liberinteleorman.ro

INTERVIU. Vera Mitran: „Candidatura la Primăria Alexandria a fost visul lui Mihai și l-am preluat să nu se fi irosit munca atâtor ani”

Singura femeie care se încumetă să-și dorească fotoliul de primar al Alexandriei este, iată, Vera Mitran, implicată acum într-o cursă internă care va stabili cine din PNL este cel mai potrivit să lupte cu actualul primar social-democrat, Victor Drăgușin. Intenția ei de a candida este atât controversată, cât și foarte surprinzătoare, pentru că nimeni nu s-ar fi așteptat să o vadă pe femeia de afaceri în mijlocul luptelor politice. Vera Mitran spune că nici ea nu s-ar fi așteptat să se ajungă aici, dar plecarea dintre noi a soțului ei, profesorul și politicianul liberal Mihai Murar, a determinat-o să vrea să-i ducă visul mai departe, răspunzând astfel uneia dintre cele mai serioase provocări pentru un om care iubește Alexandria: aceea de a deveni o alternativă la puterea politică locală, una care pare foarte dificil de înlocuit. Având în vedere un prezumtiv misoginism al populației Alexandriei, partidele politice s-au cam ferit să mizeze pe perspectiva unui candidat-femeie. Totuși, Vera Mitran și-a luat inima în dinți și iată că e dispusă să facă tot ce e necesar pentru a deveni candidatul PNL pentru ocuparea celui mai important fotoliu din primărie. În acest sens, am încercat să aflăm de la ea ce a determinat-o să ia lupta asta în serios și care sunt planurile sale în caz că lucrurile vor decurge așa cum își dorește.

Reporter: Ce v-a determinat să renunțați la confortul dumneavoastră ca să vă implicați în politică, mai ales în vremuri în care oamenii care intră în politică sunt adeseori priviți ca niște oportuniști?

Vera Mitran: Eu în politică am intrat datorită omului de lângă mine. Așa am intrat în politică. Nu m-am gândit niciodată că o să fac vreodată asta eu, dar l-am susținut pe Mihai și atât. Dar Mihai era un altfel de om. Tot timpul spunea că a venit vremea pentru un alt tip de politică, că trebuie să se iasă cu oameni noi, cu oameni cu experiență, cu profesionalism, care să își facă meseria lor. Nu poți să faci decât lucrurile la care te pricepi foarte bine, ori în politica pe care am văzut-o de-a lungul anilor, am remarcat mutări ciudate. În sensul în care iei un inginer și îl pui să facă bugete, am văzut alte specimene care s-au reprofilat și au venit în administrație, unde le pot face pe toate. Nu merge așa. Trebuie să ai o meserie cu care să ieși în față și să demonstrezi că poți pune calitățile tale profesionale în slujba comunității. Eu nu m-am vrut în politică. Dar cele întâmplate m-au făcut să merg mai departe pe ideea asta: candidatura la Primăria Alexandria a fost visul lui Mihai și l-am preluat să nu se fi irosit munca atâtor ani.

Reporter: Cu ce vine Vera Mitran până la urmă în domeniul politicii? Ce a demonstrat ea până acum și ce vrea să demonstreze în politică?

V. M. Vin din mediul privat, unde e foarte greu să-ți dezvolți o afacere care să meargă bine atâția ani, dacă nu înțelegi ideea de performanță. Și nu am dezvoltat doar afacerea mea, ci și latura pur profesională a mea, contabilitatea și expertiza contabilă, și ulterior lichidările. Ca expert, am fost numită de instanțe, de poliție în diverse cazuri care te fac să studiezi mai mult, să citești. Având o paletă atât de mare de interes, ești obligat să te documentezi continuu, să fii la curent cu legislația, care la noi în țară se schimbă continuu. Ori, nu poți să fii bun în zece domenii. Eu am mers pe contabilitate și pe business, iar firmele mele au performat. Deci intru în politică având aceste recomandări profesionale, zic eu importante.

Reporter: Alexandria este o comunitate considerată destul de misogină și mulți zic că e un mare risc pentru o femeie să încerce o candidatură la Primăria Alexandria, având în vedere această stare de fapt. Dumneavoastră cum credeți că stau lucrurile, de fapt?

V.M. Nu sunt de acord cu eticheta asta, pentru că, în cele din urmă, este doar o etichetă. Refuz să cred că în Alexandria sunt mai mulți cetățeni misogini decât oameni cu mintea deschisă. Un om normal apreciază femeia, apreciază faptul că ea este cea care face bugetul, e cea care gestionează banul în majoritatea familiilor. Dacă avem încredere să dăm unei femei bugetul familiei pe mână, atunci cred că putem avea încredere să îi dăm și bugetul unei comunități. Și mai ales, fiind vorba de un expert contabil, care știe despre ce e vorba într-un buget.

