liberinteleorman.ro

VIDEO. Inventivitate în Teleorman: au alungat păsărelele din pădure și le-au înlocuit cu ciripit artificial… din boxe

15 iulie 2019

„Ce faceți?”

„Ce să facem, am venit și noi la pădure să ascultăm păsărelele.”

„Dar de ce nu mergeți mai încolo, aici, la intrare se aud mașinile, e gălăgie”

„Știm, dar aici e boxa cu păsărelele!”

În caz că vă întrebați, acesta este un dialog real, auzit chiar la intrarea în Pădurea Vedea din Alexandria. Desigur, e impropriu spus „pădure”, în condițiile în care locul a fost transformat într-un parc despre care oamenii din oraș spun că e una dintre cele mai importante realizări ale administrației locale. Tăierile de arbori din zonă, dar și montarea de boxe în tot perimetrul parcului, din care se aude constant muzică, au determinat plecarea înaripatelor din zonă, care, pesemne, nu suportă concurența, așa cum stipulează toate regulile de bun simț din domeniul protecției mediului.

Sistemul de sonorizare cu boxe de la Alexandria a fost amplasat în centru şi în parcurile din oraş în urmă cu aproximativ trei ani, investiţia extinzându-se în luna februarie a anului 2018 şi în Pădurea Vedea. În ciuda faptului că au apărut controverse şi nemulţumiri, oamenii considerând că parcurile şi pădurile sunt spaţii în care liniştea contează, primarul oraşului, Victor Drăguşin, a explicat că investiţia în respectivele boxe e legată de experienţa personală a plimbărilor prin mall, unde a remarcat că muzica ambientală are rolul de a relaxa populaţia.

Totuși, muzica ambientală nu a relaxat și păsările din fosta pădure, actual parc, așa că majoritatea au plecat spre zone mai liniștite. În locul lor, s-a găsit, însă, o soluție pe care numai în Teleorman o poți vedea pusă în practică: ciripitul artificial. Nu e o glumă, deși ne-am dori. După cum puteți constata și singuri din filmarea realizată de ziarul nostru, trilurile mai multor specii de păsări răsună din boxe, la interval de câteva minute, astfel încât oamenii care trec prin parc să aibă impresa unei biodiversități oarecare. Totuși, atunci când se uită mai bine în jur, ei pot sesiza că ciripitul păsărelelor vine de la o… boxă. Așa că iubitorii de păsări caută întotdeauna locuri cât mai apropiate de „boxa cu păsărele”.

Later edit: Înțelegem de la cititori că rolul boxei cu ciripituri e să alunge ciorile din perimetru, pentru că ar fi făcut mizerie în parcul orașului, fostă pădure și habitat natural al vietăților acum inexistente. Și ne plângem că nu mai sunt anotimpuri și că vedem tornade pe autostradă…

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Carmen Dan, cu problemele penale la raport! Ultima zi de mandat, prima zi de adevăr…

Următorul articol

Stadionul din Alexandria s-a transformat într-un morman de pietre. Demolarea va dura două luni…

Cele mai recente articole de Administratie