Turneul de comemorare a lui Liviu Vasilică va străbate toată țara, dar va ocoli Teleormanul

în Cultură

Monica Vasilescu

”Mai este puțin și se împlinesc 10 ani de când tata nu mai este și 10 ani de când cânt în amintirea lui… Sunt tot aici, contrar a ceea ce ar fi vrut alții. Sunt aici, cânt în continuare și sunt mai pregătit ca oricând să lupt pentru amintirea tatălui meu. Mă simt mai puternic ca până acum…” – Florin Vasilică

Florin VasilicaAșa cum se știe, în data de 19 octombrie 2014, se împlinesc 10 ani de când Teleormanul a rămas fără interpretul de muzică populară Liviu Vasilică – un nume de rezonanță care a lăsat în urma sa o moștenire artistică greu de egalat. Nu credem că instituţiile din judeţul nostru vor marca în vreun fel ziua în care regretatul artist a plecat dintre pământeni pentru că, în nici un an de la dispariția lui Liviu Vasilică, acesta nu a fost comemorat pe plan local. Cert este că acesta va fi amintit, ca și până acum, de fiul său, Florin Vasilică. Artistul care nu renunță sub nicio formă să-și dea jos ipingeaua moștenită de la părintele său va pleca într-un turneu în țară „In memoriam – Liviu Vasilică”.

Folcloristul de renume care a plecat dintre noi mult prea devreme va fi omagiat pe scene mari ale României, iar despre acest lucru a vorbit fiul său, Florin Vasilică, într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman.

Reporter: Florin, de unde a pornit gândul de a face un turneu de comemorare a celor 10 ani de la moartea tatălui tău și în ce constă acest eveniment?

Florin Vasilică: Trebuie specificat faptul că ideea nu îmi aparține, ea a venit din partea unor prieteni care se ocupă de organizări de spectacole. Eu și Grupul Teleormanul suntem de 10 ani într-o continuă comemorare și am fost plăcut surprinși să aflăm că ni se alătură și alți oameni care l-au cunoscut pe tatăl meu și i-au ascultat muzica. Spectacolele nu se vor desfășura sub forma unui șablon, ele vor fi difersificate în funcție de fiecare zonă a țării. Trebuie menționat și faptul că spectacolele vor avea loc în aer liber și nu se va cânta numai muzică populară. Totul a pornit în data de 15 iulie, atunci cand am activat și pagina de pe facebook.com: ”In memoriam, Liviu Vasilică”, și nu ne-am gândit la data opririi. Sperăm să ajungem în toate colțurile țării.

R.: Cine se va afla pe scenă, alături de tine și de Grupul Teleormanul?

F.V.: Mă bucură faptul că acestei inițiative s-au alăturat oameni care înseamnă ceva pe piața muzicală și pe care oamenii îi îndrăgesc. Este vorba de Paula Seling, Carmen Rădulescu și tinerii Eusebiu Gafita și Denisa Trofin. Fiecare va cânta și câte o piesă din repertoriul tatălui meu.

R.: Dacă veți avea semnale din partea altor artiști, îi primiți alături de voi?

F.V.: Sigur că da. Fără nicio problemă, suntem deschiși și altor colaborări, dacă se arată persoane interesate să se implice într-un proiect In memoriam.

R.: Știm că în mai puțin de o lună ați reușit să programați patru spectacole. Când vor avea loc primele reprezentații ale turneului?

F.V.: Așa este. Eu, personal, nu m-am așteptat ca acest turneu să fie așa de bine primit. Avem solicitări din mai multe părți ale țării și am concretizat patru eveniente. Primul spectacol a avut loc pe 24 august, la Râșnov, județul Brașov. Urmează să mergem, pe 6 septembrie, la Bușteni, în Prahova, iar pe 7 septembrie, la Mihail Kogălniceanu, Constanța. Al patrulea este stabilit să aibă loc în Piața Mare din Sibiu, dar nu știm data cu exactitate. O vom anunța la timpul potrivit, la fel cum se va întâmpla și cu alte date care sunt în proces să fie fixate. Așteptăm cu emoție să ne vedem cu publicul nostru drag. Trebuie să anunț și faptul că pe data de 1 octombrie am fost invitat să particip la concertul “In memoriam Marioara Murărescu” care se va desfășura la Sala Palatului. În acest concert va fi integrat și un moment comemorativ pentru tatăl meu la inițiativa lui Petrișor Murărescu (fiul doamnei Marioara Murărescu).

R.: Din Teleorman ați primit vreun semnal?

F.V.: Nu și nu cred că se va întâmpla asta. Este penibil faptul că nu poți participa la spectacole desfășurate în oraşul în care locuieşti şi căruia îi faci imagine la nivel naţional și este și mai penibil faptul că îl vom comemora pe tata prin toată țara, mai puțin în Teleorman. Dar autorităţile locale sunt cele care decid, de aproape 10 ani de zile, să ignore existenţa mea şi a grupului pe care îl conduc, așa cum ignoră și faptul că Liviu Vasilică a fost Alexăndrean și Teleormănean.

R.: Cum ai caractriza faptul că autoritățile din țară sunt receptive la a comemora un interpret din Teleorman, în timp ce, acasă la acesta, domnește indiferența?

F.V.: Dezgust total pe plan local. Sunt plăcut surprins de felul în care au primit ideea primăriile din țară, dar acolo mentalitatea este diferită. În majoritatea zonelor țării se respectă valorile locului și sunt tratate ca atare. Despre Teleorman, ce să spun… se știe cum sunt ”răsplătiți” cei care fac performanță aici. Sunt ignorați în mod deliberat. Sunt cunoscute problemele pe care și tata le-a avut pe plan local și piedicile care i s-au pus. Cred că este o rușine pentru Teleorman că nu îl comemorează pe tatăl meu, deşi el a reprezentat acest judeţ şi a locuit toată viaţa în oraşul Alexandria. Ca să nu mai vorbim de Centrul Cultural și despre Ansamblul Burnasul pe care l-a dus pe cele mai renumite scene și care acum…

R.: Apropo de asta, cum era Centrul Cultural pe vremea când era condus de Liviu Vasilică?

F.V.: (râde) Nu există termen de comparație. Atunci se făceau spectacole non-stop, se cânta non-stop. Ansamblul se autofinanța și scotea profit. Acum…

Liviu VasilicaR.: Se vorbește că ar urma să se înființeze un festival ”Liviu Vasilică”, tot în afara județului. Ce ne poți spun despre asta?

F.V.: Nu divulg prea multe pentru că, deocamdată, suntem în discuții. Totuși, pot să spun că ne dorim ca festivalul să se desfășoare la București și nu va fi unul exclusiv de muzică populară.

R.: Ce îți propui în mod special prin acest turneu oficial?

F.V.: Muzica populară din Teleorman este cerută în țară și în afară și ne dorim să bucurăm cât mai multă lume. Sunt 10 ani de zile de când îl țin în actualitate pe tatăl meu și îmi doresc să ne amintim cu toții cine a fost Liviu Vasilică și ce a făcut el pentru Teleorman.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Cultură