Pentru că, în comuna lui, el face legea – Primarul din Slobozia Mândra nu încheie contract cu Polaris-ul, pentru că are gârla aproape

în Administratie

masinaCarmen Dumitrescu

Primarii de la ţară au avut întotdeauna un statut special. La ei în comună sunt singurii care fac şi aplică legea. Restul autorităţilor sunt nimic, dacă primarul susţine o altă direcţie de interpretare a faptelor, atât din punct de vedere moral, cât şi legal. Cam asta se întâmplă şi în comuna Slobozia Mândra, unde primarul Ştefan Marinel are autoritate absolută şi de netăgăduit. Susţinut de cel mai important partid din judeţ, lui Marinel nu-i e teamă de nimeni şi nimic, aşa că îşi conduce comuna după propriile reguli, fără să încerce vreo clipă să fie un model de bună conduită pentru membrii comunităţii ale cărei resurse le administrează. Şi gurile rele susţin că nici din punct de vedere administrativ, Marinel nu e vreun erudit, aşa că la Slobozia Mândra, totul se face după ureche. În mod ciudat, acolo oamenii ar putea constitui un model de conduită pentru primar, dar acesta nu are niciun interes să înveţe nimic de la nimeni. Pentru că, în vreme ce toată comuna are contracte cu Polaris-ul, firma care se ocupă de colectarea şi transportul deşeurilor în Teleorman, Marinel refuză să semneze un astfel de document. Motivaţia e mai simplă decât ne-am putea închipui. În zona în care Marinel are locuinţa trece o gârlă, aşa că acesta are toate motivele să nu dea cei câţiva lei pe lună la Polaris, când poate arunca gunoiul în gârlă. Şi dacă ne gândim că mai mulţi oameni din comună au văzut membrii ai familiei sale spălând roaba de balegă în gârla în care copiii se joacă pe timpul verii, atunci e clar că Garda de Mediu din Teleorman nu ştie unde să pună întrebări. În ceea ce-i priveşte pe locuitorii din Slobozia Mândra, aceştia sunt revoltaţi de comportamentul primarului, dar nimeni nu are curajul să-i spună nimic. Nu o dată, membrii familiei acestuia au ieşit la poartă, cu diferite obiecte contondente în mână şi cu imprecaţii pe buze, pentru a contracara pe oricine ar avea ceva de obiectat cu privire la comportamentul celui care şi-a câştigat mandatul, aşa cum se câştigă totul în Teleorman: cu binecuvântare de la Centru.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*