Sunt ales, dar mă (t)ratez – Cătălin se simte vătaf în consiliul județean

în Actualitatea politică

alesCarmen Dumitrescu

Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă prin esenţa ei, nu presupune însă numai statut social şi beneficii materiale, ci şi dorinţa genuină de a oferi ceva comunităţii care îţi acordă, prin vot, încrederea ei. De aceea, odată ajuns într-un for decizional, cel avid de recunoaştere capătă şi un rol social important. Pe care ar trebui, cel puţin teoretic, să şi-l respecte. Prin declaraţii, ţinută, vestimentaţie şi acţiuni. Ei bine, la noi în Teleorman, nu e cazul. Despre cei mai mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni nu ştim mai nimic. Nici cum se numesc, nici cum arată şi, cu atât mai puţin, de ce ridică mâna atunci când o ridică. Ziarul Liber în Teleorman şi-a propus să remedieze acest lucru. Astfel că în rubrica “Sunt ales… dar mă (t)ratez” vom afla cu toţii care ne sunt consilierii judeţeni şi ce realizări notabile au reuşit să bifeze în timpul mandatului lor. Astfel încât să începem să ştampilăm buletinul de vot în cunoştinţă de cauză.

Cătălin Vătafu este o prezență interesantă în rândul politicienilor teleormăneni. Băiat de bani gata, cu atitudinea aferentă statutului, el e un tânăr care și-a transformat aroganța în renume. Și nu e un secret pentru nimeni că această aroganță vine câteodată la pachet cu o agresivitate care ar putea fi analizată și de către specialiști, nu doar de opinia publică. Ne amintim, de pildă, cum pe la niște alegeri locale, Cătălin împărțea pumni și picioare unor membri dintr-o secție de votare, înjura direct sau prin interpuși, iar mai nou, el sparge geamurile de mașină ale colegilor de partid. Cu alte cuvinte, omul are vână și ține la ea. O bună bucată de vreme, Cătălin Vătafu a stat în umbră, pe la București, ocupând poziții confortabile, dar de joasă anvergură. Se pare că nu s-a simțit chiar ca peștele în apă printre străini, așa că a acceptat să fie trecut pe lista de consilieri județeni ai PNL, mai ales că avea deja experiența unui mandat. Acum, el a revenit în Consiliul Județean Teleorman plin de energie. O energie la fel de arogantă ca și aceea de pe vremuri, fapt ce ne arată că unele lucruri nu se schimbă niciodată, indiferent câte fire de păr alb și-ar face loc pe scalpul unui individ. Cel puțin, el este un consilier activ. Pe la ședințe ia cuvântul, chiar dacă nu spune nimic relevant, și îi privește cu superioritate pe toți cei din jurul lui. Și dacă ne gândim că numele are felul lui de a-și pune amprenta pe indivizi, atunci înțelegem că tânărul și temperamentalul consilier se simte vătaf în cadrul autorității județene. Pentru cei care n-au prins gluma, vătaful este supraveghetorul slugilor. Și în contextul dat, chiar are sens, pentru că într-un for decizional în care mâna se ridică unanim la comandă, trebuie să existe și un individ care să urmărească atent ostilitățile. Și, mai ales, să inspire frică. Lui Gâdea nu-i prea iese, că el e moale ca plastilina, vicepreședinții sunt aplecați ca niște ghiocei, așa că Vătafu chiar își transformă numele în renume. Fapt pentru care îl apreciem, căci e mai bine să se teamă lumea de tine decât să fii luat la mișto din prea multă milă…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*