În fața Casei de Cultură din Alexandria nu sunt mereu luminile stinse. Doar serile în care se protestează par întotdeauna mai întunecate. Pentru că, dacă s-ar vedea de la strada principală că nu tot Teleormanul gândește și simte la fel, poate că ar fi și alții motivați să se adune și să tacă împreună. În umbra care învăluie Casa de Cultură nefuncțională din capitala județului Teleorman s-au întâlnit în această seară nouă persoane. Doar nouă? Asta s-ar întreba orice om cu simțul realității de oriunde. Dar cei nouă curajoși ar trebui să fie plasați corect în context. Căci în Teleorman, cine e nemulțumit va primi motive noi de nemulțumire. Cei care lucrează în administrația publică sau la firmele girate de aceasta pot fi nu doar amenințați, ci văduviți de sursa principală de venit. Așa că nouă oameni sunt mulți pentru Alexandria. Cu atât mai mult cu cât ei sunt asumați. Și își asumă și frica. Maria Bacică, o pensionară cu simț civic, spune asta oricui o întreabă: „Da, mie îmi e frică. Dar nu pentru mine. Mă tem că ăștia nu vor pleca niciodată. Mă tem că aici ne vom întâlni și peste un an. Și că vom sta în frig, exact așa cum stăm acum: degeaba. Eu am venit aici pentru că am văzut oamenii aceia din Cluj… Nu știu, e o formă de respect pentru ei…”
Tudor, pe de altă parte, e tânăr. El a venit din București la rude și, când a aflat pe o rețea de socializare că se protestează și la Alexandria, a luat decizia să meargă și el la Casa de Cultură: „Eu sunt aici, pentru că mi se pare un lucru extraordinar să spui că ești nemulțumit aici. Fix aici! La rădăcina Răului. Eu cred că lucrurile nu se vor schimba și că teama nu se va spulbera în Teleorman până în ziua în care se va face și aici educație. Asta lipsește. Și cred că mai e o anumită comoditate. Că nu tuturor le e frică. Dar cred că le e mai ușor să stea acasă. Aici plouă. Poate că ăsta e motivul. Vreau să cred asta… ” Cei nouă curajoși s-au întâlnit după ce au văzut pe o rețea de socializare un eveniment, sub titulatura: SĂ SPĂLĂM RUȘINEA TELEORMANULUI. Așa că n-au stat prea mult pe gânduri și și-au luat cu ei recuzita de la protestele anterioare. Oamenii, însă, nu vor mai ieși niciodată în Teleorman așa cum au făcut-o în luna februarie a anului precedent. Și asta din simplul motiv că atunci unii au avut de suferit. O florăreasă ne povestea că nu mai iese la proteste, după ce în cursul anului trecut a participat la acțiunile civice din Alexandria și, ulterior, n-a mai avut clienți.
În plus, nici măcar forțele de ordine n-au mai considerat că e cazul să piardă vremea urmărind protestatarii. O mașină de poliție a trecut în această seară prin fața Casei de Cultură. Au văzut și ei nouă oameni normali, tineri și pensionari, care țineau în mână mesaje anti-corupție. Dar, fiind întuneric, și-au dat repede seama că nimeni nu vede. Așa că și-au văzut de treburile lor și au lăsat protestul tăcut de la Alexandria să se încheie ca și cum n-ar fi început vreodată….