liberinteleorman.ro

La Ploiești, fanfarele au plâns plecarea unui simbol al liberalismului. Liberali teleormăneni l-au condus pe ultimul drum pe Mircea Ionescu Quintus…

18 septembrie 2017

Carmen Dumitrescu

Mircea Ionescu Quintus a fost, mai mult decât mulți dintre cei care s-au perindat prin politică, o personalitate-simbol. El a propovăduit, prin conduita proprie și printr-o modestie ieșită din comun, crezurile liberale din manual. Un manual pe care foarte puțini îl mai cunosc sau îl mai citesc astăzi. Tot din modestie, Mircea Ionescu Quintus și-a dorit să fie îngropat la el acasă, la Ploiești, trupul său fiind depus în bisericuța Bunavestire  din oraș, aflată la doar câțiva metri distanță de casa omului politic. Plecarea lui, la venerabila vârstă de 100 de ani, a trezit în mulți sentimente inedite, căci parcă, dintr-o dată, liberalismul autentic s-a stins. Ca atare, la slujba de înmormântare au fost prezenți destul de puțini oameni, față de câți ne-am fi așteptat să fie, căci am văzut îngropări de interlopi cu mult mai mulți participanți. E drept că liberalii de marcă de la centru s-au prezentat pentru a depune coroane și pentru a prezenta un ultim omagiu celui care chiar a purtat stindardul liberal în decursul unei vieți atât de pline. Ludovic Orban, Cristian Bușoi, Eduard Hellvig, Călin Popescu Tăriceanu și alții au fost acolo, pentru a deplânge sincer trecerea în neființă a unei personalități la niveul căreia probabil niciunul dintre ei nu va ajunge vreodată. Și e bine că au făcut-o, pentru că astfel și-au amintit poate definiția omului de stat. Căci lipitorul de afișe și oportunistul nu poate niciodată să devină cu adevărat om de stat, pentru că statul e, în primul rând, o valoare a spiritului. Mircea Ionescu Quintus a fost îngropat cu onoruri militare, iar fanfara a însoțit trecerea lui într-o lume mai bună. Drapelul național i-a servit drept scut, iar sicriul i-a fost purtat de brațe devotate adevăratelor idealuri. Așa că emoția a fost cu adevărat prezentă la Ploiești, în dupa amiaza unei zile, în care numai privirea îndurerată și pierdută a celei care i-a fost parteneră de viață și vis marelui Mircea Ionescu Quintus a spus totul despre valoarea reală a acestui om.

La despărțirea de marele liberal au fost prezenți și teleormăneni. O delegație a PNL Teleorman, formată din președintele partidului Eugen Pîrvulescu, vicepreședintele Dan Popescu, șefa organizației de femei, Florina Urdoi, consilierul local Relu Ivănică, președintele organizației de tineret a PNL Roșiori, Florentin Mincă, primarul comunei Botoroaga, Mihail Cojocaru, dar și liberalul Cristi Barbu, a depus coroane de flori în memoria celui care va rămâne consemnat drept simbol al liberalismului autentic.

Dan Popescu ne-a mărturisit că prezența lui la Ploiești are legătură cu un atașament personal pentru marele liberal trecut în neființă: „Eu sunt liberal din 1990. Pentru noi, domnul președinte Mircea Ionescu Quintus a fost un adevărat simbol. Eu am trecut prin toate etapele prin care a trecut partidul după 1990, iar domnul Mircea Ionescu Quintus a fost un adevărat stâlp de rezistență al PNL, chiar și în momentele cele mai grele, când PNL nu a avut acces în Parlament.După alegerile din 1992, liberalii nu au reușit să intre în parlament. Domnul Mircea Ionescu Quintus a fost unul dintre artizanii revenirii PNL, atât în cadrul Convenției Democrate și apoi trecând la guvernare în 1996. Am considerat că e o datorie morală a mea de a participa la acest eveniment. Ultima oară când l-am văzut era prezent la un Consiliu Național și tot anul acesta el a fost prezent la aniversarea PNL, ocazie cu care a fost și decorat de președinte.  Am considerat că pot lăsa totul deoparte și să aduc un mic omagiu acestui mare om… și să fim alături de ceilalți colegi din țară, așa cum am fost la bine, să fim și la rău…”

Tânărul consilier local de la Roșiorii de Vede, Relu Ivănică, ne-a spus că și-a dorit să fie prezent la ceremonia de rămas bun a celui considerat de toată lumea ultimul liberal autentic: „Mi-am dorit să fiu aproape de familia liberală, pe care o simt unită și am vrut tare mult să comemorez această personalitate și să depun o coroană de flori, împreună cu o parte din colegii mei din Teleorman. Cu emoție m-am apropiat de lăcașul sfânt, în care a avut loc această ceremonie și pot să spun că mă bucur că am fost contemporan cu un asemenea om, care a adus spiritul brătian până în zilele noastre, fiind un model de român adevărat. Deși a fost un eveniment trist, noi știm că domnul Quintus a fost un om vesel, căruia i-a plăcut satira și sunt convins că și lui i-ar fi plăcut să nu plângem prea tare plecarea lui. A murit sătul de zile, a fost un om care a trăit un secol, pe care l-a simțit cu bune și cu rele. Dar  cel mai important e că a reușit să fie numit de întreaga clasă politică și chiar de presă „ultimul liberal autentic”. Acest spirit liberal vreau să cred că rămâne viu și va milita pentru bunul mers al treburilor publice din România. În plus, cred că fiecare dintre noi ar trebui să-i purtăm recunoștință lui Mircea Ionescu Quintus, pentru că liberalismul există încă în mare măsură datorită lui. ”

 

 

 

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

La Școala nr.5 din Alexandria, copiii de clasa 1 învață într-o miniclasă improvizată

Următorul articol

Victor Rebengiuc, la primele filmări din Moromeții 2: ”Sunt prea bătrân, asta e situația”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică