liberinteleorman.ro

Vine teatrul la Alexandria

14 iulie 2014
Advertisement

ideo ideis

Monica Vasilescu

Mai este un pic până ce Alexandria va deveni capitala teatrului. Ediția cu numărul 9 a Festivalului Național de Teatru Tânăr-Ideo Ideis, născut la inițiativa unor tineri care doreau mai mult pentru oraşul lor, va avea loc între 18 și 26 august 2014.

În mai puţin de o lună, iubitorii de teatru pot lua parte la o experiență despre care se spune că este magică. Evenimentul anual care, în timp, a depăşit toate aşteptările a creat o comunitate solidă, plină de creativitate şi bucurie, a debutat în anul 2006, atunci când doi tineri de liceu au pus punct nepăsării colective și au hotărât să-și asume responsabilitatea unei acțiuni culturale de anvergură.

Andreea Borțun și Alexandru Ion sunt co-directorii manifestării din orașul care nu a avut niciodată o instituție-teatru. La vârsta de 15, respectiv 18 ani, în acea vreme, cei doi adolescenți au reușit să înființeze un întreg amalgam de acțiuni artistice, ce dau clasă tuturor șefilor de instituții din Teleorman care au pretenția că se ocupă cu promovarea sau implementarea fenomenelor de cultură.

Organizat de liceni pasionați de teatru, cărora nu le-a fost deloc uşor să îmbrăţişeze o asemenea resonsabilitate încă din adolescenţă, Ideo Ideis a crescut în fiecare an, reunind tineri din toată țara, nume mari ale scenei, dar și oameni deosebiți din alte domenii de activitate.

Începând cu anul acesta, la festival nu va mai fi un juriu, însă, în continuare, foştii juraţi Medeea Marinescu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu vor fi alături de tinerii actori. O altă noutate începând cu acest an este aceea că va exista anual câte o trupă invitată din Alexandria, câştigătoare a festivalului partener Pauza de Teatru.

În cadrul secţiunii “Spectacole de Teatru Tânăr”, publicul va putea urmări trupe şi spectacole precum: AICI – Constanţa, Spectacol: “Sub aceeaşi stea”, John Green, MIRCEA ALBULESCU – Câmpina, Spectacol: “Soacra cu 3 nurori”, farsă populară după Ion Creangă,  AS – Bucureşti, Spectacol: “Clasa noastră”, adaptare după Tadeusz Slobodzianek, TELIERUL DE TEATRU – Botoşani, Spectacol: “ampiticipecreier.com”, Ilinca Anamaria Prisăcariu,  DOMINO – Râmnicu Vâlcea, Spectacol: “5 nuanţe de negru”, scenariu propriu, GONG – Roman, Spectacol: “Satul electronic”, Valeriu Butulescu, OGLINZI – Sinaia, Spectacol: “Poveşti de familie”, Bijana Srbljanovic, THEATRON – Vulcan, Spectacol: “Visul unei nopţi de sânziene”, adaptare după William Shakespeare, YORICK – Bucureşti, Spectacol: “Galcevile din Ghioggia”, Carlo Goldoni, câştigător pauza de teatru: StarT – Alexandria, Spectacol: “Scene din viaţa insectelor”, Karel şi Joseph Capek.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Teodor Niţulescu: “Mai avem mici animozităţi cu liberalii, dar le rezolvăm”

Următorul articol

Adunăturile lui Tăriceanu. Ică Calotă, la „Cina cea de taină”

Cele mai recente articole de Fara categorie