liberinteleorman.ro

Prefectul Daniela Carmen Dan a făcut bilanțul pe 2014

Monica Vasilescu

Daniela Carmen Dan & Gabriel Cringeneanu

Instituția Prefectului Teleorman are la conducere o femeie, în persoana prefectului Carmen Daniela Dan, începând din luna martie a anului 2014. Aceasta nu a venit singură în primul post din instituție, ci împreună cu purtătorul său de cuvânt, Gabriel Crîngeneanu, care a însoțit-o și la ultima conferință de presă din 2014. La final de an, cei doi au făcut bilanțul lunilor petrecute la Prefectură și au adus în fața cetățenilor interesați principalele activități derulate.

În tot acest timp, instituția s-a ocupat, de principiu, de: gestionarea situațiilor de urgență: aprilie, iunie, septembrie, decembrie, monitorizarea activității serviciilor publice deconcentrate, aplicarea și monitorizarea strategiilor și programelor guvernamentale implementate la nivel local, monitorizarea, la nivelul județului, a implementării proiectelor cu finanțare externă și a celor care se desfășoară în cadrul cooperărilor bilaterale, îmbunătăţirea dialogului social dintre persoanele vârstnice și instituțiile publice, pentru protecția drepturilor și libertăților acestor persoane – Asigurarea Secretariatului Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, etc.

Numărul de petiţii înregistrate în acest an a fost 175, din care 138 au fost primite de la autorităţile publice centrale, iar 37 au fost primite direct de la cetăţeni. Problemele sesizate au fost: posibile acte sau fapte de corupţie, cereri privind legile fondului funciar ori retrocedări de bunuri preluate abuziv de regimul comunist, diferite cereri sau reveniri cu aceeaşi problemă. Din totalul de petiţii primite, 28 au fost redirecţionate, pentru competentă soluţionare, către alte instituţii abilitate ale statului.

Între atribuțiile instituției despre care facem vorbire se află și aceea de a verifica legalitatea actelor administrative emise de consiliile locale. 23.781 de astfel de documente au avut de verificat angajații Prefecturii, dar și 19.999 de dispoziții ale primarilor. Dintre acestea, 15 acte au fost atacate la instanța de Contencios Administrativ, este vorba despre trei HCL și 12 dispoziții de primar.

Un capitol distinct îl reprezintă Organizarea și coordonarea activităților pentru punerea în aplicare a măsurilor procedurale din cuprinsul Codului de Procedură Penală și acordarea unei atenții deosebite Legii 677/2001 și aplicarea întocmai a dispozițiilor Direcției Generale de Pașapoarte privind dreptul de acces, intervenție, opoziție pentru protecția datelor cu caracter personal, potrivit recomandărilor Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. În acest sens, în decursul anului 2014, au fost înregistrate 239 de notificări din care: 5 – amânarea aplicării pedepsei/suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, 1 – amânarea aplicării pedepsei/suspendarea executării pedepsei sub supraveghere/liberare condiționată, 60 – instituit măsuri preventive, 6 – internat într-un centru educativ/detenție, 1 – internat într-un centru de reeducare, 107 – mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 58 – ordine de dare în urmărire, fiind retrase 10 pașapoarte.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Tinerii liberali reformatori l-au dus pe Moș Crăciun la copiii săraci

Următorul articol

În ajunul Crăciunului, consilierul local Florin Titirișcă a primit colindătorii

Cele mai recente articole de Actualitate