liberinteleorman.ro

REPORTAJ: Inima satului consacrat de Marin Preda bate cu încetinire. În Poiana lui Iocan nu se mai face politică, iar casa memorială are lacăt la uşă

16 iulie 2014

casa memoriala

În zestrea istorică a Teleormanului se află Casa Memorială în care o personalitate a vieţii culturale şi-a trăit o mare parte din viaţă. Vorbim despre unul dintre cei mai iubiți teleormăneni – Marin Preda – născut în data de 5 august 1922, în localitatea Siliștea-Gumești din județul Teleorman. Pe lângă un liceu care îi poartă numele, în urma sa a rămas şi Casa Memorială, la poarta căreia este pus lacăt. Pentru a o vizita, trebuie să ai norocul ca proprietarul simbolului comunei să fie acasă. Şi cum Marius Tucă, cel care a cumpărat recent casa, are treburi pe la Bucureşti, până la reamenajarea şi, totodată, intrarea sa în circuitul cultural-turistic al judeţului, aceasta poate fi admirată doar de la gard.

placuta indrumatoareLocuim în Teleorman, dar nu ne ducem să vedem unde s-a născut unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori de la noi, Marin Preda. Este cazul multor teleormăneni care lasă pe mâine ceea ce pot face azi, în ideea că mai pot trece şi într-o altă zi pe la casa în care şi-a trăit copilăria o valoare a literaturii româneşti. Uităm că oricând o autoritate poate trece la privatizare sau urmaşii vând pur şi simplu obiective de însemnătate pentru mase largi, cum este cea despre care facem vorbire.

Am ajuns, în sfârşit, în comuna Siliştea Gumeşti, acolo unde un indicator ruginit arată două direcţii, stânga: Casa Memorială Marin Preda, dreapta: Centrul Memorial Marin Preda. Am păşit spre locaţia în care scriitorul a stat constant până în jurul vârstei de 15 ani, după care a fost dat la Şcoala Normală din Abrud, unde a reușit la examenul de bursă, cu nota 10. Probabil, încă de pe atunci se ştia că dacă te naşti în Teleorman, cu greu poţi face performanţă aici.

În partea cealaltă a satului, se află Centrul Memorial Marin Preda, amenajat în vechea clădire a şcolii din Siliştea-Gumeşti, acolo unde a învăţat simbolul Teleormanului. Provenită dintr-o perioadă de dezvoltare a instituţiilor şcolare în mediul sătesc, acea clădire a fost dată publicului sub forma unui omagiu adus scriitorului, în 2005.

Gânduri de nepot

sorin predaAl Moromeţilor este şi Sorin Preda, fiul celui mai mic frate, Alexandru, numit familiar Sae. Pentru că provine din interiorul familiei Preda, scriitorul Sorin Preda ne-a mărturisit aspecte din lumea de ieri a unchiului său, Marin. “Mi-l închipui şi acum privind meditativ de pe stiva de lemne a cerului şi întrebându-se moromeţian ce se întâmplă cu siliştenii lui, cu lumea satului care s-a corcit, s-a micit, s-a dus de izbelişte. Nu ştiu de ce, dar, de la un timp încoace, lumea Moromeţilor, lumea sătenilor lui Preda, parcă nu mai vrea să trăiască. I s-a urât cu binele şi acum dispare încet şi fără zarvă, asemenea fostelor mele întâlniri şi interviuri cu vecinii Ilincăi. Din discuţiile cu Gheorghe (Achim), Alboaica, Buric, Sande sau fiul lui Iocan nu a mai rămas nimic, decât o urmă sonoră, o ezitare, un zgomot de fond sau o tăcere anume, moromeţiană – o tăcere plină de tâlc, pe care fiecare o poate înţelege şi o poate completa în voie, cu vorbele lui, fără a mai cere în mod special consimţământul autorului sau al altcuiva îndrituit să o facă”.

Vocea lui Sorin Preda, cu întâmplări, amintiri de odinioară, impresii, îl ţine pe Marin Preda, negreşit, în actualitate. Când ne uităm în bibliotecă, vedem că în urma marelui teleormănean a rămas o vastă operă, neegalată. Din păcate, singurul eveniment public din zona de sud a României care mai amintește de scrierile acestuia este Festivalul naţional de literatură “Marin Preda”, înființat în 1982, la doi ani după moartea sa. În timp, însă, manifestarea dedicată scriitorului a luat o pauză de opt ani. Festivalul-concurs „Marin Preda” este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Teleorman şi Primăria comunei Siliştea Gumeşti și, în toamna lui 2014, urmează să înregistreze cea de-a XIV-a ediție.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

  1. Ce ati fotografiat in imagine nu este casa natala. Casa natala era undeva in partea dreapta de cea din imagine. Nu s a mai pastrat nimic. Locul este acelasi dar casa nu. Foarte bun reportajul, felicitari si rusine tuturor celor din conducere…si primarul din Silistea care toata ziua il gasesti in „centru” la biliard dar si celor de la judet. Si au batut joc de toti…Liviu Vasilica, Marin Preda…etc.

  2. Care primarie? Primarul de 2 mandate doarme fratilor! Ce a facut bun pentru comuna? De 2-3 ani la fiecare ploaie cateva zeci de gospodarii se inunda datorita paraiasului care s-a colmatat si nu este curatat. pe primar il doar fix in dos si se misca mai greu decat un melc. Tot timpul da din umeri si abia scoate 2 vorbe, de parca ar avea prune-n gura. Mergeti si faceti un reportaj cu adevaratele probleme ale satului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Galaction Stângă avea dreptate:“ Dumnezeu nu doarme!” – Ciprian Moşu a fost transferat de la Parohia Buzescu

Următorul articol

Consilierul local Ionuţ Neacşu se lăuda în raportul de activitate că… apare în emisiuni TV

Cele mai recente articole de Cultură

Don't Miss