Medic din Teleorman, amendat de poliție pentru că a cerut protecție în interes de serviciu

în Actualitatea politică/Sănătate

Carmen Dumitrescu

Pentru că Teleormanul e tărâmul tuturor aberațiilor, în cursul zilei de astăzi, un medic din județ a primit în plic o amendă de la poliție. Motivul? Că ar fi apelat în mod abuziv, în interes de serviciu, numărul de urgențe 112!

Ce s-a întâmplat, de fapt? Cu mai multe zile în urmă, medicul Gabriel Caravețeanu a fost solicitat de spitalul Videle să transporte de urgență la București o pacientă de etnie romă. Copila era într-o stare foarte gravă și era însoțită (așa cum se obișnuiește în rândul acestei etnii) de un grup mare de aparținători. Aceștia au decis să urmeze ambulanța până la București, însă, când au ajuns la Valea Plopilor, fetița a intrat în stop cardio-respirator. Ambulanța a fost nevoită să oprească, pentru a aplica manevrele de resucitare, ce nu se pot efectua în mers. Aparținătorii fetiței, foarte numeroși, au înțeles că s-a întâmplat ceva grav, așa că au oprit mașinile și au început să amenințe personalul medical care nu mai avea niciun motiv să transporte fetița la București, ea decedând acolo. Procedura cerea ca ambulanța să întoarcă pacientul la spitalul de unde plecase, însă romii au devenit agresivi, în încercarea de a convinge ambulanța să meargă mai departe cu fetița la București. Cu această ocazie, medicul Caravețeanu a fost lovit. Episodul acela și-a pus puternic amprenta asupra medicului Caravețeanu, care, pus cu puține zile în urmă în fața unei situații aproape similare, a decis să cheme preventiv poliția să îl însoțească până la București. Mai ales că medicul care îi predase noul pacient pentru transportarea la București i-a mărturisit că aparținătorii acesteia par a fi recalcitranți. Pentru a preîntâmpina repetarea situației de la Valea Plopilor, medicul a cerut protecție. A primit, în schimb, o amendă.

Impertinența de a cere protecție

Medicul Gabriel Caravețeanu crede că amenda este total deplasată și o va contesta: „În urmă cu o săptămână tocmai luasem bătaie de la țigani. Trei pumni și atât. Era o solicitare extrem de periculoasă de care am scăpat. Acum aveam o solicitare la fel de periculoasă. Așa că am solicitat poliției să mă însoțească până la București, ca să nu se mai repete povestea. Mascații m-au însoțit, nu polițistul care mi-a dat amenda. Am solicitat într-o seară să fiu apărat, eu și echipajul meu, pentru că situația putea denatura. În seara aia nu s-a întâmplat într-adevăr nimic. Pacienta nu mi-a mai murit în ambulanță. Dar dacă asta se întâmpla, aparținătorii puteau ajunge la noi în cinci minute și nu se știe cât de recalcitranți puteau să fie. Eu am sunat să mă protejeze și să nu risc nimic. În schimb acum, agentul de poliție mi-a dat amendă de 500 de lei. Eu o să contest această amendă. Dar mie mi-a zis medicul de la spital că aparținătorii acestei femei pe care trebuia să o transport sunt foarte recalcitranți. Și atunci eu atât am făcut: am avut impertinența să cer protecție poliției române până la București, pentru că eu consider că viața mea contează. Până la urmă, mascații au venit cu noi.”

Ce face paza spitalului?

N-ar fi prima dată când spectacolul aparținătorilor unor pacienți de etnie romă tulbură liniștea Spitalului Județean din Alexandria. Niciodată, însă, nu s-au luat măsuri pentru a-i determina pe aceștia să respecte protocoalele medicale și să se comporte civilizat atunci când oamenii pe care ei îi iubesc se află în situații dificile de sănătate. Și totuși, spitalul e bine păzit. De firma lui Dragnea. Europrotect Security. Nici măcar directorul Ambulanței Teleorman nu știe ce face paza spitalului, de permite aparținătorilor de etnie romă, care vin în grupuri mari să-și supravegheze oamenii dragi, să staționeze în zona spitalului și să devină chiar recalcitranți cu personalul medical. Cristian Popescu, directorul Serviciului de Ambulanță, cunoaște la rândul lui, situația medicului Caravețeanu și crede că amenda poliției a fost una exagerată: „Acum o vreme, medicul Caravețeanu a preluat un copil de la spitalul din Videle să-l ducă la București. Copilul fiind copilul unor romi. Ei s-au ținut cu mașina după ambulanță și, la Valea Plopilor, copilul a intrat în stop cardio-respirator. Oricum, starea era extrem de gravă. A oprit ambulanța să efectueze manevre, romii au deschis ușa și au văzut că fetița nu era bine. Aceștia insistau să ducă fetița la București, deși decedase. Iar pentru că a refuzat, echipajul a fost agresat. S-a speriat atunci. Acum câteva zile, a avut de dus un pacient la București de la Spitalul Județean din Alexandria. Și el, de frica celor de la Valea Plopilor, a zis că nu pleacă dacă nu vine poliția să-l însoțească. Și a sunat la poliție că vrea să fie însoțit. I s-a spus că nu se poate. M-a sunat inspectorul șef al poliției și mi-a zis că un medic de la noi vrea escortă și am convenit să îl ducă până la ieșirea din oraș. Astăzi m-a sunat medicul că a primit amendă de la poliție că a sunat la 112 abuziv. Și mie mi se pare cam ciudat ce s-a întâmplat. E adevărat că nici ce a cerut el nu era justificat în situația dată, dar parcă nu mi se pare normal nici să fie amendat pentru asta.Eu nu știu ce a făcut firma de pază de la spital de lasă atâția romi acolo. Cererea lui a fost cam aiurea, dar au exagerat și ăștia cu amenda aia.”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*