liberinteleorman.ro

Martorii din dosarul Belina nu prea își aduc aminte cum a fost modificată geografia pentru Dragnea

S-au reluat audierile în celebrul dosar Belina în care personaj cheie e Liviu Dragnea, cel care a mobilizat trei ministere și zeci de angajați să îi dea o insulă de la stat, dar cu toate astea nu are nicio calitate în proces. Încă.

La termenul de marți, două angajate din Ministerul Mediului și fostul șef al Apelor Române au dat declarații timp de trei ore cu privire la modul de promovare a două hotărâri de Guvern, respectiv cea vizând reclasificarea codurilor insulei Belina și a brațului Pavel și transferul celor două imobile în administrarea Consiliului Județean Teleorman via TelDrum.

David Raluca a fost primul martor audiat. Lucrează în Ministerul Mediului din 2010, fiind consilier. Ea a spus că HG a fost inițiată de către Ministrul Dezvoltării. În anul 2013 se ocupa de promovarea actelor normative inițiate de minister. „Acest proiect nu a fost avizat de mine. Nu am avut atribuții în promovarea și avizarea lui. Acesta a urmat în procedura avizării externe”. Întrebată de procuror dacă își amintește de un proiect privind modificarea codului de clasare a celor două imobile de la Belina, martorul a răspuns: Da. „Am dat o declarație la DNA. A fost un proiect de act normativ care viza schimbarea codului de clasificare, descriere tehnică și alte date tehnice. A urmat procedura firească. S-au luat avizele și s-a promovat proiectul. În cazul HG 858, consider că Ministrul Dezvoltării, care coordona activitatea administrativă, putea avea competențe în sensul de a fi informat. Nu avea drept de avizare. O cunosc pe Ionela (inculpata în dosar). DNA mi-a adus la cunoștință că am transmis un mail către Ionela, însă nu îmi amintesc. Pentru celeritate se poate transmite un proiect pe mail. Este și această uzanță pentru a scurta timpul în care ar ajunge la analiza. Proiectul, după observații, se duce la SGG, care gestionează întreaga procedură de adoptare. Nu îmi aduc aminte să mă fi deplasat la Ministerul Finanțelor pentru a solicita urgentarea procedurii de avizare. Nu îmi explic de ce documentele trimise pe mail se numeau HG Teleorman”, a povestit Raluca David. Întrebată, din nou, dacă a fost la Ministerul Finanțelor sa o roage pe doamna care se ocupa de proiect sa manifeste celeritate, martora i-a răspuns judecătorului: ”Domnul meu, nu îmi amintesc”.
Martorul Monalisa Baldovin a spus, de asemenea, că nu a avut implicare în acest transfer, deși în dosar apar corespondențe care atestă contrariul. „Nu am avut nicio treabă cu proiectul. Eram la relația cu Parlamentul atunci. Poate ca am scanat ceva, ca punct de contact, nu știu cum am primit hărțile funciare pe mail la vremea respectivă”, a declarat Monalisa Baldovin.
Martorul Vasile Pintilie, fostul șef al Apelor Române, a spus, de asemenea, cum au stat lucrurile în viziunea sa. „Am dat o declarație privind transferul insulei Belina. Am fost director general al Apelor Romane și președintele consiliului de conducere. În perioada respectivă am primit solicitarea de la Consiliul Județean Teleorman de a ne pronunța printr-un accept ca această insulă sa devină un parc de agrement cu fonduri europene. Am primit de la Administratia bazinală Argeș – Vedea un referat cu răspunsul afirmativ, ca noi, consiliul de conducere, să putem da accept pentru transfer, cel care urma să se pronunțe în final fiind Ministerul Mediului. Și ne-am pronunțat. S-a ajuns la acea hotărâre de guvern. A existat o corespondență între noi și Consiliul Județean, nu îmi mai amintesc. Era doar un accept consultativ”. Întrebat care este procedura dacă se cer modificări de coduri, martorul a răspuns că ministrul întocmește astfel de acte. Referitor la schimbarea codurilor de clasificare în cazul Belina, Pintilie nu își amintește. Avocatul Flavia Teodosiu îi amintește că a semnat actele și îl întreabă: considerați că proiectul îndeplinea condițiile legale, acesta spune ca nu își amintește, dar dacă a semnat la vremea respectivă sigur le îndeplinea. Nu consideră ca Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării pe atunci, a făcut presiuni asupra lui. ”O cunosc pe doamna Shhaideh, pe doamna ministru. Nu a pus vreodată presiune pe mine. Nu pot oferi detalii cu privire la schimbarea codurilor de administrare. Eu cunosc zona din hărți, adr nu am ajuns niciodată acolo”, a spus Vasile Pintilie.
Audierile vor continua în acest dosar pe 28 iulie, ora 11.00, atunci când sunt citați alți martori, printre care fostul vicepremier Vasile Dâncu și reprezentanți ai firmei TelDrum.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Parcul industrial al lui Drăgușin prinde contur. Are TITLUL

Următorul articol

A murit ROMULUS TOMA – profesor, poet și promotor al culturii teleormănene

Cele mai recente articole de Actualitatea politică