O mamă adoptivă, despre Floarea Alesu: ”Acest monstru mi-a luat copilul din brațe!”

în Actualitate/Social

Monica Vasilescu

copilSistemul de protecție a copiilor abandonați este plin de lacune. Atunci când se caută părinți pentru copii nu se găsesc, iar când apar părinţii, dispar copiii. Există și cazuri în care mama și copilul, deși nu au legături de ADN, se simt și încheagă o legătură mai presus de sânge încă de la primul contact. Așa i s-a întâmplat unei femei din Pitești în clipa în care a ținut pentru prima dată la piept o mogâldeață de om, de care știa că urma să fie lăsată în grija statului. Având încă prezente sechelele propriului abandon, Emilia Tănase nu s-a gândit o clipă la greutăți și a luat în grijă băiatul predispus unui destin incert, neanticipând groaza prin care va trece odată ce între ea și copil intervin instituțiile statului. A rămas cu traume, iar când aude numele Floarea Alesu, directorul DGASPC Teleorman, femeia are o singură remarcă: ”acest monstru mi-a luat copilul din brațe!” Întreaga poveste a aflat-o de la femeia care s-a îngrijit de copilul alteia ca şi cum ar fi fost propriul prunc, ulterior fiind lăsată cu ochii-n soare.

”Am cunoscut o fetiță de 14 ani care trebuia să nască. Fiind minoră, nu puteam s-o ajut până nu vorbeam și cu familia ei. Am luat legătura cu mama ei (mama ei fiind despărțită în fapt de soț și care are o fetiță de 8-9 luni cu concubinul) și m-a rugat s-o ajut pe fata ei să nască, să am grijă de bebelușul care se naște pentru ca fata să-și termine măcar cele opt clase, ea neavând situație materială bună. Ea acum este clasa a VI-a. Fata a născut pe 24 februarie (chiar de Dragobete) o frumusețe de băiat. Am vorbit cu doamna doctor care i-a făcut cezariana și ne-a învățat să depunem actele și să luăm acest copil în plasament, că e păcat să rămână abandonat în spital. Am discutat foarte serios cu soțul și cu familia noastră și am decis să mergem mai departe. Am fost împreună cu mama fetei la Direcția pentru Protecția Copilului din Alexandria, am depus dosarul pentru luare în plasament. După externare, mama împreună cu bebelușul au venit la mine acasă, la Pitești. Fata a stat la noi trei săptămâni și apoi a plecat să-și termine școala. Eu a trebuit să-mi iau concediu medical și să am grijă de micuț în ideea că ne vor da plasamentul, așa cum ne-au dat speranțe cei din Alexandria, dar trebuia să primească ancheta socială a noastră de la protecția copilului din Pitești. Aici s-a întrerupt totul. Trei luni de zile am fost o minge de volei între cei din Alexandria și cei din Pitești. Pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, l-am botezat. Trei luni de zile ne-am chinuit cu actele, să avem în plasament acest copil, și apoi ni l-au luat”, ne-a povestit femeia.

Emilia Tănase a cerut să se redeschidă dosarul, dar cererea a fost respinsă pe motivul că din punct de vedere al respectării și promovării drepturilor copilului, nu se impune reanalizarea dosarului copilului, deoarece familia s-a hotărât să-l păstreze. Cu toate acestea, mai spune femeia, după trei luni de zile, copilul a fost dat în regim de urgență, acesta aflându-se în plasament la un asistent maternal.

În disperare de cauză, Emilia Tănase i s-a adresat președintelui Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, cel în subordinea căruia se află Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Teleorman. ”După trei luni de zile, mi-au smuls copilul din brațe să-l dea la asistent maternal. De ce nu au făcut asta de la început? Și-au bătut joc de noi. Eu am fost crescută până la vârsta de 5 ani la orfelinat, unde am fost traumatizată. Nu mă așteptam ca după 30 de ani să am aceeași scenă de groază. Vă scriu cu lacrimi în ochi și durere în suflet că am fost batjocoriți. Acest copil are sau nu are dreptul să știe cine l-a scos din spital, cine a fost zi și noapte lângă el, timp de trei luni de zile, cine sunt părinții spirituali. L-am crescut ca pe o floare. Vă rugăm din toată inima, vrem să avem acest copil. Vrem să păstrăm legătura cu familia respectivă, să știm de evoluția lui. În fața lui Dumnezeu, noi am creștinat acest copil. Este normal ca cei de la DGASPC să ne spună să uităm acest copil? Vă rugăm să faceți lumină și să ne puteți aduce bucuria în casa noastră. Am trăit o scenă de groază la DGASPC, unde mi-a fost luat copilul din brațe. După câteva zile, am fost cu hăinuțe, lapte praf, pampers și nu m-au lăsat să-l văd. Este normal? Am făcut economie la bugetul statului trei luni de zile. Să faceți calculul cât cheltuie statul pentru un copil abandonat. Domnule Gâdea, vă rog să vă uitați în ochii acestui copil (n.r.: au fost atașate poze). Interesul superior al acestui copil este să stea la familia care l-a crescut trei luni de zile și l-a creștinat sau la un asistent maternal să-și primească bănuțul?”, a scris Emilia Tănase în scrisoarea adresată președintelui CJ Teleorman.

Cu familia micuțului care pare că este tratat ca un obiect nu am reușit să luăm legătura. Orice încercare a noastră de a obține un punct de vedere de la bunica băiețelului, cea în măsură să ofere detalii, având în vedere că mama copilului este minoră, s-a lovit de robotul telefonului sau de o voce care nega că la celălalt capăt al firului se află Tiba Liliana.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*