Nu ştim câţi teleormăneni ştiu cine este Alexandru Burtan. Asta pentru că teleormănenii nu acordă prea mare importanţă celor care reuşeşesc să ofere lecţii de succes. Dar e cert că tânărul de 20 de ani poartă numele judeţului în competiţii europene şi mondiale, chiar dacă municipalitatea alexăndreană nu şi-a pus vreodată problema de a-i decerna vreun titlu de cetăţean de onoare. Cu toate acestea, Alexandru spune că nici nu-şi doreşte onoruri de acest tip şi că singurele confirmări de care are nevoie şi le obţine singur, în competiţii. Crede în faptul că sportul pe care îl practică i-a oferit posibilitatea de a deveni un om armonios, atât fizic, cât şi psihic şi are convingerea că munca şi efortul depus vor fi recompensate cu noi performanţe. De altfel, chiar în acest moment, Alexandru se află în cantonament cu Lotul Naţional în Poiana Pinului, pregătindu-se pentru campionatul mondial din acest an, care va avea loc în Polonia.
A început antrenamentele în pădure
Dacă vrei să faci performanţă sportivă în Teleorman trebuie să fii extrem de ambiţios. Asta pentru că nu vei beneficia de susţinere, de condiţii adecvate pentru antrenamente şi nici de vreo susţinere publică intensă, de natură să te motiveze. Dar Alexandru a descoperit, la vârsta de 6 ani, că ar putea face din karate un sport preferat. Mergea cu naşul lui la competiţii de karate şi a fost fascinat de ideea practicării acestui sport, despre care se spune că mobilizează, în egală măsură, mintea şi trupul. Susţinut de familie şi de cei dragi lui, Alexandru s-a înscris la cursuri şi a început să se antreneze. Până când a beneficiat de o sală adecvată pentru antrenamente era nevoit să-şi facă exerciţiile în pădure pe timpul verii şi în sălile de sport ale unor licee pe timp de iarnă. Îşi aminteşte şi acum că nu i-a fost uşor, dar e mândru că a plecat de jos: “Pe la vârsta de 6 ani am fost cu naşul meu la o competiţie de karate şi mi-am dat seama că îmi place foarte mult acest sport. Aşa că am început să mă pregătesc. Până să avem acces la sala de antrenament din Sala Polivalentă, mă antrenam în pădure pe timpul verii şi în diferite săli de sport ale liceelor din oraş. Deci pot spune că am plecat de jos. Dar am avut parte de un antrenor extraordinar, care m-a format. A fost al doilea tată pentru mine şi unul dintre cei mai apropiaţi prieteni. Este vorba despre Ionel Ganea, care a făcut şi efortul de a obţine, acum patru ani, o sală de antrenamente la Sala Polivalentă. Oricum, problema e la ministerul de resort, dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că la noi în ţară sunt finanţate preponderent sporturile olimpice. Şi asta e foarte bine. Dar cred că şi ministerul, cât şi consiliul judeţean ar trebui să se orienteze şi spre finanţarea sporturilor non-olimpice, care chiar aduc rezultate frumoase şi destul de numeroase”.
Un alt mod de viaţă
Alexandru spune că a învăţat mult, pe măsură ce a devenit mai bun în acest sport. Pentru că, atunci când practici karate, ai prilejul de a învăţa armonia în toate manifestările sale. De aceea, campionul teleormănean spune că este conştient de rolul pe care sportul l-a avut asupra formării sale ca individ: “Cred că, în primul rând, practicând acest sport am învăţat să fiu disciplinat şi să trăiesc ca un sportiv. Şi în sport se pune un mare accent pe prietenie. Noi suntem foarte uniţi, ştim că depindem unii de alţii şi ne mobilizăm reciproc. În plus, şi acest aspect nu este de neglijat, acest sport mi-a sprijinit dezvoltarea fizică, pentru că prin karate se dezvoltă un corp foarte armonios.”
Alexandru este şi student. La cei 20 de ani ai săi reuşeşte să facă faţă cu brio şi examenelor de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, şi competiţiilor de mare nivel la care participă în mod constant.
Peste 250 de medalii
Tânărul teleormănean a reuşit, în cursul a 14 ani, să obţină un număr impresionant de premii şi medalii. Cu ceva vreme în urmă, Alexandru şi-a numărat medaliile şi, potrivit declaraţiilor sale, în acest moment are, probabil, peste 250, ajungând la performanţa de a avea, la vârsta de 20 de ani, centura neagră cu 1 dan. De 7 ani este campion naţional la proba de kata (lupta cu un partener imaginar) şi kumite (lupta cu partener). Printre performanţele sale notabile se numără 2 medalii la Campionatul European, unde a obţinut aur la kata şi bronz la kumite şi o medalie de argint la Campionatul Mondial la kumite, categoria Tineret.
În toată această perioadă, în care a înscris performanţă după performanţă pentru judeţul Teleorman, Alexandru spune că s-a simţit sprijinit la nivel local, deşi nu atât de mult cât s-ar fi aşteptat. Se pare că a primit unele sponsorizări – nu suficiente – de la Consiliul Judeţean Teleorman şi din partea Clubului Sportiv Teleorman, unde este înscris. Desigur, singurele recompense pe care le aşteaptă sunt cele pe care le va obţine, prin muncă şi dăruire, la competiţii. Alexandru este un tânăr modest, care nu-şi doreşte să fie cetăţean de onoare şi nici să primească elogii. Interesat doar de ceea ce poate obţine prin munca lui, tănărul alexăndrean va reuşi, cu siguranţă, să obţină noi premii la competiţii europene şi mondiale, purtând cu el numele unui judeţ care nu ştie să-şi respecte valorile.
BRAVO ALIKULEEEEE!!!!!!
Bine Alikulleeee :*
Felicitari !