Primăria Alexandria a cumpărat pomi de 27.000 euro, în timp ce taie copaci într-o veselie

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Căutând în Sistemul Electronic de Achiziții Publice alte cumpărături pe banii noștri, făcute cu spor de Primăria Alexandria, ne-a sărit în ochi o achiziție de 2000 de pomi, făcută prin luna noiembrie a anului trecut. De ani întregi, locuitorii reședinței județului Teleorman remarcă și se plâng de faptul că angajației primăriei taie copacii din cartiere, defrișează pădurea și toaletează agresiv arborii din oraș. Mai mult, primarul Victor Drăgușin explica într-o postare pe Facebook că spațiile verzi din zonele urbane nu produc oxigen, deci sunt inutile. Astfel s-a restrâns spațiul verde din municipiu până la absurd, ca să aibă loc afacerile prietenilor de partid.

Ei bine, în ciuda acestui abuz la adresa pomilor din oraș, Primăria Alexandria, prin Administrația Domeniului Public, a luat inițiativa de a face o achiziție directă (cum altfel?) de pomi. Se întâmpla pe la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, deci acum patru luni. Și vorbim despre nu mai puțin de 2000 de pomi, din care 200 platani, 1000 stejari, 200 frasini și 600 arțari, care urmau să fie plantați în oraș. Până acum, nu i-a văzut nimeni, dar poate au nevoie de timp pentru a crește. Întrebarea e, totuși, unde au fost plantați arborii în cauză, că 2000 de copaci se vedeau, chiar și puieți dacă erau.

Valoarea achiziției celor 2000 de arbori se ridică la 27.002 euro, adică 126.000 lei. Intenția de cumpărare a arborilor a fost publicată în SEAP pe data de 20 noiembrie 2018 și a fost câștigată o zi mai târziu direct de S.C. Hortifruct SRL, o companie din Teleorman înființată în 2008, a cărei cifră de afaceri se ridica la 271 317 în anul 2017. De unde înțelegem că achiziția făcută de Primăria Alexandria anul trecut va duce la o creștere cu 50% a activității firmei în cauză. Ceea ce nu e rău deloc, ba chiar ne bucurăm că primăria ajută firmele mici. Ce vrem să știm, totuși, e altceva: unde sunt plantați cei 2000 de arbori ai noștri și de ce a fost cazul să fie tăiați cei ajunși la maturitate din întreg orașul, ca să fie necesară această nouă achiziție importantă a municipalității? Pe banii noștri, evident.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*