Reporter: Poate că experiența cu Viorica Dăncilă să-i fi marcat pe mulți și să-și fi făcut deja o părere despre femeie în politică…

V.M. Eu nu pot să merg pe modelul Viorica Dăncilă, care zicea că simplul fapt că e mamă o recomandă să fie și politician. Sunt și eu mamă, dar nu asta mă recomandă să preiau bugetul primăriei. Dar mă recomandă experiența mea de expert contabil, de exemplu.

Reporter: Și dacă tot vorbim de buget, aș vrea să îmi spuneți ce vă revoltă în modul în care s-au cheltuit până acum banii publici ai orașului Alexandria.

V.M. M-au revoltat multe aspecte. M-a revoltat, de pildă, cum a fost transformată Pădurea Vedea în parc. Un parc care a stat aproape doi ani fără copertine, unde s-au tăiat copacii și copiii au stat în plin soare, ca să se dea pe niște tobogane care ardeau, m-a enervat că au ciuntit pomii existenți și au plantat specii de pomi… aveam discuția asta cu Mihai, care era absolvent de liceu silvic… și zicea că nu poți planta ginko biloba lângă stejar, pentru că unul îl sufocă pe celălalt și îl credeam. Mai sunt și boxele acelea montate pe stâlpi, în loc să lase păsările care sunt în pădure. Nu ne auzim nici copiii de muzică. Eu ies cu copilul ca să îl aud sau ca să mă relaxez. Dacă vreau să ascult muzică, o fac la mine acasă, n-am nevoie de boxe. M-au revoltat parcările pe care le tot face domnul primar, subterane și supraterane, deși noi nu avem nici măcar o parcare amenajată. Avem, în schimb, linii trasate cu vopsea. Deci două kilograme de vopsea au rezolvat problema parcărilor în Alexandria. Și eu oricum iau amendă după amendă în Alexandria, de vreme ce uit să plătesc în continuare ora de parcare. Sistemul e ineficient, pentru că nu poți să ții minte exact când expiră ora de parcare și asta e o problemă pentru mulți oameni. Lucrul acesta nu se întâmplă în orașe civilizate precum Sibiu, Cluj, Timișoara. Acolo parchezi mașina, plătești o oră, după care ți se transmite că a expirat timpul și te întreabă dacă plătești pentru încă una sau nu. Lucru care în Alexandria nu se întâmplă, sms-ul nu vine înapoi să îți spună că a expirat timpul. M-a mai revoltat faptul că facem parcul industrial de nu mai știu câți ani, iar investitorii fug, nu vin.

Reporter: Dar cum comentați faptul că Alexandria nu are librării, nu are săli de teatru sau sală de spectacole?

V.M. Este frustrant, pentru că dacă vreau să ies cu copiii în oraș la teatru sau la film, trebuie să plec la București. Iar în mall-urile din București mă întâlnesc cu jumătate din Alexandria. Alexandria nu are un mall, un teatru. Mă uit cum tinerii de la Ideo Ideis vin o dată pe an în oraș pentru festivalul acela național și nu au săli, nu au unde dormi în condiții civilizate, îi cazează pe la ștrand, în corturi. Și cu toate astea, de atâția ani, copiii ăștia vin aici, pentru că mulți dintre ei sunt alexăndrineni și fac teatru din pasiune. Pe ei nu-i interesează unde dorm, dacă fac efort, dar o fac pentru că vor să dezvolte latura asta de voluntariat în Alexandria și construiesc punți de legătură cu alți tineri din țară. Ceea ce, pentru ei, e deja un mod de viață. Și la asta trebuie să spere Alexandria ca să schimbăm ceva: la a crește un tineret responsabil, voluntar.

Reporter: Ați făcut și o asociație, în memoria lui Mihai Murar, care are drept scop promovarea valorilor culturale în zonă…

V.M. Vreau să implic cât mai mulți tineri în această asociație. Asociația s-a construit pe toate convingerile lui Mihai. El era convins că tinerii trebuie să fie implicați, respectați și responsabilizați. Tânărul din ziua de astăzi trebuie să fie educat. Iar dacă tu nu-i arăți, nici el nu va ști să arate mai departe. Eu, prin asociație, asta încerc să fac: să-i duc ideile mai departe. Îmi spunea că în Alexandria e plin de copii deștepți și frumoși, care pleacă și nu se mai uită în spate. Și noi în Alexandria o să ajungem un oraș pustiu, din care pleacă toți. Suntem la 90 de kilometri de București, toți văd că la București se poate face tot, iar în urmă rămân cei în vârstă. Tineretul s-a dus și nu mai are de ce să se întoarcă. De asta noi trebuie să le dăm cel puțin un motiv pentru care să se întoarcă.

