INTERVIU: Antrenorul Călin Pistolea nu și-a îndeplinit visul de a fi fotbalist, dar antrenează cu succes trei echipe de fotbal feminin

în Interviu/Sport

 Monica Vasilescu

calin pistoleaÎn Teleorman, puțini muncesc de drag, acordând timp și resurse pentru meseria iubită. Antrenorul Călin Pistolea o face și, deși nu primește întotdeauna aprecierea și recompensa pe care le merită, continuă să-și investească eforturile într-o echipă pe care a luat-o de la zero și pe care a văzut-o crescând sub ochii săi, acordând atenția necesară și celor două loturi pe care le-a preluat recent. A visat să fie fotbalist, dar din vina unui nefericit eveniment nu a putut intra în teren ca jucător și a rămas tot în iarbă, antrenând echipa de fete Universitatea Alexandria și naționala de fotbal feminin Under 15 și 16. Cu toate că a avut rezultate bune cu echipa locală și a dus numele Alexandriei în lume, motivația financiară vine doar din profesia de bază, aceea de profesor de sport. Întors recent de la două competiții importante, Călin Pistolea a povestit într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman cum a ajuns să coordoneze cele trei echipe, cum e lucrul cu fetele și ce l-ar putea face să plece din Alexandria.

Reporter: Călin, ești profesor de sport, antrenezi de ceva timp Universitatea Alexandria, iar acum ai fost numit antrenor principal la naționala Under 15 și 16. Ți-ai dorit să faci asta sau privești totul ca pe o muncă și atât?

Călin Pistolea: De mic mi-a plăcut sportul şi mi-am dorit o carieră în domeniul sportului. Am visat să ajung fotbalist, însă, din cauza unei accidentări nu am putut să-mi îndeplinesc visul. Am mers încă de la vârsta de nouă ani la fotbal, la CSŞ Alexandria, acolo unde i-am avut antrenori pe domnii profesori Radu Ilie, iar mai târziu pe Albeanu Sorin. Eram nevoit să fac naveta între Mavrodin (satul natal) şi Alexandria de cel puţin trei ori pe săptămână pentru a veni la antrenamentele conduse de profesorii mai sus menţionaţi. Părinţii mi-au spus de la început că mă vor susţine în ceea ce vreau să fac, dar cu o condiţie, aceea de a avea rezultate cât mai bune la şcoală. În timpul şcolii generale am practicat şi atletismul cu doamna profesoară de educaţie fizică Ilinca Petruţa, dar tot fotbalul a rămas pe primul loc. După accidentarea suferită la vârsta de 15 ani, am încercat să revin şi să joc dar nimic nu a mai fost ca înainte… În toată această perioadă nu am renunţat la şcoală, reuşind să am rezultate destul de bune. După terminarea liceului am hotărât să urmez cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport deoarece sportul era singura materie care îmi plăcea cel mai mult. Şi în acest moment simt că nu aş putea să stau departe de fenomenul acesta. Meseria de antrenor o practic în paralel cu cea de profesor de educaţie fizică reuşind să le îmbin foarte bine. Dacă ar fi să aleg între cele două meserii pe care le practic în acest moment, aş alege antrenoratul deoarece aici am mai multe perspective, dar acum singura sursă de venit este din meseria de profesor.

Reporter: Te-ai întors recent din Croația și Malta, acolo unde ai avut turneu cu echipa națională. Povestește un pic despre această experiență…

Călin Pistolea: În Croaţia am fost cu echipa naţională de senioare, ca antrenor secund. În Malta m-am deplasat împreună cu echipa naţională U 15, unde sunt antrenor principal.

La prima deplasare, în Croaţia, am avut ocazia să lucrez alături de selecţionerul Mirel Albon, de la care am numai de învăţat. Acolo am simţit cum e să fii antrenor, să fii ajutat şi să ajuţi la rândul tău. Chiar dacă a fost prima mea experienţă la lotul mare, simţeam că sunt acolo de mult timp, reuşind să mă integrez repede cu ajutorul colegilor şi al grupului de fete. Consider că acea experienţă mă va ajuta în cariera pe care vreau să o urmez.

În Malta responsabilitatea mea a crescut, fiind antrenor principal. Aici am disputat două meciuri amicale împotriva echipei ţării gazdă, rezultatele nefiind favorabile nouă (1-0 pentru Malta în primul meci, 0-0 în al doilea meci). În ciuda faptului că rezultatele au fost mai puţin aşteptate, jocul echipei a fost unul destul de bun, atât în primul meci cât şi în al doilea meci, ceea ce îmi dă încredere pentru viitorul acestei echipe. Şi această experienţă a fost una benefică atât pentru mine cât şi pentru fete, având ocazia să ne cunoaștem mai bine şi să lucrăm împreună.

Reporter: Este diferență mare între fotbalul feminin românesc și cel din afară?

Călin Pistolea: Există o diferenţă între fotbalul feminin românesc şi cel din afară, dar pe viitor sperăm să ne ridicăm şi noi la nivelul celor din afară. De trei ani se derulează în ţara noastră proiectul Fotbal şi Feminitate ce are ca scop atragerea a cât mai multor fete către acest sport. De exemplu, în cadrul acestui proiect a participat şi judeţul nostru, în primul an având 350 de fete înscrise, iar în al doilea an numărul fetelor înscrise de la noi din judeţ a depăşit cifra 1000. Sperăm ca pe viitor să atragem cât mai multe fete spre a practica acest sport. Există ţări în care fotbalul feminin este foarte dezvoltat, cum ar fi: Spania, Germania, Franţa, Norvegia, Suedia, unde numărul jucătoarelor legitimate este de ordinul sutelor de mii. Noi nu ne putem compara cu ele în acest moment însă sperăm ca pe viitor să ne putem lupta cu ele.

