Viorica Dăncilă, vocea feminismului în politica teleormăneană

în Actualitatea politică

dancila1Carmen Dumitrescu
Viorica Dăncilă nu are nevoie de prea multe prezentări pentru teleormăneni. Numele ei e cunoscut deja de ani buni în politica județeană, europarlamentarul social-democrat având de foarte multe ori un rol de menținere a echilibrului în PSD Teleorman. Lipsită de acea atitudine snoabă a politicianului ajuns într-o poziție de forță peste noapte, tocmai pentru că ea n-a ars etapele, dar și foarte deschisă către dialogul cu oricine îi cere părerea, sfatul sau ajutorul, Viorica Dăncilă are și o altă mare calitate: crede în forța femeilor de a se depăși pe ele însele prin voință și perseverență. Iar într-o lume a politicienilor misogini, existența Vioricăi Dăncilă suprinde și ridică semne de întrebare. Spre deosebire de alte femei care și-au croit drum către politica de vârf, despre europarlamentarul Viorica Dăncilă nu s-au presupus conspirații, amantlâcuri, pile sau șpăgi. De altfel, ascensiunea ei n-a fost nici rapidă și nici ușoară. Vreme de șapte ani a stat în umbra altora, lipind afișe și împărțind pliante, dar rămânând atașată de crezul ei în partidul din care face parte de când se știe. Și pentru că vrea să lase ceva în urma ei, Viorica Dăncilă a decis să-și pună amprenta asupra societății, prin promovarea și sprijinirea femeilor. Nu întâmplător, ea face acum parte și din Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitatea de Gen din Parlamentul European. Iar atașamentul ei pentru județul Teleorman poate constitui, din punctul de vedere al teleormănencelor, un atu și o șansă.
“Fiecare lucru pe care nu l-am obținut a fost o provocare să merg mai departe”
Se spune că ignoranții se hrănesc din victorii de moment iar înțelepții din eșecuri. Pentru că eșecurile sunt singurele care te aduc în ipostaza de a învăța cu adevărat. Viorica Dăncilă a ales calea înțelepciunii, considerând că într-o lume politică a bărbaților neîncrezători în puterea femeii de a se ridica prin propriile puteri e bine să fii, cel puțin, perseverentă: “Eu cred că femeile care își doresc să se implice în politică trebuie să fie foarte perseverente. Eu am pornit de la lipit de afișe, de la stadiul de simplu membru de partid, am urcat treaptă cu treaptă, dar am avut de foarte multe ori și eșecuri în ceea ce am făcut. Îmi amintesc și acum de faptul că am pierdut alegerile la Primăria Videle, dar totul a fost că am putut să merg mai departe și că acest lucru este foarte important. Fiecare lucru pe care nu l-am obținut, pentru mine a fost o provocare pentru a merge mai departe. În rest, nu a fost ușor și nu este ușor să fii femeie în politică. De aceea, probabil, am și această ambiție și perseverență de a ajuta cât mai multe femei. Deși cred că ar trebui să avem mai multă solidaritate, noi, femeile, care să treacă peste politică. Pentru că toate cele care se întâmplă în politică se întâmplă și în alte domenii și, de exemplu, în consiliile de administrație ale marilor companii multinaționale și cred că această susținere pe care vreau eu să o dau altor femei se concretizează și prin faptul că, de anul acesta, eu fac parte din Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitatea de Gen din Parlamentul European, unde voi milita foarte mult pentru drepturile femeilor și pentru cotele care trebuie respectate atât în consiliile de administrație ale multinaționalelor, dar și în politică. Dacă nu avem cote, o să avem ca și până acum, județe întregi în care n-o să avem o femeie deputat, senator…. Avem foarte puține femei care sunt președinți de partide, de consilii județene… Și acesta e un lucru ce trebuie schimbat. Bineînțeles, nu numai fapătul că ești femeie trebuie să te califice pentru promovare. E necesară o pregătire corespunzătoare, implicare și anumite aptitudini… Eu cred că în Teleorman femeile sunt conștiente de rolul lor. Dar mai sunt câteva comune unde mai există încă mentalitatea că femeia trebuie să stea la crațiță. Dar sunt suficiente femei care sunt implicate, care vor să își asume roluri politice și cred că și la celelalte partide se întâmplă același lucru. Și cred eu că implicarea femeilor în politică este importantă pentru că femeile sunt conștiincioase, muncesc foarte mult, sunt foarte corecte și cred eu că aduc un plus de valoare pentru că mizează mereu pe decență și prudență. ”
“Nu poți fi fericit atunci când cei din jurul tău sunt nefericiți”
Feminismul n-a fost niciodată reprezentat în politica teleormăneană. Asta pentru că, de regulă, femeile care s-au ridicat în politica județeană nu s-au bucurat de respect și nici de credibilitate. Iar, de multe ori, judecata opiniei publice a fost dreaptă. Văzând secretare devenind șefe de cabinet și asistente personale pline sex-appeal devenind demnitari, publicul teleormănean n-a crezut niciodată cu adevărat că vreo femeie poate folosi strict potențialul ei intelectual pentru a avea un cuvânt de spus. Singura șansă pe care feminismul o are în Teleorman pare a fi, tocmai pentru că despre ea nu s-au afirmat niciodată chestiuni denigratoare, din lipsă de motive, nu din prea mult bun simț, pare a fi, în acest moment, Viorica Dăncilă. Și totul devine explicabil atunci când, într-o discuție cu europarlamentarul, afli o întreagă filosofie de viață, fundamentată pe principii foarte solide: “Întotdeauna eu am fost apropiată de oameni și pentru faptul că am plecat de jos, am învățat să cunosc fiecare treaptă. Am fost simplu membru de partid vreme de 7 ani… deci am avut timp să trec prin toate etapele și să înțeleg pe toată lumea. Am învățat să-l respect și pe omul care lipește afișe la fel de mult ca pe omul care are o funcție în organizația de partid. Cred că acest lucru constituie pentru mine un atu. Iar faptul că niciodată nu am pierdut legătura cu oamenii și că am apreciat chiar și Opoziția a fost tot un atu. Întotdeauna am ținut cont și de părerea celorlalți. Eu cred că este foarte important să ții cont și de alte păreri și să vezi acolo lucrurile bune, pentru că nimeni nu le cunoaște pe toate și trebuie să iei lucrurile bune chiar și de la omul simplu care are experiență de viață. Și acest lucru m-a ajutat foarte mult. Eu cred că sunt foarte multe femei care ar fi bune în politică. Despre mine vă pot spune că sunt un om cald, un om care crede că nu poți fi fericit atunci când în jurul tău sunt oameni nefericiți, un om de echipă, care respectă pentru a fi respectat. În place să călătoresc, mai ales în România. Cel mai mult iubesc Teleormanul, pentru că aici e casa mea, dar ca turist, nu pot să nu remarc frumusețea Bucovinei sau Maramureșului, care cred că pentru poporul nostru sunt locuri emblematice. Îmi place foarte mult să gătesc masa pentru familia mea și îmi place să mă bucur de fiecare lucru. Aș spune că sunt un om normal care iubește lucrurile normale. Toată lumea spunea că dacă plec la Bruxelles, o să mă mut din Videle. Ei bine, nu a fost așa. Locuiesc și acum la Videle, trăiesc acolo din 1988, de când am terminat facultatea și am primit repartiția, nu am de gând să plec din Videle și întotdeauna sfârșitul de săptămână îl petrec în județul meu și cu familia mea.”

