liberinteleorman.ro

Trupa “Arhaic” a repus în drepturi muzica folk la Alexandria

28 august 2014

IMG_1541Carmen Dumitrescu

La finalul anului 2013, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman a luat decizia de a organiza, o dată pe lună, într-o zi de miercuri, evenimentul “Camerata cantoria”. Seara de muzică și poezie, organizată până nu demult în incinta instituției menționate s-a desfășurat în această lună în parcul de lângă Palatul Administrativ din Alexandria, directorul Centrului Cultural, Elena Popa considerând că e o idee bună să aducă muzica și poezia în parc, acolo unde tinerii se adună de obicei seara pentru a mânca semințe și a fuma, în speranța de a le oferi o alternativă de petrecere a timpului în aer liber. Iar ideea s-a dovedit a fi foarte bună, pentru că, miercuri, 27 august, începând cu ora 20.30, parcul respectiv era plin de curioși care auziseră, de departe, ecoul instrumentelor muzicale și a vocilor incredibile ale artiștilor din trupa “Arhaic”. În ora dedicată seratei muzical-literare, alexăndrenii au avut posibilitatea de a fi părtași la un act artistic emoționant, mulți dintre curioși plecând de la eveniment cu lacrimi în ochi și tremur în palme. În plus, cei doi tineri invitați de Centrul Cultural pentru a recita poezii semnate de mari poeți români – Alin Gabriel Stoian și Silvia Ureche – au dat un plus de farmec momentului și au contribuit la consolidarea unei stări pe care, cel puțin la Alexandria, nimeni n-o experimentează prea des.

Însă, concertul celor de la “Arhaic”  a fost punctul principal de atracție al seratei literar-muzicale, cei prezenți rezonând cu piesele folk cântate de Nicolae Doboș și trupa sa. Interesant ar fi de precizat faptul că nici Nicolae Dobos, ca atâția alții care fac eforturi pentru promovarea județului poate mai mult decât localnicii, nu este teleormănean. Artistul vine din Maramureș și a decis să facă eforturi pentru promovarea unui județ care nu se înghesuie să-i vadă concertele, în timp ce belgienii fac coadă la bilete atunci când cântă “Arhaic”. El pare să știe că schimbarea oamenilor se face prin artă mai ușor decât prin morală sau religie, dar că trebuie să ai răbdare și să aștepți ca oamenii să afle, să cunoască și să înțeleagă. Dar esențial e faptul că Nicolae Doboș și “Arhaic” au repus în drepturi folk-ul la Alexandria iar, pentru o seară, câteva zeci de alexăndreni au plecat acasă cu emoția în suflet și cu lacrimi în ochi. Iar explicația a dat-o, într-un interviu mai vechi al său, chiar Nicolae Doboș: “Muzica folk este mesaj, este poezie de bună calitate. Muzica folk este poezia cântată iar cel care cântă muzică trebuie să simtă foarte bine poezia.”

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Ilie Bălan, pensionar de lux

Următorul articol

Pre-campania electorală debutează în Teleorman. Liviu Dragnea și Victor Ponta se vor afla mâine în județ

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Internațională a Cititului Împreună

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează joi, 1 februarie 2024, începând cu ora 1200, prin sesiuni de

Don't Miss