liberinteleorman.ro

TELEORMAN, RADIOGRAFIA DEZASTRULUI: testări pe pile, medici demisionari, bolnavi trimiși să moară acasă și șefi numiți politic depășiți de situație

Teleormanul are, până în acest moment, un număr de 16 oameni infectați cu noul virus și un deces. Teoretic, sistemul medical județean nu ar avea niciun motiv să intre colaps. Și, totuși, o face. E interesant de analizat care sunt cauzele acestei degringolade și de înțeles cam care e măsura în care noi, ca potențiali pacienți, ne putem baza pe spitalele de stat din județ în cazul în care ne simțim rău. Și nu ne referim doar la o eventuală infectare cu noul virus, ci la orice fel de problemă medicală am avea. De câteva zile aflăm despre situații aberante: asistenți ai ambulanței au fost expuși la grămadă, fără să fie avertizați, la un bolnav confirmat cu COVID 19, testările se fac numai dacă cunoști pe cine trebuie, iar raportările sunt proaste, pentru că, de fapt, DSP Teleorman nu testează. Pe lângă dezastrul organizatoric din DSP Teleorman, condus de nevasta unui liberal, mai avem și dezastru în spitale. Oameni bolnavi sunt duși cu ambulanța în spital, unde nu sunt internați, ci sunt trimiși acasă cu tratament, indiferent dacă au boli grave (nu COVID-19) și dacă acasă nu au pe nimeni în stare să le facă o injecție. Colac peste pupăză, la spitalul desemnat suport pentru COVID-19 din Roșiorii de Vede, medicii și asistentele medicale au început să demisioneze într-o veselie. Situația e gravă. Și e cu atât mai grav faptul că nimeni nu-și asumă nimic. Nici medicii, nici șefii numiți politic, nici demisionarii. Asta în condițiile în care, repetăm faptul că avem în județ doar 16 cazuri de îmbolnăvire. Ce-o să facem când vor fi 1000?

Testări puține și pe pile…

Cu două zile în urmă, 12 asistenți de la Ambulanța Teleorman au intrat în izolare la domiciliu, după ce au intrat în contact cu persoane confirmate cu COVID 19. Epidemiologul DSP, Luminița Dumitrașcu a transmis că „testarea se va face conform metodologiei aprobate de INSP.” Asta înseamnă că personalul care este în izolare va fi testat dacă în perioada celor 14 zile prezintă simptome specifice bolii. Persoana care i-a supus riscului de infectare este o bătrână pe care au văzut-o cei la UPU și care au trimis-o cu ambulanța acasă, bazându-se strict pe declarația femeii că nu a avut contact cu persoane din străinătate. Așa că n-au spus ambulanțierilor că vor transporta o suspectă de COVID19. În consecință, oamenii s-au dus la apel neechipați. După ce s-a confirmat boala în cazul bătrânei, cei de la UPU au fost testați. Nu la fel s-a procedat și cu ambulanțierii, care n-au avut nicio vină că s-au prezentat la un caz suspect, fără ca medicii de la spital să le spună despre situație. În cazul lor se așteaptă simptomele. În cazul celor de la UPU nu a fost nevoie de simptome.

Păi s-a făcut o discriminare aici. Cică procedura e să aștepți să apară simptomele, dar asta a fost valabil numai pentru ambulanțieri. Pentru cei de la UPU, unde lucrează fiul doamnei epidemiolog, s-a făcut testarea fără simptome. Dacă vi se pare normal acest lucru, bine. Și încă ceva. De ce nu și-au dat seama de la UPU că are simptome specifice? Astea sunt timpuri în care să te iei după vorba pacientului? Vorbim despre o femeie de peste 70 de ani, ce știa ea? Ei ar fi trebuit să ne spună de la UPU că e suspiciune, să nu ne ducem la caz în pielea goală.„, ne-a declarat un angajat al Ambulanței Teleorman.

Conducerea ambulanței, numită politic de PNL, promite că personalul va merge la intervenții echipat din cap până-n picioare, dar numai în limita stocului disponibil și spune că în ziua în care echipamentele de protecție se vor termina, personalul nu va mai ieși la intervenții. În acest moment, numărul angajaților disponibili în ambulanța teleormăneană este redus la aproape jumătate, după izolarea la domiciliu a celor 12 angajați.

Nu se mai fac internări: „O să se moară nu de la COVID, ci de nepăsare”

Spitalele din Teleorman par să fi intrat în colaps, încă dinainte ca dezastrul să apară. La 16 cazuri confirmate, în spitale nu se mai internează oameni, indiferent ce probleme au.

Bătrâni bolnavi, cu boli cronice, sunt trimiși înapoi acasă cu tratament, chiar dacă nimeni nu le poate purta de grijă. Oameni cu simptome respiratorii serioase sunt consultați și trimiși acasă, fără să fie testați, iar medicii se declară deja depășiți de situație, deși încă nu s-a întâmplat nimic.