Reporter: Ați intrat într-o cursă internă pentru a deveni candidatul PNL la Primăria Alexandria. Cum vă raportați la colegii dumneavoastră contracandidați?

V.M. Nu încerc să mă raportez în vreun fel la colegii mei. Fiecare dintre noi cred că ar fi la fel de bun să meargă mai departe. Ideea este cât de bine ar putea să își facă treaba după ce câștigă. Eu știu ce aș putea să fac eu. Ei sunt colegii mei de partid și le urez succes, sperând că cel mai bun va câștiga.

Reporter: Și dacă câștigați sondajul intern și apoi Primăria Alexandria, care vor fi primele două lucruri pe care le veți face, ca primar?

V.M. Aș investi masiv în educație. Aș duce o campanie de informare în școli și aș încerca să sprijin educarea tinerilor, apoi m-aș ocupa de logistică în școli. Noi nu avem în școli ce trebuie. Părinții s-au unit în asociații ca să pună la dispoziția copiilor minimul acela necesar, lucru care nu este normal câtă vreme bugetul local poate susține acest lucru. Asta ar fi una. Aș da boxele jos din copaci. Aș umbla la transportul în comun, pentru că e important ca tinerii să circule cu autobuzele, și în perspectiva în care vor merge la facultate în orașe mari, unde e cool să folosești transportul în comun. În plus, pe fonduri europene se pot face foarte multe: grădinițe, școli, un sistem de închiriere a bicicletelor, ca alternativă la transportul în comun sau cu mașina personală.

Reporter: Aveți, în final, un motiv pentru cei care vă urmăresc activitatea să vă rămână alături atât în competiția internă din PNL, cât și în eventuala competiție cu Victor Drăgușin?

V.M. Față de ce avem în momentul acesta, eu vin cu un suflu nou, iar Alexandria trebuie să înțeleagă că cu mine va ieși pe plus. Prin prisma profesiei, tinereții și viziunii cred că pot fi susținută. Dacă actualul primar avea viziune, cred că se vedea în oraș. A avut timp în atâtea mandate să demonstreze ce avea de demonstrat și să arate ce poate. Dânsul ne spune de patru ani că are cinci proiecte europene și eu n-am văzut unul terminat. Și tot spune că face și că drege. De promisiuni suntem sătui…

Advertisement

6 Comments

 1. Ah,deci este vorba de un vis,nu un blat cum ati facut cu Titirisca.Candidatura nu are nimic de-a face cu firma de paza ,care vrea si ea sa ,mai ciupeasca cateva contracte.de la actuala administratie?

 2. Doamna Vera va sustinem !
  O femeie ca dvstra. va schimba fata hâdă a Alexandriei psd-iste.

  DraCusin minte ca Puie Monta de ingheaga apele si vara….
  Nu a facut nimic durabil in acest oras.
  Pacat !
  cheltuie banii pe te miri ce…
  nu vede centrul orasului unde mozaicul ala, sau ce o mai fi te impiedici in gropi…
  pe str. Al.Ghica-Partizani din str.Bucuresti spre Zimnicea de 45 de ani de cand sunt aici ASFALTUL ALA ESTE CARPEALA PESTE CARPEALA…
  A TURNAT CIMENT PE TROTUARE ANU ASTA SI PESTE IARNA S-A DUS DRACULUI. A RAMAS PIETRISUL…
  MA OPRESC. ÎI POT SCRIE PAGINI INTREGI CE NU A FACUT DESI A TOT PROMIS….
  ÎI TRANSMITEM LUI DRAcUSIN CA NU TOTI NE-AM SENILIZAT SI NU TOTI STAM CU MANA INTINSA LA AJUTOARE SOCIALE.
  jos DraCusin-mincinosul !

  ASTEPTAM PRIMARUL ORASULUI NOU = VERA MITRAN !
  ASA SA NE AJUTE CERUL !

 3. Am să votez această doamna, dacă va candida la funcția de primar.
  Apreciez femeile foarte mult pt că sunt puternice si consecvente , în comparație cu bărbații. Dar să lăsăm faptele să vorbească în viitor.

 4. Nu cred ca o sa faca nimic absolut nimica vorbeste de transportul in comun care masinele care sunt trec aproape goale si de remarcat ca s-au cumparat cati-va ani 3 masini mai deocheate si sunt tot timpil goale Vorbeste de gradinite si scolii si ce este mai interesant ne da boxele din copcii jos absolut nimica decat cea ce sa invatat …….piste de biciclete ..boxe …si Transport public in rest nimica absolut nimic de investitii absolut nimca

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

ADP a achiziționat lanțuri de 3.400 euro și pază de 10.800 de euro pentru parcul Vedea

Următorul articol

Cum a ajuns liceul din Zimnicea moșia familiei Constantinescu?

Cele mai recente articole de Actualitatea politică