Florian Ușurelu este un tânăr din Târgu Jiu, Gorj, are 22 de ani, a absolvit în această lună Facultatea de Informatică din București la grupa de excelență și a intrat în anul 4 la Facultatea de Drept din Târgu Jiu. Performanțele sale l-au trimis în echipa de programare care va reprezenta România la internaționala din Bangladesh. Ca proiect de suflet, Florian vrea să aibă o imagine de ansamblu asupra României, iar pentru asta și-a propus ca target să viziteze toate județele țării. Arată incursiunile sale și publicului, prin intermediul clipurilor sale, pentru a prezenta locuri, activități și oameni.
„Citesc 30-40 de cărți anual, obicei format abia în ultimii ani, în mod special cărți de dezvoltare personală, dezvoltare a skill-urilor, economie și cărți tehnice. La egal cu călătoritul și cititul, îmi place să fac mult sport: fotbal (m-am băgat la campionatul facultății, a doua zi plecând să filmez în Satu Mare; am făcut antrenamente când eram mic), baschet (am făcut de mic antrenamente și am continuat să am coliziune și cu oamenii din echipele universitare), kickbox și taekwondo, orice sport competitiv versus tine sau ceilalți”, spune Florian despre el.
Întrebat cum i-a venit ideea proiectului său de a face înconjurul României, Florian Ușurelu a răspuns: „Proiectul are rădăcinile în 2018 fără să-mi fi dat seama. Atunci am fost într-o tabără la Cluj unde trebuia să întâlnesc o prietenă a unui prieten din Mureș (cunoscut la o națională de informatică). Nu m-am intersectat cu ea, dar am vorbit ulterior și ea aplica în UK la facultăți. Eu în clasa a 12-a nu aveam idee unde să merg la facultate și mi-am făcut dosarul pe ultimă sută din curiozitate dacă mă acceptă și pe mine facultățile din Anglia. Am intrat la Universitatea din Manchester, locul 27 din lume, dar am dat și admiterea la Universitatea în București îndemnat de mama. Am luat al 5-lea din 1200 și am intrat în grupa de excelență cu olimpicii internaționali. Am decis să rămân în România după 2 săptămâni în care confirmasem și în România și în Manchester. De atunci, m-am întrebat ”când e momentul meu în care plec din țară” dacă el ar exista. A venit pandemia și am trecut total în online, deci am avut flexibilitate. Aveam prieteni prin toată țara, cunoscuți la concursuri și olimpiade la chimie, matematică, informatică sau tabere, proiecte etc sau în cel mai rău caz, aveam prieteni de-ai prietenilor în județele respective. De acolo, totul e intuitiv”.
Drumul l-a adus și în Teleorman. Acesta a vizitat mai multe obiective devenite de interes prin ineditul situației și spune că este impresionat de inteligența unora dintre tinerii din județ. L-a amuzat povestea vânzării Catedralei pe internet, dar a rămas cu o imagine frumoasă dintr-un parc din Alexandria. Însoțitorul din clip a fost Valentin Mutulescu, iar ghizii Mihai Preda și Silviu Stăncioiu. Clipul a fost realizat cu ajutorul lui Durlă Cosmin.
Mini interviu
Ce te-a impresionat în Teleorman?
Județele la sud și est de București sunt afectate în general de faptul ca sunt foarte aproape de capitală, deci resursa umană pleacă acolo pentru un trai mai bun. M-a impresionat faptul că județul încă e capabil să producă oameni foarte inteligenți. Spre exemplu, cei doi băieți ”ghizi” din Alexandria îmi erau colegi la grupa de olimpici la universitate, unul dintre ei lucrând acum pentru Google.
De ce ai râs cel mai mult?
M-a amuzat faptul că cineva chiar a avut ideea să vândă o biserică unor străini pe internet și, din câte înțeleg, a și reușit.
Ce te-a deranjat cel mai mult?
M-a deranjat faptul că un județ ca Teleorman, „pădurea nebună”, pare că nu se ocupă în mod serios de aspectul vizual. De exemplu, Zimnicea mi-a lăsat impresia de localitate neîntreținută, iar ca turist nu aș mai reveni, chiar dacă e cel mai sudic oraș. Mai mult, la momentul în care am înregistrat clipul, 81 din 92 de comune nu aveau canalizare. Nu știu cât de mare este vina politicului, dar pare ceva administrativ și conducătorii locului pare că puteau face măcar puțin mai mult.
Ce loc ți-a plăcut?
Clar mi-a făcut plăcere să merg în Buzescu și să văd casele pe care nu mi le-ar permite nici imaginația la cât de mari sunt. Consider Casa Dan Finuțu 2003 una din cele mai „România random” lucruri de vizitat din țară. În altă ordine de idei, chiar mi s-a părut destul de frumos parcul din Alexandria. Fotbalul din România mă dezamăgește pe zi ce trece, dar un alt punct pro pentru județ este stadionul din Turnu Măgurele, dar și cel din reședința de județ care era în construcție când am făcut vizita.