Preșcolarii din Alexandria protejează spațiile verzi

în Actualitate

spatii verziCarmen Dumitrescu
În timp ce politicienii au grijă de prietenii afaceriști și betonează și ultimele fâșii de spațiu verde rămase în municipiu, preșcolarii Alexandriei se dedică acum unui proiect dedicat protecției spațiilor verzi. Asociația Pro Mediu Teleorman, finanțată de Fundația pentru Parteneriat și MOL România implementează acum programul “Spații verzi urbane 2015”. Sub deviza “Gândește verde!”, proiectul a fost lansat de pe data de 14 aprilie, având în vedere că luna aprilie este și “luna pădurii” și urmărește să promoveze educația ecologică în rândul preșcolarilor din Teleorman, prin dezvoltarea metodelor și instrumentelor de educație nonformală.
Pentru succesul acestui proiect se vor alătura Grădinița nr.6 din Alexandria, Primăria Alexandria, Comitetul pentru Părinți din Grădinița nr.6 Alexandria, Școala Generală nr.7 Alexandria și Asociația Pensionarilor Teleorman. Întregul proiect se va focus ape zona Alexandriei, unde spațiile verzi sunt din ce în ce mai puține, iar grupul țintă va fi alcătuit din preșcolarii ce frecventează Grădinița nr.6 din Alexandria și din alte unități școlare din județ.
Drept urmare, un grup de voluntari de la Școala Gimnazială Alexandria, împreună cu părinții copiilor se vor implica în amenajarea zonei verzi din incinta Grădiniței nr.6 Alexandria, dar și în alte activități de educație ecologică, gândite ca niște ateliere de creație.
Astfel, încurajând copiii să inițieze discuții pe probleme de mediu în familiile lor, dar și în cadrul comunității lor vor ajunge, în cele din urmă la concluzia că și adulții pot fi educați prin intermediul copiilor, în baza comunicării dintre generații. Mai mult, educația ecologică are un impact semnificativ și asupra formării altor deprinderi de viață, precum cooperarea si comunicarea, respectiv capacitatea de a construi relații, lucrul în echipa, ascultarea și acceptarea unor opinii diferite.
De aceea, obiectivele propuse în cadrul proiectului Grădinița Verde pentru preșcolari sunt în concordanță cu obiectivele și prioritățile Programului Spații Verzi Urbane. Proiectul promovează și dezvoltă explicit educația non-formală, precum și conceptul de voluntariat.
Tema fundamentală a acestui proiect rămâne, în consecință, protecția mediului înconjurator, iar la final se vor adopta “atitudini și comportamente verzi”. Tinerii și copiii vor fi provocați, în cadrul proiectului, să amenajeze un parc, dar și locurile de joacă din curtea Grădiniței nr.6 din Alexandria.
În cadrul aceluiași proiect au fost gândite și alte activități, menite să atragă atenția opiniei publice asupra semnificației protejării mediului înconjurător: Luna pădurii, Ziua Internațională a Mediului, dar și Ziua Europeană a Parcurilor.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*