Ștefan Tăbăcitu are salariul mai mare decât Victor Drăgușin

în Actualitatea politică

stefan tabacituCarmen Dumitrescu

Prin Primăria Alexandria se vorbește foarte mult despre Ștefan Tăbăcitu iar părerile sunt împărțite. Unii spun că e un om disciplinat, care își exercită funcția în parametri optimi de eficiență, în timp ce alții susțin că administratorul public face eforturi serioase pentru a prelua atribuțiile lui Victor Drăgușin și de a conduce, de facto, Primăria. Despre aceștia din urmă, Ștefan Tăbăcitu spune că “probabil nu le place să muncească”. Nu vom comenta prea mult acest argument, pentru că oricum nu este demonstrabil, însă ne vom opri asupra unui subiect care face de ceva vreme deliciul angajaților municipalității. Știm cu toții că funcționarii publici câștigă lunar sume aproape modice, persoanele care reușesc să încaseze 1.000 de lei pe lună simțindu-se privilegiate în Primăria Alexandria. Tocmai de aceea, e firesc ca mulți dintre acești funcționari să comenteze în manieră malițioasă salariul administratorului Ștefan Tăbăcitu, despre care se presupune că ar ajunge la o sumă impresionantă, comparabilă chiar cu aceea încasată de oameni cu funcții în aparatul central de stat. Însă comparația pe care oamenii o pot face mai ușor este aceea cu salariul primarului Victor Drăgușin, care încasa în anul 2014 suma de 52.545 lei pe an, adică aproximativ 4.300 de lei pe lună. Ei bine, prin Primărie se discută faptul că Ștefan Tăbăcitu ar avea salariul aproape dublu în raport cu acela încasat anual de primar. Întrebat dacă lucrurile chiar așa stau, administratorul municipiului nu a negat, susținând totuși că salariul său este unul confidențial și că el nu are obligația de a-și face publică averea: “Salariul meu e confidențial, dar pot admite că e un salariu bun. Dar nu este mai mare decât salariul prevăzut de lege pentru cineva care ocupă funcția pe care eu o ocup. Da, este foarte posibil ca salariul meu să fie mai mare decât al primarului. Dar nu văd unde ar fi problema și de ce ar fi cineva deranjat de această chestiune. Lucrurile sunt simple: e normal ca responsabilitățile să fie remunerate corespunzător. Deci unde e motivul de nemulțumire?”

Sigur, într-un sistem public normal, frustrările legate de diferențierile salariale nu ar trebui să existe, pentru că angajații sistemului public ar trebui să fie plătiți într-o manieră suficientă ca să nu simtă tentația de a pleca privirea către micile “atenții”. Însă, la noi, e încă imposibil să se practice salarizarea decentă, de unde derivă, în multe dintre cazuri, și atitudinea oarecum ostilă a funcționarului public, care nu știe să  trateze contribuabilul cu respect. Asta pentru că nici el, ca angajat, nu e respectat de către stat, pentru a înțelege importanța unui zâmbet politicos în timpul programului de lucru. Poate tocmai din acest motiv, oricât ar fi de bârfit de subordonați, Ștefan Tăbăcitu știe încă să zâmbească. Chiar dacă nu o face întotdeauna sincer…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*