Monica Vasilescu
Mediul de afaceri al famigliei Dragnea este extrem de extins. O simplă privire în business-urile de casă ale celui care guvernează acum România ar trebui să facă pe toată lumea să se întrebe cum a reușit un simplu bugetar din Teleorman să fie tartor într-o schemă de afaceri greu de deslușit într-o țară în care avem impresia că serviciile nu protejează infractori. Statul român ar putea fi unul dintre cei mai mari infractori în viață, dacă analizăm formele, aparent legale, prin care acesta umflă bugetele unor firme apropiate celor care au pus mâna pe putere în schimbul multor lucrări mediocre ori inexistente. Nici oamenii de curte nu sunt mai prejos, pentru că ei acceptă degajați să fie părtași la căpătuială și distrugere. Cu ei și-au făcut Dragnea și ai lui treaba, astfel încât au creat un sistem pe cât de greu descifrat, pe atât de simplu de depistat, mai ales pentru cei care au acces la mai mult decât informațiile publice pe care le deține presa.
Și dacă tot întreabă în gura mare ce a furat, declarându-se nevinovat de acuzele referendumului, îi vom arăta condamnatului de Teleorman, în multe episoade dedicate oamenilor lui, cum a luat dreptul unor firme fără apartenență politică să facă lucrări la nivel profesionist și costuri decente. Dan Liviu Barcaru, spre exemplu, este dovada clară de om de casă ale cărui firme au devenit VIP pe harta banilor publici alocați pentru lucrări prea scumpe pentru situația economică a țării. Omul care are nu doar flerul la afaceri cu statul de la Dragnea, ci și prenumele care a devenit celebru în România, este fratele Danei Pitiş, prietenă veche a șefului PSD și soția lui Petre Pitiș, mare director la Teldrum. Liviu Barcaru are 52 ani și un portofoliu de firme pe care le-a gesionat cu bănet semnificativ de la bugetul statului.
Nu știm ce muncă a prestat acesta în tinerețe, dar abilitățile lui Liviu al lui Dragnea în afaceri s-au făcut remarcate de câțiva ani, atunci când și-a făcut un PFA pentru a desfășura activități de consultanță pentru afaceri și management. A pus teoria în practică pe propria persoană și a deschis seria societăților care au devenit în scurt timp de funcționare adevărați magneți de fonduri ale națiunii.
EURO POWER CONSTRUCT S.R.L. a fost înzestrată cu puterea construcțiilor de drumuri și autostrăzi și a ajuns, în doar doi ani, la o cifră de afaceri cu multe zero-uri. Situată pe strada Viilor din Alexandria, firma îl are ca fondator pe BARCARU DAN-LIVIU.
În schema sa, am găsit și societatea DUNĂRICA IMPEX S.R.L., cu sediul social într-o localitate uitată de lume – Poiana, un sat care aparține de comuna Ciuperceni. Firma are ca domeniu principal de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, cu număr mediu angajaţi, vreo 15, și o cifră de afaceri modică, în jurul a 414 642 lei.
Mai prolifică este una dintre firmele mai vechi din mapa lui Liviu Barcaru – PROJECT URBAN HOLDING SRL. Ea a fost înregistrată la Registrul Comerțului în anul 2008 și are ca domeniu de activitate arhitectura. Societatea nu a fost de la început pe mâna lui Barcaru. Aceasta a fost fondată de un anume Neagoe Daniel, asociat, cu cu 8 părți sociale, reprezentând 40% din capitalul social, și, desigur, Pitiș Petre, asociat, cu 12 părți sociale, reprezentând 60% din capitalul social. În februarie 2010, cei doi asociați ai PROJECT URBAN HOLDING – S.R.L., cu sediul social în municipiul Pitești, au hotărât cooptarea în societate a lui Barcaru Dan-Liviu, ca urmare a cesionării către acesta a tuturor celor 20 părți sociale și, totodată, retragerea din societate, începând cu aceeași zi, a asociaților Pitiș Petre și Neagoe Daniel, precum și descărcarea din funcția de administrator și descărcarea de gestiune a lui Neagoe Daniel. Tot atunci a fost hotărâtă numirea în funcția de administrator pentru o perioadă nedeterminată de timp a lui Mocanu Ion-Daniel. După cinci ani, în martie 2015, Barcaru, în calitate de asociat unic, a decis revocarea din funcția de administrator cu descarcarea de gestiune a lui Mocanu Ion-Daniel. De atunci, administratorul societății numit cu puteri depline pentru un mandat nelimitat este Pene Nicoleta, din Alexandria, prietenă bună cu Pitiș.
