Salvați Copiii a donat un incubator maternității din Alexandria

în Actualitate

maternitateSalvaţi Copiii România a dotat, joi, trei maternități din Alexandria, Călărași și Giurgiu cu echipamente medicale în valoare de 23.000 de euro. Aceasta este cea de-a doua acţiune dintre cele 29 de dotări pe care Salvaţi Copiii le va face până la finalul anului, în întreaga țară. Efortul organizației de a spijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.

Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,6 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1.000 de nou-născuţi vii, în 2015, menținându-se însă în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă.

În județele din sudul țării se remarcă aceeași dinamică. Astfel, potrivit datelor Ministerului Sănătății (Institutul Național de Sănătate  Publică, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică), în Călărași, rata mortalitații infantile a scăzut de la 16,2 la mie, în 2014, la 12,4 la mie în 2015, cu o scădere ușor mai semnificativă în urban față de mediul rural. În număr absolut, vorbim despre 33 de decese în 2015, față de 44, în anul 2014. Comparând primul trimestru din 2016 cu cel din 2015, avem un număr mai mic de decese (șapte, față de nouă) și o scădere a ratei trimestriale (12,2 versus 14.2).

Potrivit aceleiași surse publice, Teleormanul ne oferă următoarele date: între 2014 și 2015, rata scade de la 10,4 la 7,7 la mie, iar numărul absolut de la 31 la 20, fapt corelat cu scăderea numărului de nașteri. Pentru ca dinamica rezultatelor pozitive să fie menținută, Salvați Copiii România a continuat dotarea maternităților. Astfel, Spitalul Județean din Călărași a primit un incubator standard, după ce în 2014 a mai fost dotat cu un pulsoximetru neonatal și un analizator automat de gaze sangvine. Spitalul Județean din Giurgiu a primit, de asemenea, un incubator standard, iar la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria a fost instalat un incubator de transport, atât de necesar supraviețuirii copiilor născuți prematur.

În 2016,  Salvați Copiii România va investi peste 460.000 de euro în dotarea  maternităților și  secțiilor de nou-născuți din Arad,  Timișoara,  Pitești, Brașov, București (Maternitatea Bucur, Maternitatea Pantelimon, Maternitatea  Giulești, Spitalul Clinic CF2), Reșița, Oravița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Pașcani, Târgu Mureș, Roman, Târgu Neamț, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu, Tulcea și Teleorman, radicând numărul maternităților sprijinite la 67. Fondurile au fost obținute prin implicarea publicului larg, prin campaniile de redirecționare a 2% din impozitul  pe venit, donaţii online, donații  prin  SMS sau Direct Debit, cât şi  cu sprijinul sponsorilor Salvați Copiii. Până acum, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată, în urma eforturilor de dotare a maternităților.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*