„Eu nu vreau să zic nimic, dar nu se mai poate! Spitalele nu mai internează pe nimeni. Și eu vă povestesc aici de cazuri grave, nu de COVID. De oameni cu probleme cronice, care nu se pot ajuta singuri. Mulți sunt bătrâni, n-are cine să-i îngrijească, n-are cine să le facă o injecție. Și ei nu mai internează pe nimeni. Îi trimit doar acasă cu tratament. Apoi oamenii revin în stare mult mai gravă, uneori prea târziu. Eu vă spun, nu o să se moară de la COVID, o să se moară de nepăsarea ăstora! Și mai avem cazuri respiratorii nasoale, pe care le trimit acasă, fără testare, deși au toate simptomele.”, ne-a mărturisit o asistentă medicală.

Spitale cu figuri și medici demisionari

Mai multe cadre medicale de la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede și-au dat astăzi demisia. Oamenii nu suportă ideea că spitalul a devenit suport pentru cazurile de COVID-19 și nu vor să se expună, neavând dotări și echipamente. Într-o petiție publică, medicii de la Roșiori susțin că le „lipsește personalul medical de specialitate și nu există console pentru fluide medicale, injectomate, infuzomate, pompe de nutriție, stimulatoare cardiace, EEG, aparate de monitorizare hemo-dinamică, echipamente pentru intubații dificile, aparate de radiologie mobile pentru pacientul critic în context epidemiologic, aparate de epurare extra-renală, echipamente de aspirație individuală la fiecare pat, aparatură medicală pentru prevenirea și tratamentul hipotermiei, defibrilatoare la nivelul blocului operator, echipamente de analiză gaze, hemogramă, coagulare în regim de urgență, sisteme anti-poluare pentru gaze anestezice la nivelul blocului operator.

Evident, și-au dat seama de toate aceste lipsuri acum, în plină criză epidemiologică. Până acum au practicat medicină din pix, pentru că tot ce făceau era să transfere bolnavii la Spitalul de Urgență din Alexandria. Când a venit vorba de niște muncă pentru binele întregii comunități, s-au speriat și au plecat acasă, chiar dacă, repetăm, în Teleorman nu avem raportate decât 16 cazuri de COVID-19. Evident că sunt mult mai multe, dar DSP nu testează.

Și așa cum am mai scris, aparatul medical care depistează coronavirusul, promis public de președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, pe data de 26 martie, nu apare în lista achizițiilor instituției acum. Și astfel, în Teleorman nu pot fi testate cazurile suspecte, iar DSP-ul așteaptă simptome.

Conducerea DSP Teleorman este acum atribuită Ionelei Popescu, cunoscută a fi drept soția liberalului Dan Popescu. Evident că Ionela Popescu s-ar fi descurcat bine în vreme de pace, când singura ei treabă ar fi fost implementarea pe hârtie a unor programe de sănătate publică. Dar acum, pe vreme de război epidemiologic, doamna Popescu nu face față. E tot timpul obosită și se simte depășită de situație. E drept că mai bine ar fi să-și dea demisia, în contextul în care se găsește vreun profesionist capabil să-și facă singur o cafea, care să organizeze testările în funcție de suspiciuni și simptome, nu în funcție de nazurile și ifosele unora.

Și repetăm, pentru că simțim că nu am spus-o destul: în Teleorman există doar 16 cazuri raportate și sistemul a picat deja. Ce facem la 1000 de cazuri?

Acest articol este proprietatea Liber în Teleorman.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Advertisement

4 Comments

  1. Păi militarizați spitalul de la Roșiori de Vede, de la Alexandria, poate și celelalte. Activați cadrele militare de apărare CBRN (ofțeri și subofițeri chimiști) din fiecare județ, puneții pe lângă fiecare spital să organizeze activitatea în această perioadă grea.

  2. Vom asista la colapsul sistemului de sanatate teleormănean, care n-a fost niciodată unul strălucit!Managementul defectuos, pe pile și nepotism,ne omoară cu zile!

  3. CA ACUM ANI DE ZILE S-AU DUS LA ALEXANDRIA INSTALATII DE LA SPITALUL DIN ROSIORI DE VEDE NU A DERANJAT PE NIMENI.
    CA NU AU DOTAT PERSONALUL CU ECHIPAMENTELE NECESARE ,APARATURA SI BIOCID,IAR NU CONTEAZA…
    CA SI INCONSTIENTA UNORA CARE AU FACUT STUDII LA FARA FRECVENTA SAU AU LUAT DIPLOME DE ASISTENTI DUMNEZEU STIE CUM,CA NU PREA LE AU CU MEDICINA!IN PLUS NU IMI SUNA BINE CAND VORBITI DE NUMIRILE POLITICE,DOAMNA,CACI VORBITI DE FUNIE IN CASA SPANZURATULUI,
    IN TELEORMAN ASTA E MOSTENIREA PSD,CARE LA RANDUL EI E MOSTENIRE DE LA CEAUSESCU!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Condiții de carantină la Alexandria: bărbați și femei cazați la grămadă, toaletă comună și scandaluri la ordinea zilei!

Următorul articol

PNL votează propunerile PSD. Mara Calista: ”Nu mai vorbim acum de stânga și de dreapta”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică