Crăciunul, ca sărbătoare lumească are farmecul lui, este vorba de o trăire aparte, daruri, întâlniri și trăiri speciale, consideră preotul paroh de la Biserica Negreni, comuna Tătărăștii de Jos – Bogdan Cristian Danu, unul dintre preoții dedicați în totalitate harului cu care a fost înzestrat. Părintele, cunoscut pentru eforturile pe care le face de multă vreme, prin Asociația Casa plină, de a oferi hrană și cunoaștere comunității din parohia Negreni, a vorbit într-un interviu acordat Liber în Teleorman, despre perioada sărbătorilor de iarnă și despre ce înseamnă Crăciunul la români, învățămintele unui om care reconstruiește comunitatea din care face parte și schimbă viața celor din jur cu fapte și vorbe bune în fiecare zi.
Reporter: Părinte, cum a fost acest an pentru dumneavoastră și pentru credincioșii din parohie? Ce le spuneți oamenilor, cum să își găsească forța să depășească această perioadă dificilă și să se bucure de Sărbători?
Preot Bogdan Cristian Danu: Doamne ajută! În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație și rog pe Bunul și Preamilostivul nostru Dumnezeu să binecuvânteze întâlnirea noastră de aici!
Ca și în ceilalți ani care au trecut și acesta de acum, care se apropie de final, a fost unul sub ocrotirea Maicii Domnului, Stăpâna noastră și Împărăteasa cea Preabună. Un an în care am fost încredințați că nu suntem singuri ci cu oamenii buni și frumoși alături. Un an în care nu știm niciodată ce va urma și cum va fi, dar în care nădăjduim la mila Domnului și nu rămânem rușinați. De ce? Pentru că mare e Dumnezeu și credința învinge. Credincioșii din Parohie sunt bine, au avut un an bun, din punctul meu de vedere în sensul că au fost sănătoși și chiar dacă unii dintre ei au fost bolnavi câteva zile sau au mai avut vreun necaz, au înțeles rostul acestor încercări și nu și-au pierdut credința și nădejdea, ba dimpotrivă, aș spune eu. De altfel, tot timpul le spun să înțeleagă că nimic nu este întâmplător și că toate sunt de la Dumnezeu. Pe cele bune pe care le primim în viață, El le determină în mod direct, El ni le dă, iar pe cele rele venite de la cel rău, tot El le îngăduie cu scopul de a ne face mai buni și de a ne putea apropia mai mult de El.
El este Pedagogul desăvârșit. Pentru că unul singur este scopul suprem al vieții și anume mântuirea. De murit toți vom muri, dar de a avea parte după moarte de fericirea veșnică, rămâne la alegerea fiecăruia dacă dorește sau nu. Și ferice de cei care înțeleg că din punctul de vedere al lumii acesteia, vremurile astea mai tulburi sunt într-adevăr mai dificile, însă din punct de vedere al mântuirii sunt vremuri bune. Și le spun tot timpul să mulțumim Domnului, că sunt două căi de a ne apropia de Dumnezeu: una de bună voie și alta de nevoie. În concluzie, Dumnezeu e bun și ne iubește, ne iartă, ne cheamă și ne așteaptă. Rămâne să vrem noi să-i răspundem și să avem încredere că numai împreună cu El suntem o forță și putem gusta din bucuria cea adevărată a Vieții, de darurile Lui, printre care sărbătorile de Crăciun.
Reporter: Sunt oamenii din Teleorman mai buni de sărbători, mai generoși? Cum îi simțiți?
Preot Bogdan Cristian Danu: Oamenii din Teleorman sunt tot români și deci oameni obișnuiți cu greul, obișnuiți cu munca, dar și cu sufletul simțitor la necazul sau bucuria aproapelui. Ca și ceilalți români, și teleormănenii noștri sunt mai darnici de sărbători și fac o prioritate din a-i bucura pe alții. Cred că e vorba de o chemare sfântă de sărbători, pe care din fericire, mulți dintre noi o aud. Eu am și o altă explicație, anume că Dumnezeu revarsă darurile Lui pe pământ, mai mult de sărbători, făcând în felul acesta mai mult pentru oameni prin oameni.
