Actorul George Mihăiță: ”Nu am prea întâlnit aplauze de final cum au fost aici, la Alexandria”

în Cultură

Monica Vasilescu

george-mihaita-

Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă, care uimesc permanent când urcă pe orice scenă teatrală din România, au excelat și la Alexandria, la Festivalul Ideo Ideis. Pe un text care porneşte de la romanul emblemă al literaturii române, ”Moromeţii”- de Marin Preda, cei doi s-au transformat în două personaje (Cocoşilă și Moromete) care repun, într-un mod nou, povestea din cartea ce a marcat multe generații de cititori. În spectacolul ”Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, piesă ce revalorifică povestea și actul povestirii, George Mihăiță și Marcel Iureș au exploatat universul rural profund în roluri magistrale care nu ar fi anticipat o dedublare totală a unor actori cu prestanță, precum sunt cei doi, în niște țărani autentici. După interpretarea Moromeților lui Preda, reprezentație care a umplut până la refuz Casa de Cultură, George Mihăiță a acceptat să răspundă câtorva întrebări pentru ziarul Liber în Teleorman.

Reporter: Cum v-ați simțit la Alexandria?

George Mihăiță: Nu am prea întâlnit aplauze de final cum au fost aici, la Alexandria. Se simte publicul tânăr și teribil de entuziast, iar aplauzele de la final ne-au ajuns la suflet și mie și lui Marcel Iureș.

Reporter: Se simte că ați jucat într-un oraș care nu are un cinematograf, o instituție-teatru?

George Mihăiță: Se simte. Dar e bine că are un festival pentru lumea care vrea să guste cultură, lume care există în fiecare oraș și e doritoare, iar din punctul ăsta de vedere, Alexandria e privilegiată măcar o dată pe an.

Reporter: Despre ce vorbim noi aici, la Ideo Ideis? Cum se vede prin ochii unui maestru ceea ce fac tinerii în cadrul unui festival de teatru tânăr?

George Mihăiță: Extraordinar! Eu mizez pe tineri foarte mult, eu am încredere în ei, îi sprijin atât cât pot la Teatrul de Comedie. Avem regizori tineri buni, există actori tineri care joacă pe scena teatrului. Probabil că asta mi se trage de la revista ”Salut”, pe care am avut-o timp de 10 ani, dedicată adolescenților. Ei au crescut, au ajuns studenți, au ajuns actori tineri și mă gândesc foarte mult la ei.

Reporter: Simțiți că vin din urmă generații bune de actori?

George Mihăiță: Da, vin generații bune de actori, totul este să aibă posibilitatea să se exprime. Adică să aibă televiziune, să aibă film, să aibă proiecte.

Reporter: Li se mai oferă posibilitatea în prezent?

George Mihăiță: Când ești foarte bun, ți se oferă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Cultură