liberinteleorman.ro

Măcel în Teleorman: mii de porci, uciși în două săptămâni! Jandarmii, chemați să țină oamenii în frâu!

8 iulie 2019

Cu două săptâmâni în urmă se lua în Teleorman o măsură radicală de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență: uciderea tuturor porcilor domestici din localitatea Pietroșani. În ciuda faptului că nu porcii domestici au fost cauza răspândirii rapide a virusului pe raza județului, ci mistreții de pe fondurile de vânătoare, autoritățile au considerat că ar fi mai bine să lucreze la nivelul efectelor, lăsând cauzele să se manifeste în continuare. Tocmai de aceea, focare de pestă porcină africană au continuat să apară în Teleorman, cu precădere în localitățile învecinate cu fondurile de vânătoare.

Cu cinci zile în urmă, Direcția Sanitar Veterinară dispunea extinderea măsurii preventive, constând în uciderea tuturor suinelor, și într-o altă localitate a județului, mai precis Vânători, aflată în proximitatea Fondului de vânătoare 60 Suhaia și a Fondului de vânătoare 1 Flămânda.

Cu trei zile în urmă, aceeași instituție publică transmitea presei că uciderea preventivă a porcilor domestici se va aplica și în comuna Năsturelu, situație care a generat panică în rândul oamenilor și, în unele situații, revoltă în fața autorităților pe care le consideră, pe bună dreptate, incapabile de a gestiona o situație de acest fel. Protestele oamenilor n-au contat, astfel că și la Năsturelu au fost uciși toți porcii pe care autoritățile i-au mai găsit prin gospodării, în condițiile în care cei mai precauți dintre locuitori luaseră deja singuri decizia de a-și tăia animalele. Și localitatea Năsturelu se află la granița de sud a țării, în Lunca Dunării, în proximitatea Fondului de vânătoare Făţana, fond de vânătoare  în care evoluează pesta.

Zilele acestea sunt uciși preventiv toți porcii din localitatea Suhaia, măsură care vine după confirmarea de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a unui caz într-o gospodărie și după apariția a încă șase suspiciuni. Funcționarea târgurilor săptămânale din Smârdioasa și Piatra a fost anulată, iar uciderea preventivă la Suhaia a început astăzi. Oamenii sunt revoltați și cred că autoritățile iau, prin aceste măsuri, în derâdere munca lor, considerând că totul se întâmplă din simplul motiv că nu s-a acționat la timp pentru limitarea răspândirii acestei boli, prin uciderea preventivă a mistreților. Pentru a se asigura că nu apar probleme, la fața locului au fost chemați și jandarmii, care au ordin să intervină în cazul în care proprietarii de suine s-ar opune.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Ideo Ideis 2019 pune sub lupă comportamentele nocive din mediul online

Următorul articol

Anunț Public

Cele mai recente articole de Administratie