Aparatul pentru testarea COVID-19, cumpărat de Spitalul Județean, a început, în sfârșit, să fie folosit!

în Actualitate/Dezvăluiri/Sănătate

Testarea oamenilor din Teleorman în vederea depistării infecțiilor cu noul virus a mers, încă de la începutul pandemiei, într-un ritm foarte lent. O bună perioadă, testele se făceau la București, astfel că așteptarea rezultatelor era mai mare, iar din luna aprilie, testările se fac și în Teleorman, cu ajutorul unui aparat PCR donat județului Teleorman. Există, desigur, și un aparat pentru depistarea COVID-19, cumpărat din banii județului, la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria. Acesta nu a funcționat, din păcate, o perioadă destul de lungă de timp, pentru că, așa cum a specificat într-un interviu exclusiv acordat Ziarului Liber în Teleorman de managerul unității spitalicești, Alexandru Dobre, aparatul a necesitat variate calibrări, testări, iar personalul a avut nevoie de pregătire solidă, înainte de a începe să îl folosească.

Potrivit datelor oficiale, furnizate de DSP Teleorman, de la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului, au fost efectuate 1612 teste COVID-19, dintre care 899 în laboratorul coordonat de DSP Teleorman.

Abia de patru zile, aparatul PCR cumpărat de Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, cu bani din bugetul județului Teleorman, a început să fie folosit. Potrivit managerului unității spitalicești, aparatul este momentan utilizat exclusiv pentru nevoile spitalului județean, celelalte testări, aferente anchetelor epidemiologice, fiind efectuate tot la laboratorul DSP-ului.

Da, aparatul pentru depistarea COVID-19 a început să fie folosit de noi. Asta se întâmplă chiar la începutul acestei săptămâni, mai precis, de luni (n.r.- 27 mai). Momentan, facem doar teste pentru spital. Testările aferente anchetelor epidemiologice se fac în laboratorul DSP, cu celălalt aparat. Avem un ritm relativ bun de testare, am avut și 29 de testări într-o zi.”, a declarat Alexandru Dobre pentru ziarul Liber în Teleorman.  

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*