liberinteleorman.ro

Traiul Paralel. Viața peste drum… de Teldrum

24 februarie 2019

Carmen Dumitrescu

Când inginerul austriac Otto von Moritz a trasat străzile Alexandriei drepte, paralele și perpendiculare, probabil nu și-a pus problema că acest tip de arhitectură urbană va permite contrastelor să exceleze. Căci reședința județului Teleorman este un noian de contraste, vizibile tocmai pe fondul acestui paralelism stradal, care crește vizibilitatea sărăciei, în contrast cu opulența, a indolenței în raport cu neputința, a fricii în raport cu puterea. Nu o dată am spus povestea secției de oncologie din Alexandria, unde se moare în durere și mizerie la propriu, la doar două străzi de conacul puterii lui Dragnea din Teleorman, unde se plătesc paznici și utilități pentru un mausoleu în care nu mai locuiește nimeni. Dar e foarte interesat de știut și cum arată viața peste drum… de Teldrum.

Sediul Teldrum SA din Alexandria

Pe strada Prelungirea Libertății se găsește cea mai faimoasă firmă de construcții din țară, și anume Teldrum SA. Deși nici sediul societății nu e amenajat la nivelul de lux pe care l-am putea presupune, atunci când ne gândim la încasările ei, ce se întâmplă pe partea cealaltă a drumului e cu totul și cu totul înfiorător. Drumul în sine este foarte prost, punând în dificultate chiar și autoturismele de teren, iar în oglindă cu celebra firmă se găsește o Realitate Paralelă. Una în care oamenii locuiesc în niște căsuțe construite din pământ, cu aspect de containere, una în care mizeria și gunoiul sunt parte din ordinea firească a lucrurilor, una în care se moare de foame, dar și pe fondul bolilor cauzate de lipsa de igienă.

Vecinii Teldrum

Peste drum de Teldrum se duce un Trai Paralel. Oamenii nu au locuri de muncă, nu au canalizare, nu au apă potabilă și au învățat să conviețuiască cu morții din cimitirul învecinat, despre care cred cu toată sinceritatea că sunt mai fericiți decât ei. Desigur, când vor veni alegerile, dacă între timp nu se vor muta la cimitir, vecinii Teldrum vor vota PSD. Admirația pentru torționar învinge orice instinct de supraviețuire. Iar viața va merge mai departe pe străzile paralele și perpendiculare, unde contrastele se văd de la mare distanță.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cătălin Vătafu cheamă la judecată Prefectura condusă de paznicul Florinel Dumitrescu

Următorul articol

Fiica și ginerele primarului de la Zimnicea s-au aranjat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Tineretului și Sportului

Cele mai recente articole de Actualitatea politică