Tudor Gheorghe: “Faceţi, mă, Casă de Cultură la Alexandria, că vine iarna!”

în Actualitate/Cultură/Timp liber

Monica Vasilescu

tudor GheorgheLa Alexandria, a venit vremea ”lecției”. O sală arhiplină l-a aşteptat pe maestrul Tudor Gheorghe, care a poposit, duminică seara, la Casa de Cultură, să ofere alexăndrenilor o reprezentaţie originală, profundă, în stilu-i caracteristic, dedicată respectării limbii ce o vorbim.

În cele două ore de înălţare sufletească, de artă şi cultură adevărată, artistul a insistat pe ideea de a ne păstra frumuseţea limbii noastre, împreunând cântece care l-au consacrat, valori tradiționale ale muzicii populare, la modul ironic și degajat al său.

Toate momentele lui Tudor Gheorghe au avut candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, au cuprins situații paralele, trecând de la cea mai frumoasă poezie de dragoste, la felul cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre cum nu ar trebui să uităm să iubim.

În alternanța cânt-proză, Tudor Gheorghe a remarcat, puţinătatea implicării autorităţilor locale în susţinerea culturii şi a strigat de pe scenă: “Faceţi, mă, Casă de Cultură la Alexandria, că vine iarna!”

Maestrul nu s-a oprit aici cu reproşurile, sugerându-le factorilor decizionali să creeze un spațiu normal pentru oamenii care chiar merită să-l aibă. “Anul trecut, când am fost la Alexandria, mi-au spus: Neică Tudore, până la sfârşitul anului facem Casa de Cultură. Avem toate pârghiile, avem pile la Guvern. Acum aflu că se ceartă primăria cu sindicatele. Ce aveţi, mă, fraţilor de împărţit? Împăcaţi-vă şi faceţi un lucru bun pentru amărâţii ăştia, că merită. Aş veni aici cu spectacole mele, cu orchestre profesioniste, cu poezie şi cântec… dar trebuie să fie un mediu adecvat”.

Nici de la politică nu a făcut rabat maestrul şi a declarat în gura mare: “Elena Udrea şi Monica Macovei sunt visul meu”, strecurând un şoptit “Doamne fereşte!”. Acesta a povestit că l-a sunat Gheorghe Funar să-l invite alături de el la o emisiune politică, pe Antena 3, dar i-a replicat faptul că are de pus murăturile pe care le-a luat de la Izbiceni, de unde se alimentează de ani buni, după ce a renunţat să mai ia de la Peretu. Nu l-a uitat nici pe Dan Diaconescu, căruia i-a spus că îl votează, dar numai în condiţiile în care îşi pune dinţi.

Concluzionând, poeziile marilor poeți Mihai Beniuc, Adrian Păunescu sau Tudor Arghezi, arătate cu drag și dăruire publicului, au făcut mintea și sufletul să funcționeze deopotrivă, stare care ține scut cotidianului puţină vreme, pentru că de la un concert cu Tudor Gheorghe pleci încărcat şi ai o stare de emoție specială.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*