6 Comments

  1. TANTI VIORICO ESTI FRUMOASA.DE CE NU DESCHIZI O FIRMA DE INFRUMUSETAT MORTI? SINGURA SANSA A FEMEII ESTE SA STIE CARTE ,NU SA TREACA PRIN PATUL BARONILOR,SAU SA-I INTINDA RUFELE USCATE PE SFOARA LUI BOMBONICA

  2. Sunt profesoara pe salariul de 13 mil .La salaruiu Dl Dancila de 7 mii euro in ce limba reprezinta Teleormanul la Prlamentul european?sau cum se spune in engleza ,,Mi-am uitat borcanul cu zacusca in avionul de Strasbourg,,?

  3. sa ne dai locuri de munca cucoana ,nu sa fim badante in Italia.lasa vrajeala cu ponat ,VOTAM IOHHANIS PANA LA MOARTE SA FACEMA CIUDA CURVELOR

  4. IOHHANNIS CA E NEAMT .JOS DRAGNEA MAFIOTUL SA SE DUCA MILITIAN LA EL IN SAT UNE II E LOCUL.ROMANII NU MAI SUNT PROSTI SA FIE CUMPARTI CU BRICHETA

  5. Cat de mincinoasa poate sa fie blonda asta, Doamne, mi se umple gura de scarba!!!! Nici macar in campania pentru europarlamentare nu a trecut prin Videle, fiindca stia ca nu a facut absolut, DAR ABSOLUT NIMIC, pentru acest oras si pentru acest judet. A fost reconfirmata in functie, pentru ca traim intr-un judet indobitocit si servit cu lingurita de 20 de ani de mult prea bunul ei amic Dragnea. Intr-o comunitate civilizata, cu oameni cu mentalitate sanatoasa, care nu dau doi bani pe ipocrizia si falsa ei apropiere si grija fata de oameni, nu ar fi castigat voturi, nici cat sa fie buna de hranit gainile lui badea Gheorghe!!! E penibil si jenant inclusiv jurnalistul de carton care a scris acest articol!!! Ce ar fi domnule sau doamna, sa intrebati oamenii? sa veniti in Videle, pe strada si la intamplare sa intrebati oamenii ce a facut, vreodata in viata ei, Viorica dancila pentru orasul care a promovat-o in politica de la nivel inalt? Vreti sa va dau cateva amanunte? 0 locuri de munca, 0 investitori, 0 ajutoare, 0 interes, 0 apropiere!!! In afara de a se afisa la depunerea unei coroane in cinstea eroilor cu o haina de 2000 de euro, ostentativa si pretioasa, nu a facut!!! Printre intrebarile simple si cliseistice la care a raspuns in articolul asta pupincurist, ati intrebat de curiozitate „Doamna superba si suprema, ati pus vreodata doua kg de carne intr-o punguta sa ajutati cu copil amarat sa manance de Craciun,De paste, de ziua copilului, etc?” Nu, nu a pus …in schimb si-a plimbat toate neamurile si apropiatii la Bruxelles … ca are cu ce!!! Imi este o scarba de mor si a fost ultima data cand am citit aceasta fituica mincinoasa.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*