Ziarul Liber în Teleorman a dat proba rezistenței și a celebrat 100 de ediții

în Cultură

14650524_1272019472829183_4158900561479105875_nCarmen Dumitrescu

În cadrul celor 100 de ediții ale ziarului Liber în Teleorman, am încercat să demonstrăm că în unul dintre cele mai roșii județe din țară este posibilă chiar și libera exprimare. În același timp, am adus lângă noi oameni pentru care cultura reprezintă încă o prioritate și chiar un mod de viață. Au trecut astfel, fără să ne dăm nici chiar noi seama, ani întregi în care am scris tot ce am considerat că e corect. N-am mutat munții din loc și nici n-am schimbat culoarea județului, dar în mod cert am reușit să ne manifestăm exact așa cum ne-am dorit în profesia noastră. Era absolut firesc ca rezistența să fie celebrată printr-o nouă Serată Liberă, în cadrul căreia ne-am invitat prietenii și colaboratorii, pentru a ne bucura împreună de cultura puțină, dar absolut spectaculoasă a acestui județ. Ca atare, în cursul zilei de duminică, 9 octombrie, am pregătit pentru toți cei dragi ai noștri niște momente artistice speciale, dar și foarte multe mulțumiri, căci ziarul acesta, în lipsa sprijinului unor oameni minunați, n-ar fi ajuns unde este astăzi.

Evenimentul a fost deschis, spre deosebire de seratele precedente, de opiniile unor oameni care ne citesc și care și-au format deja o părere despre ceea ce facem noi. Paul Schiopu, Stelică Tălpigă, Dan Popescu, Dumitru Goldbach au vorbit despre relația lor cu ziarul Liber în Teleorman și au mărturisit, la unison, că ne rămân alături, de dragul spiritului tânăr adus de această publicație într-un județ prăfuit. Mai mult, Dan Popescu a adus cu el prima ediție a ziarului, pe care subsemnata scrisese: „Vă așteptăm alături de noi și la ediția cu numărul 100!”. Paul Schiopu a mărturisit că apreciază jurnalistele care scriu această publicație, pentru faptul că fac singure munca unei redacții întregi, iar Stelică Tălpigă a declarat, în glumă, că vine la Seratele ziarului de dragul celor două jurnaliste, căci, dacă în locul lor, ar fi scris doi jurnaliști, probabil n-ar fi venit.

Primul moment al Seratei a aparținut Mugurașilor de Teleorman, coordonați de Livia Vasilică, aceștia readucând în prim-plan valorile tradiționale ale județului, precum portul și dansul, pe muzica neuitatului Liviu Vasilică. Dansurile celor mici au constituit un bun moment pentru cei din sală să-și amintească de tradiție și să aprecieze vestimentația tradițională, dar și priceperea celor mici într-ale dansului popular.

A urmat dragul nostru prieten Nicușor Lină, care s-a depășit pe sine, interpretând cu mai mult aplomb decât de obicei piese dragi sufletului nostru, preferatele noastre fiind „Imnul Liber în Teleorman”, pe muzica și versurile interpretului și „Omul fără chip”. Acesta a ridicat sala în picioare, în momentul în care a interpretat  piesa „Vă rog s-aveți o viață frumoasă!”, ale cărei versuri i-au mișcat pe toți cei prezenți, prin simplitatea și profunzimea lor.

Actorul Mircea Domnaru a folosit acest prilej pentru a ne încânta invitații cu două poezii, interpretate într-un stil aparte și încărcate de un foarte puternic mesaj. Este vorba despre „Republica” și „Dacă”. Momentul poetic a fost, de asemenea, apreciat de public, mulți mărturisind că Mircea Domnaru a întregit atmosfera de cenaclu a evenimentului.

Momentul final, foarte așteptat de mulți dintre invitați, a aparținut Trupei Arhaic. Nicolae Doboș, Sorin Preda și Alex Antonescu au dat, din nou, măsura talentului lor, impresionând întreaga sală cu piesele lor foarte cunoscute: „Să taci!” sau „Iancu Jianu”, dar și cu minunata piesă din părțile Maramureșului, „Ce rău am făcut la lume?”, dedicată special jurnalistelor ziarului Liber în Teleorman.

Invitații ne-au făcut și o surpriză la final, cântându-ne „La mulți ani!”, lucru care ne-a emoționat extrem de mult și pentru care le mulțumim din inimă. Toți cei care au dorit să aibă o amintire de la eveniment au ajuns la Cabina cu Fotografii (un proiect foarte original al unor tineri din județ, despre care vom mai auzi cu siguranță). Acolo, ei au putut obține o fotografie marcată cu sigla ziarului, pentru a nu uita niciodată că au fost martorii celei mai importante probe de rezistență marcate de această publicație până în prezent. Mai mult, ei au primit în dar de la noi și ediția specială a ziarului, o ediție care poartă numărul 100 și care se remarcă printr-un conținut neobișnuit.

Recunoștința noastră nu se poate exprima în cuvinte, dar toți cei care ne sunt și ne-au fost alături o înțeleg cu siguranță așa cum se cuvine. Îi mulțumim lui Ion Codrea, pentru faptul că a făcut din Restaurantul Unicom locul tradițional al evenimentelor libere din Teleorman și pentru faptul că de fiecare dată ne face să ne simțim ca acasă în locul său de suflet. De asemenea, le mulțumim Mugurașilor de Teleorman, Trupei Arhaic, lui Nicușor Lină și tuturor celor care au rupt din timpul lor pentru a ne fi alături. În mod special, îi mulțumim primarului din Videle, Nicolae Bădănoiu, pentru faptul că ne-a înmânat o diplomă aniversară, în care ne sfătuiește să ne bucurăm de reușitele noastre de până acum. Și, nu în ultimul rând, mulțumirea noastră se îndreaptă și către Violeta Zaharia, care și-a făcut timp pentru a ne face atât de frumoase pe cât a fost posibil pentru acest eveniment foarte special. Claudia Obretin Fărcășanu este un alt om minunat, astfel că și ei vrem să-i mulțumim pentru faptul că a fost alături de noi, pentru a imortaliza toate aceste momente deosebite, pe care nu le vom uita prea curând. Rămâneți liberi în Teleorman și noi vom rămâne alături de voi!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. Ziarul este o forma de emancipare in ceea ce priveste mentalitatea retrograda a judetului parintilor nostri(

  2. Felicitari SINCERE din partea unui roman din Insula Corsica.Imi place pozitia pentru popii care i-au spaga ,ar trebui impuscati .Nici credinta nu mai ce a a fost.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*