liberinteleorman.ro

Riscul unui antreprenor. Un teleormănean cultivă căpșuni din luna mai până în octombrie

15 mai 2015

Monica Vasilescu

IMG_8523Să te apuci de cultura căpşunilor este un risc asumat. Asta a știut foarte bine, încă de la început, un producător din Teleorman, care s-a apucat anul trecut de această afacere. Răzvan s-a încumetat să aibă propria plantaţie de căpşuni, despre care știa că ar aduce câştiguri chiar din primul an, riscând nu doar timp și nervi, ci și foarte mulți bani. Acum, după ce și-a văzut visul devenit realitate, antreprenorul se ocupă exclusiv de cultura savuroaselor fructe roşii și de altele din aceeași gamă și nu regretă pasul făcut.

Cum a început totul…

IMG_7488Pe drumul Alexandria-Lăceni, undeva pe partea stângă, se găsesc solariile lui Răzvan. Pe o suprafață de aproape două hectare, acesta a cultivat căpșuni, mure și zmeură. Inițial se gândise la o pepinieră de afine, dar solul prea sărăcăcios din zona noastră nu se preta la așa ceva. Apoi, pe lângă zmeura care nu e așa pretențioasă, a adăugat căpșuni. A analizat solul, a stabilit soiurile și s-a înarmat cu foarte mult curaj pentru a porni la drum. La propriu și la figurat. Răzvan își amintește că a plecat singur în Olanda pentru a achiziționa plantele, care au costat 11.000 de euro, iar în urma cumpărării acestora nu a mai fost cale de întoarcere.

A cultivat cinci soiuri. Trei care fac de mai multe ori pe an și două remontante, adică produc o dată, fac pauză trei săptămâni, apoi produc în mod constant până la sfârșitul lunii octombrie. Teoretic, toate au capacitate de producție între 1,2 și 1,5 kg pe plantă.

Plantația îi ocupă tot timpul

Știm cu toții teoria conform căreia căpșunile sunt căutate deoarece sunt excelente surse de Vitamina C și unele dintre fructele cele mai bogate în nutrienți. Tocmai pentru că au atât de multe proprietăți și sunt atât de bune, cultivarea fructelor implică niște costuri destul de mari. Pe lângă asta, este o cultură care necesită multă atenție și multă muncă, dacă vrei să iasă recoltă bună și să faci bani.

Deși nu vorbește despre costurile efective, teleormăneanul are doar speranțe că își va recupera investiția, dar asta poate spune cu exactitate în toamna anului viitor. Fiind primul an în care are producție, nu poate estima cu precizie cantitatea produsă.

Gustul face diferența

Deși căpșunile de import au invadat deja piețele, producătorul autohton vine tare din urmă și pune pe tarabe cea mai gustoasă căpșună. Răzvan a început recoltarea fructelor din câmp și este primul pe piață, iar asta îi dă o satisfacție nemaipomenită. Produsele sale sunt fără pată și pot fi găsite în piețe, târguri și la engros.

”Făbricuța de dulceață”

Visul nu se oprește aici. Antreprenorul, încurajat și ajutat de soția sa Augustina, s-a gândit să facă o fabrică de prelucrare a fructelor în zonă, pentru a nu pierde nimic din ceea ce produce. ”Vreau să fac o unitate tradițională, să produc câteva mii de borcane de dulceață. Am încercat zece rețete, dar m-am oprit la două dintre ele pentru făbricuța de dulceață”.

Până atunci, delicioasele fructe sunt în continuu proces de coacere, iar iubitorii de căpșuni pot da o fugă să se aprovizioneze. Pentru a vă convinge de aromele căpșunilor sale, puteți căuta produsele lui Răzvan în Piața Centrală din Alexandria, urmând a comercializa și la București.

 

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Ion Moise Bădulescu, din Mioveni, a câștigat Trofeul “Ghiocelul de aur”

Următorul articol

Primar urmărit penal pentru abuz în serviciu

Cele mai recente articole de Actualitate