrii grupului infracțional organizat, prin furnizare de informații confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Județean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene). Apoi, folosindu-se de prietenia cu Elena Udrea și cu oameni din gruparea Băsescu, care nu doar că “l-a nășit”, dar l-a și ajutat să crească, Dragnea a obținut în mod preferențial și fraudulos finanțări din bugetul național, dar și din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false și inexacte, bani care ulterior erau direcționați către Tel Drum SA. Ulterior, banii erau transferați de la Teldrum către alte societăți comerciale, controlate de loiali sau de oameni cu influență politică, de la care Dragnea putea cumpăra ce-și dorea cel mai tare: puterea.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*