Surse: Guvernarea liberală va rade tot în Teleorman!

în Actualitatea politică

aPREFECTURA TELEORMANCarmen Dumitrescu

Ne amintim cu toții de vara anului trecut, când liberalii și social-democrații au înțeles, în sfârșit, că nu poate fi iubire între ei. Atunci, PSD-ul, ca un fost soț necruțător, a trecut la demersuri acide și dureroase față de nevasta liberală (nevasta politică, desigur). Și a început să-i ia totul: funcții, beneficii, perspective, majorități, primari, consilieri locali, consilieri județeni. Nevasta liberală și-a plâns o vreme soarta nedreaptă, după care s-a pus pe picioare și a început să dea semne că s-ar fi resemnat. Desigur, resemnarea n-a fost niciodată completă și ea a tot sperat că lucrurile se vor întoarce în favoarea ei. Ceea ce s-a și întâmplat.

Renunțând la paralelismele amuzante ale scenei politice județene, trebuie să admitem faptul că preluarea frâielor statului de către Iohannis a deschis liberalilor noi perspective. Și una dintre ele este guvernarea. Până și social-democrații s-au resemnat cu ideea că va veni foarte curând o zi în care vor fi nevoiți să preia locul al doilea în scenă iar revenirea lui Lefterie Comânescu la Finanțe este doar o primă dovadă în acest sens. Între timp, restul directorilor de instituții sunt liniștiți. Mulți dintre ei cred că nu vor putea fi schimbați prea ușor, având în vedere faptul că și-au câștigat pozițiile prin concurs. Dar… în tot acest timp, de la București vin zvonuri nu tocmai liniștitoare pentru social-democrații aflați încă la putere. Practic, se aude că liberalii intenționează să preia frâiele guvernării cât de curând și că, odată cu asta, vor interveni asupra condițiilor de schimbare a directorilor de instituții și a șefilor de deconcentrate. Mai mult, lideri liberali din județ susțin că dacă guvernarea va aparține noului PNL,toți cei care acum ocupă poziții publice vor fi înlăturați și înlocuiți cu oameni ai noii puteri. Nu știm dacă se mizează și pe formarea unei majorități parlamentare noi pentru schimbarea condițiilor de înlocuire a șefilor de instituții, dar e cert că liberalii teleormăneni, frustrați încă de felul în care au fost tratați de PSD în vara anului trecut, susțin că nu va mai rămâne nici un singur reprezentant social-democrat în toate instituțiile, de la Prefectură în jos. Asta nu înseamnă că social-democrații vor rămâne liniștiți pe margine, resemnându-se cu situația, pentru că PSD-ul poate fi oricum, numai resemnat nu. Însă, uneori, în politică, schimbările nu prea mai depind de atitudinea localilor, ci de voința Centrului. Care acum, fie că ne place, fie că nu, este liberal. Și de la Ponta în jos, toți purtătorii de culoare roșie încep să înțeleagă că principiul alternanței la guvernare este un rău necesar.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*