În municipiul Alexandria, un paradox financiar face senzație: costul modernizării unei grădinițe este considerabil mai mare decât construirea unei creșe de la zero. Modernizarea unei grădinițe existente atinge suma de 18,3 milioane de lei, în timp ce o creșă nouă costă doar 11,8 milioane de lei. Adică: second-hand-ul e mai scump decât nou-nouțul!
O creșă nouă pentru 11,8 milioane lei
Pe 29 august 2022, autoritățile au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Construire creșă mică”. Investiția de 11.886.810,72 lei (TVA inclus) duce la ridicarea unei clădiri noi-nouțe, cu o capacitate de 40 de copii. Creșa, situată într-o zonă liniștită a orașului, va avea trei nuclee funcționale și va fi înconjurată de spații verzi și locuri de joacă.
Modernizarea Grădiniței nr. 6, proiect de lux
Și totuși, când vine vorba de Grădinița cu Program Prelungit nr. 6, lucrurile capătă o turnură neașteptată. Primarul a anunțat cu mândrie reabilitarea acesteia, finanțată din fonduri europene pentru o sumă impresionantă de 18.381.925 lei.
Ce include această modernizare „de lux”? Aproape tot ce poate viza o clădire veche: consolidări, reparații, înlocuirea acoperișului, termoizolare, tâmplărie performantă, refacerea tuturor instalațiilor, montarea panourilor fotovoltaice și chiar un sistem de management integrat al consumului de energie electrică.
Pai reabilitările sint specialitatea casei firmelor prietenilor lui Dragusin! Cum sa fie ieftine? La școală 5 după o reabilitare , a căzut tavanul. Dar observ că s-au reabilitat bietele scoli, așa cum se plantează panseluțele și se pun borduri, in fiecare a; numai șantiere…bani cheltuiți aiurea, de fapt nu aiurea,sint in buzunarul cui trebuie.
Se face creșă pentru copiii celor de la vile, e un fel de cartier cu circuit închis, doar bogatii au acces, ei și politicienii locali. Așa cum s-a făcut și parcul, unde e plin de bone thailandeze, care plimba ciinii și copiii barosanilor. Aud că vor să scoată trenul, cu cale ferată cu tot, cică ii deranjează la somn, cînd trage sirena.