liberinteleorman.ro

Victor Rebengiuc, la primele filmări din Moromeții 2: ”Sunt prea bătrân, asta e situația”

18 septembrie 2017

Monica Vasilescu

Echipa de filmare alături de Victor Rebengiuc
Horatiu Mălăele în rolul lui Moromete

Una dintre cele mai importante ecranizări ale regizorului Stere Gulea este filmul Moromeţii, care a avut premiera în septembrie 1987. Continuarea peliculei, pornită de la volumul I al romanului lui Marin Preda, se pune în scenă după 32 de ani, iar ea va spune aceeași poveste a satului românesc al moromeților de la Siliștea Gumești, locul în care s-a născut marele scriitor. Ca și acum trei decenii, acțiunea filmului se desfășoară în comuna Talpa, pe aceleași ulițe pietruite, în casa care păstrează arhitectura de odinioară. Personajele lui Marin Preda sunt interpretate de mari actori ai țării noastre, care vor personaliza povestea țăranului român, așa cum este descrisă în cărți. Ilie Moromete va fi jucat de Horațiu Mălăele, Catrina Moromete va fi actrița Dana Dogaru, iar Iosif Pastina va interpreta rolul lui Niculae. În distribuția filmului vor mai fi: Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

Stere Gulea și Vivi Dragan

Astăzi, la Talpa, în prezența localnicilor și a primarului Benone Rababoc, s-au filmat primele scene după romanul emblemă al literaturii române, ”Moromeţii”. La filmări a fost invitat să participe și ”Moromete” din primul film, monumentalul actor Victor Rebengiuc, chiar dacă acesta a refuzat rolul din noul film. A acceptat, însă, să fie alături de colegii săi actori și nu a regretat, din contră, și-a amintit cu emoție și cu exactitate trăirile din urmă cu 30 de ani, de pe vremea când avea 55 de ani. Acum, la aproape 85 ani, Victor Rebengiuc îl admiră pe Ilie Moromete jucat de Horațiu Mălăele și ne-a împărtășit simțămintele care l-au încercat privindu-și colegii de pe margine: ”A trecut prea multă vreme, am îmbătrânit, nu am stat locului și nu mai pot să joc acest rol. Sunt prea bătrân, asta e situația”. Citiți întreaga mărturisire într-un interviu care va apărea luni, în ediția print a ziarului Liber în Teleorman.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

La Ploiești, fanfarele au plâns plecarea unui simbol al liberalismului. Liberali teleormăneni l-au condus pe ultimul drum pe Mircea Ionescu Quintus…

Următorul articol

Andrei Oșanu învață oamenii să zâmbească în pași de dans – “Dacă descoperi calea potrivită pentru tine, oricare ar fi aceea, poți să zâmbești în fiecare zi!”

Cele mai recente articole de Cultură