liberinteleorman.ro

Sănătate de stat… degeaba!

 

Monica Vasilescu

o pozitie in teleormanEminentele reforme ale sănătății din toate timpurile au făcut atât de mult bine încât medicii noștri au fost adevărate rezervoare pentru străinătate și nimeni nu a întrebat vreodată la modul cel mai serios: încotro, doctore? Dar ce să întrebe, în fața evidenței în care, peste hotare, actul medical este respectat și plătit cât pentru valoarea lui sau și mai bine de atât. În România nu s-a ținut cont niciodată de faptul că un medic, atunci când operează inimi nu ar trebui să stea cu mintea la porția de lapte a copilului pentru a doua zi și nu s-a făcut niciodată diferența între medicii buni și medicii de umplutură. Căci, pe lângă calitatea unei părţi importante a angajaţilor din sistem, există și cadre dezinteresate total de soarta pacienților lor și privesc munca pe care o practică doar ca pe un job. Un job prost plătit, într-adevăr, dar care nu ar avea de ce să justifice un comportament delăsător al unuia care a știut pentru ce face șapte ani de facultate sau câți or mai fi necesari acum pentru a studia medicina.

O dovada că sistemul e putred am avut zilele acestea, la Spitalul Județean Teleorman, acolo unde niște jurnaliști de la București au descoperit că, deși anumite proceduri sunt decontate de stat, pacienții sunt puși să le plătească. Mare scandal și tot atât de mare lipsa efectului creat de el. La același mare și modern spital, sunt zile de sâmbătă și duminică în care nu este niciun medic de gardă și sunt secții cărora doctorii le lipsesc și în timpul săptămânii. Deficit de personal este și la spitalul din Turnu Măgurele, o locație care nu este nici pe departe confomă cu toate normele de civilizație, așa cum nu este nici unitatea spitalicească de la Roșiorii de Vede. La fel ca la Alexandria, situația este atât de cruntă încât bolnavii sunt lăsaţi să sufere, dacă nu au bani să-şi plătească tratamentele, pentru că și aici se iau bani pe computerele tomograf, indiferent dacă pacientul este internat sau a venit cu trimitere.

Condițiile neprielnice și amărăciunea cu care tratează unele cadre pacienții sunt cunoscute, în mare parte, de toți cei care au avut sau au de-a face cu sistemul medical din unele unități spitalicești din județul nostru. Și nu ignorăm deloc actele medicale făcute confom jurământului, care sunt destule, dar nu acoperă starea dominantă legată de faptul că de la un spital din Teleorman ai toate şansele să pleci mai bolnav decât ai venit. Sau chiar să pleci definitiv, că nu ar fi exclus să se extindă cimitirele, dacă niște medici consideră în continuare că e de bun augur să-și închidă telefonul în weekend ori să te lase să aștepți, calmându-și nervii produși de lipsa banilor pentru vreo necesitate. Iar atât timp cât astfel de persoane există în spaţiul public sanitar și mai apar și persoane oficiale care le țin isonul și dezinformează cu seninătate, ascunzând gunoiul sub preş, putem spune ADIO oricărei normalizări în sănătatea publică. Așa că, până vom reuși să punem la punct sănătatea de stat, mai bine luăm niște pastile și ne îngrijim sănătatea la cap. Asta nu e degeaba!

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Încă o amânare în cauza primarului Budică

Următorul articol

Primăria Turnu Măgurele – un faliment marca Dănuț Cuclea

Cele mai recente articole de Actualitate