Monica Vasilescu
Ori de câte ori vine un reprezentant de la centru, autoritățile locale îl direcționează către cea mai frumoasă încăpere din Alexandria, Aula Universității Valahia. Nu și cea mai călduroasă, însă. Din contră. Într-un frig ca afară, întâiul reprezentant al sistemului educațional din România, Sorin Cîmpeanu, s-a întâlnit cu factorii decizionali din administrația și învățământul teleormănean, luând parte la o reuniune în care s-au dezbătut nemulțumirile directorilor de școli. Deși evenimentul trebuia să înceapă cu prezentarea raportului privind starea învățământului teleormănean pe semestrul I al anului școlar 2014-2015, aceasta nu s-a mai făcut, din cauza condițiilor atmosferice greu de suportat timp îndelungat.
După prezentările de rigoare, inspectorul școlar general al ISJ Teleorman, Valeria Gherghe, a făcut câteva referiri la raportul activităților și i-a lăsat pe șefii de unități de învățământ să-și spună păsurile în fața ministrului, întâlnire la care presa nu a avut acces.
Ulterior întâlnirii de lucru, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, în prezența secretarilor de stat Gabriel Ispas și Vasile Șalaru, a susținut o conferință de presă în care a sintetizat vizita la Teleorman. Acesta a menționat că județul nostru nu se deosebește de altele la problemele existente, iar directorii de aici au semnalat cam aceleași lucruri ca și colegii din alte părți, cum ar fi: metodologia după care se derulează orele de religie, modul de decontare al transportului, nemulțumiri legate de costul standard per elev.
Cât privește problemele reale din teren, ne referim aici la cele 68 de școli care nu au autorizație sanitară de funcționare, ministrul a dat asigurări că toate acestea se vor rezolva pe parcursul anului școlar viitor, având un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării care prevede reparații capitale în locurile problematice. Cu alte cuvinte, Sorin Cîmpeanu a vorbit în locul ministrului Liviu Dragnea, care s-ar ocupa ca în toate comunele ce nu au în prezent apă și canalizare, principalele cauze care duc la lipsa autorizațiilor, să apară ca prin minune utilitățile respective.
Revenind la starea învățământului, după cele câteva ore petrecute în județ, ministrul Învățământului a concluzionat că, la nivelul managementului, se înregistrează rezultate bune, dar mai este de lucrat la capitolul promovabilitate. ”Managementul realizat de Inspectoratul Școlar Județean Teleorman este unul bun, fiind unul dintre inspectoratele care s-au încadrat în numărul de posturi aprobat. Dacă sunt ceva depășiri la nivel bugetar, ele sunt în analize. Din acest punct de vedere, starea educației este apreciată ca fiind bună. În privința rezultatelor, în Teleorman este necesară o îmbunătățire a procentului de promovabilitate și am constatat că se fac eforturi în acest sens. Am constatat că între autorități este o colaborare foarte bună”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În programul ministrului a fost prevăzută o vizită la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Alexandria și o alta la Școala Gimnazială din Bujoreni. Alături au stat și reprezentanții administrației: prefectul județului – Daniela Carmen Dan, vicepreședintele Consiliului Județean Teleoroman – Cornel Bleajă și primarul municipiului Alexandria – Victor Drăgușin.