Reporter: Povestiți-ne un pic despre proiectele pe care le aveți în prezent și despre ce mai aveți nevoie pentru a le finaliza cu bine…
Preot Bogdan Cristian Danu: În prezent, avem mai multe proiecte de suflet. Tot pentru oameni prin oameni. Centrul social de zi Sf Spiridon din Negreni, Teleorman, cu masă caldă în fiecare zi pentru 100 persoane, copii și bătrâni, apoi Așezământul Sf Nicolae din Negreni care este în construcție cu cele 5 case de tip familial în care funcționează deocamdată prima casă cu persoane vârstnice și singure, cu îngrijire permanentă, plus celelalte pe care le mai facem în și pentru comunitate. Încă sunt oameni care trăiesc fără curent electric, fără căldură pe timp de iarnă și fără multe altele. Avem nevoie de alimente și produse de curățenie, de materiale de construcții. Orice ajutor este binevenit. În acest sens, am înființat Asociația Casa Plină pentru ca persoanele fizice și juridice să poată dona sau sponsoriza mai ușor. Acum, la final de an, firmele și companiile pot direcționa din impozitul pe profit datorat Statului Român până la 20%, fără să facă vreun efort. Doar puțină bunăvoință și gata milostenia, comoara pentru viața viitoare. Căci ceea ce strângem pentru noi se pierde o dată cu noi, iar ceea ce facem pentru alții rămâne în eternitate și vom găsi acolo, cândva!
Reporter: Privind în jur la asaltul comercial care însoțește Crăciunul, considerați că s-a pierdut ceva din dimensiunea spirituală a sărbătorii, că a devenit una mai mult de consum?
Preot Bogdan Cristian Danu: Crăciunul, ca sărbătoare lumească are farmecul lui, este vorba de o trăire aparte, daruri, întâlniri și trăiri speciale, rămâne doar ca oamenii să nu se îmbete cu apă rece, să aibă discernământ și să înțeleagă că acest asalt comercial care însoțește Crăciunul e menit doar să ne ajute să ne bucurăm prietenii, familia sau semenii aflați în suferință, nu să ne vrăjească și să ne stăpânească emoțional încât să uităm de dimensiunea spirituală a sărbătorii. Din păcate, încă mai sunt semeni care știu că de Crăciun doar trebuie să tăiem porcul și să avem multă mâncare pe masă versus De Crăciun sărbătorim /ne amintim și cinstim Nașterea Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, când pentru a simți și a retrăi acele emoții sfinte care au fost real, cândva în lume, trebuie să ne pregătim și noi cu bunătate și iertare, cu rugăciune și cu post, cu spovedanie și cu Sf Împărtășanie. După părerea mea, nu s-a pierdut și nu se va pierde credința și bucuria cea adevărată a faptului că Dumnezeu atât de mult a iubit lumea încât a dat pe unicul Său Fiu, ca tot cel ce crede în El să nu piară, (să nu mai moară /să adoarmă) ci să aibă viața veșnică”. Grâul se mai amesteca cu neghina, dar asta nu înseamnă că suntem obligați să le folosim împreună. Întotdeauna omul a știut să împletească bucuriile trupului cu ale sufletului. Pentru că asta este el: trup și suflet.
Reporter: Avem rugămintea de a transmite un mesaj cititorilor în legătură cu modul în care trebuie să se comporte un creștin în această perioadă a Nașterii Domnului. Ce ar trebui să însemne Crăciunul pentru un credincios ortodox?
Preot Bogdan Cristian Danu: Sigur că am și un mesaj pentru toți cei ce vor citi aceste rânduri în legătură cu modul în care trebuie să se comporte de Crăciun, adică pentru a înțelege și a simți ca și creștin, bucuria acestei mari sărbători. Fiți buni, dragii mei, fiți iertători și generoși! Încercați să vă pregătiți cât mai bine pentru întâlnirea cu Hristos pruncul sfânt, care se naște în fiecare an în sufletele noastre. Iubiți colindele care sunt o terapie și care ne ajută să înțelegem cine suntem și cât de nobil ar trebui să trăim. Vă spun un secret: Nu vă bucurați mai mult de daruri decât de Dăruitor! Pentru un creștin ortodox Crăciunul ar trebui să însemne cam atât: 3×3 1. Iertare, înfrânare și împăcare! 2. Liturghie, emoție și bucurie! 3. Iubire, dăruire și mântuire! PS:. Nu sărbătorile trebuie să fie fericite, ci oamenii. Vă iubesc și vă prețuiesc pe toți. La mulți ani!