Reporter: Cum a luat ființă Universitatea Alexandria?

Călin Pistolea: Universitatea Alexandria a luat fiinţă acum trei ani, când echipa Şcolii Gimnaziale Crângu a reuşit să devină campioană naţională la clasele V-VIII. Atunci preşedintele clubului actual, Adrian Cioacă, a luat decizia de a înscrie echipa în Liga I a fotbalului feminin, iar după doi ani am reuşit să promovăm în Superliga Naţională de fotbal feminin. Pe lângă aceste rezultate pe care le-am avut cu echipa de senioare, am reuşit rezultate remarcabile şi la grupele de junioare, câştigând titluri naţionale cu grupele de 2000 şi 2002. În prezent, acest club are în jur de 40 de fete legitimate la toate categoriile de vârstă, multe dintre junioarele noastre evoluând deja la echipa de senioare.

Reporter: La fotbal, este mai greu lucrul cu fetele decât cu băieții? De ce?

Călin Pistolea: Este mult mai greu să lucrezi cu fetele decât cu băieţii deoarece la fete contează foarte mult factorul psihologic, ele au mai multă nevoie de atenţie, trebuie să fii atent la comportament în relaţia cu ele. Referitor la pregătirea tehnică şi cea fizică, acestea sunt asemănătoare cu cele ale băieţilor, cu deosebirea că fetele nu pot avea aceiaşi parametri fizici ca băieţii, dar cu toate acestea şi fetele aleargă destul de mult, merg la sala de forţă pentru a se pregăti din punct de vedere fizic.

Reporter: Este dificil să faci performanță provenind dintr-un oraș mic precum Alexandria?

Călin Pistolea: Este dificil, dar nu imposibil. Ţinând cont că Alexandria este un oraş destul de mic în comparaţie cu oraşe precum Craiova, Galaţi, Buzău, Bucureşti, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, putem spune că am realizat unele lucruri destul de măreţe. Pentru a ajunge la nivelul unde suntem acum am făcut multe sacrificii cu toţii, am trecut prin multe dezamăgiri, dar la sfârşit ne-am bucurat cu toţii de reuşite. Este meritul tuturor celor care au fost şi sunt implicaţi în acest proiect pentru ceea ce am realizat până acum. Ţinând cont că toţi facem asta doar din plăcere, consider că ar trebui să apreciem acest gen de oameni! Sper ca pe viitor să putem să ne impunem şi alte obiective mai îndrăznețe.

Reporter: Dacă ți se propune să antrenezi în altă parte, ai pleca de aici?

Călin Pistolea: În trecut am mai avut oferte de a antrena şi alte echipe, dar nu le-am dat curs, am decis că e mai bine pentru mine să rămân alături de acest grup pe care am reuşit să-l creez pentru moment. Pe viitor aş fi tentat să antrenez şi în altă parte, dar numai în unele condiţii.

Reporter: Ce și pe cine ai lăsa în urma ta?

Călin Pistolea: Cu siguranţă aş lăsa în urma mea fetele cu care eu am lucrat, însă, asta nu depinde de mine. De curând, pe două dintre senioare am reuşit să le înscriem la cursurile de antrenori din cadrul Federaţiei Române de Fotbal. Ele cunosc cel mai bine grupul şi ar putea să se descurce în aceste condiţii.

Reporter: Ai închegat o echipă puternică la Universitatea. Care este rețeta succesului?

Călin Pistolea: Nu pot să spun că există o reţetă a succesului dar în tot ceea ce am făcut, atât eu, cât şi fetele, am pus mult suflet, pasiune, am făcut multe sacrificii şi până la urmă au venit şi rezultatele.

Reporter: Rezultate aveți. Primiți sprijin din partea autorităţilor?

Călin Pistolea: Încă de la început am primit sprijin din partea autorităţilor, reuşind să le creăm fetelor condiţii de cazare şi masă. Ţin să mulţumesc pe această cale Consiliului Local Alexandria pentru sprijinul acordat!

Reporter: De ce crezi că fotbalul jucat de băieți este mult mai susținut decât cel practicat de fete? Este vorba de prejudecată?

Călin Pistolea: Fotbalul practicat de baieţi este mult mai popular decât cel practicat de fete. Multă lume consideră ceva anormal atunci când aude de fotbal feminin, dar am arătat că şi fetele se pricep la fotbal, uneori chiar mai bine decât băieţii. Tocmai de aceea este susţinut fotbalul masculin pentru că este mult mai popular, dar uşor, uşor sperăm să atragem şi noi cât mai multă lume alături. Am observat că la unele meciuri am fost susţinuţi de mai mulți spectatori, unii dintre ei venind cu bannere, exprimându-şi susţinerea faţă de fete.

Reporter: Îți dorești să ieși la pensie din această profesie?

Călin Pistolea: Este o meserie care îmi place şi mi-aş dori să o practic cât mai mult timp, important este ca eu să fiu sănătos. Este o meserie frumoasă fără de care nu aş putea să stau şi nu m-aş vedea departe de fotbal în viitor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*