Același Neagoe Daniel este regăsit la o altă firmă, INTERFRIGO LOGISTICS S.R.L., în calitate de fondator cu 19 părți sociale, reprezentând 95% din capitalul social, alături de colegul său de mai sus, Mocanu Ion-Daniel, asociat cu 1 parte socială, reprezentând 5% din capitalul social, ambii din județul Argeș. Firma a funcționat după aceeași rețetă. La scurt după ce a fost pusă pe picioare, a fost cooptat în societate Barcaru Dan-Liviu, ca urmare a cesionării de către asociatul Neagoe Daniel a tuturor celor 19 părți sociale, deținute în societate de către acesta, conform contractului de cesiune. A urmat retragerea din societate a asociatului unic Neagoe Daniel, precum și descărcarea lui din funcția de administrator și de gestiune. Ulterior, Barcaru Dan-Liviu și Mocanu Ion-Daniel, în calitate de asociați, au hotărât extinderea obiectului de activitate al societății cu activitățile cod CAEN 1013 și 1072, dar și deschiderea unui punct de lucru în municipiul Turnu Măgurele. A urmat cooptarea în societate ca asociat a unei alte firme de soi – LUDIKON SYSTEM – S.R.L. ca atare, asociații Barcaru Dan-Liviu, Mocanu Ion-Daniel și S & P INVESTMENT MANAGEMENT – S.R.L., au hotărât schimbarea formei juridice a societății care actualmente este societate cu răspundere limitată în societate pe acțiuni cu acțiuni nominative și majorarea capitalului social cu respectarea procentelor deținute de către fiecare asociat, în total cu suma de 199.000 lei, din profitul nerepartizat al anului 2015, conform raportului de expertiză contabilă încheiat. În februarie 2017, conducerea a decis mărirea valorii unei părți sociale de la 10 lei, la valoarea de 2.000 lei și transformarea acesteia în acțiune. Astfel, Barcaru Dan-Liviu deține 89 de acțiuni însumând 178.000 lei, reprezentând 89% din totul, Mocanu Ion-Daniel deține 10 acțiuni, însumând 20.000 lei, reprezentând 10% din total, iar S & P INVESTMENT MANAGEMENT – S.R.L. deține o acțiune, însumând 2.000 lei, 1% din capital.
Alternativ cu modificările de ordin administrativ, firma a făcut bani. Cu logistica și politica la purtător, INTERFRIGO a proiectat și a executat lucrări de reabilitare şi modernizare drum de centură şi străzi adiacente de aproape patru milioane de euro, la Turnu Măgurele, în vremea primarului Nicolae Mohanu. Iar acesta este doar un mic tun dat de firma lui Liviu. Un altul a avut loc prin anii 2009-2010, Consiliul Județean Constanța a reparat cinci tronsoane de drum județean, în lungime totală de 48 kilometri prin regia de drumuri din subordinea sa. Instituția a subcontractat la rândul său lucrarea către SC Interfrigo Logistic SRL, care, în final, a cesionat mai departe lui SC TelDrum SA. De lucrări, efectiv, s-a ocupat TelDrum. Și uite așa ajungem la Regina asfaltului din Teleorman care este de multă vreme VIP pe harta clientelismului din bani publici. Iar de data asta nu ne mai mirăm cum au descoperit oamenii lui Dragnea succesul în afaceri, iar județul nostru se zbate în sărăcie și nici nu mai spunem că baronul e de vină, pentru că o fi el pasionat de combinații și șmenuri multiple cu bani publici, dar nu apare în niciun act oficial al companiilor. Doar în gândul și în sufletul coordonatorilor de facto, care i-au pecetluit toate drumurile…