liberinteleorman.ro

Transformarea Cinematografului Patria din Alexandria într-un Centru al Artelor, o promisiune care și-a depășit cu doi ani termenul de finalizare

Alexandria nu este doar singura reședință de județ în care nu se găsește nicio librărie în sensul real al conceptului, ci este și singura reședință de județ în care nu există o sală de spectacole. Casa de Cultură, locul în care se mai puteau vedea piese de teatru în municipiu până acum trei ani, a fost închisă cu totul, în vederea unei reabilitări despre care mai mult se tace în ultima perioadă. Acest obiectiv, de a avea cel puțin o sală de spectacole la Alexandria e, însă, e promis de către administrația locală de ani buni, prin reabilitarea și transformarea fostului Cinematograf Patria într-un „Centru al Artelor”, unde ar urma să existe săli de spectacol, săli de expoziție și alte spații pentru desfășurarea de activități culturale, astfel încât tinerii din Alexandria (și nu numai) să poată beneficia de o alternativă decentă pentru petrecerea timpului liber.

După ce s-au făcut desene peste desene și planuri peste planuri, obiectivul a intrat, în sfârșit, în reabilitare. Se întâmpla în anul 2016, după ce Primăria Alexandria primea de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții SA, banii necesari realizării acestei promisiuni atât de vechi. Potrivit proiectului, care a adus și finanțarea, lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în termen de 18 luni. Cu alte cuvinte, spre finalul anului 2017, Alexandria ar fi trebuit să aibă acest Centru al Artelor, promis în fiecare campanie electorală în care Victor Drăgușin s-a implicat. De altfel, termenele negociate în proiect și agreate de toate părțile implicate sunt trecute și astăzi pe gardul ce împrejmuiește fostul cinematograf Patria. E de prisos să spunem că ne aflăm deja în a doua jumătate a anului 2019 și lucrările par mai curând a stagna, deși aproape întotdeauna pot fi văzuți acolo muncitori, bucurându-se de o șuetă, la o țigară.

Potrivit datelor oficiale, proiectantul general al lucrării este S.C. Eurocerad International SRL București, iar constructorul este nimeni altul decât asocierea S.C. Vialis Engineering SRL și Colen Impex Ploiești, Vialis fiind aceeași companie care se ocupă și de reabilitarea cartierelor I și F din Alexandria, numele firmei fiind legat de omul de afaceri Gheorghe Șulț, un abonat la contractele cu statul pe bani mulți și muncă puțină. De altfel, firmele lui Șulț sunt cunoscute în țară, și cu precădere în județul Constanța, pentru lucrările prost făcute în schimbul unor sume astronomice. Se pare că nici la Alexandria, omul de afaceri din Prahova nu reușește să-și iasă din propriile tipare, lucrând încet și fără chef, pe banii statului.

În tot acest timp, lunile de la data finalizării „pe hârtie” a acestui proiect mare trec, festivalul de teatru „Ideo Ideis” se apropie, iar cele câteva spectacole de teatru care se întâmplă anual la Alexandria se vor desfășura, cel mai probabil, din nou în Sala Polivalentă a orașului, concepută pentru competiții sportive și ovații, nu pentru Shakespeare sau Cehov. Dar, până la urmă, cultura din Teleorman mai poate aștepta. Mai ales că pentru mulți e posibil să fie deja prea târziu.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

Simona Halep, culoar ușor până în semifinale

Următorul articol

Ideo Ideis 2019 pune sub lupă comportamentele nocive din mediul online

Cele mai recente articole de Actualitatea politică