liberinteleorman.ro

În toamna acestui an se va deschide la Alexandria un Centru de Profilaxie Oro-Dentară pentru copii

19 februarie 2015

dentistiCarmen Dumitrescu
Profilaxia problemelor oro-dentare, luată în serios încă din prima copilărie, scuteşte mai târziu adultul de afecţiuni foarte serioase. Pornind de la această idee, medicul stomatolog Ionel Andrei a propus municipalităţii alexăndrene să sprijine înfiinţarea unui Centru de Profilaxie Oro-Dentară pentru copii. În principiu, acest centru va avea ca principal scop evaluarea problemelor de sănătate orală a celor mici şi, în cazul unor necesităţi de tratament, aceştia vor fi trimişi către specialişti. Centrul nu va desfăşura activităţi terapeutice, urmărind mai degrabă să responsabilizeze copii, părinţii şi cadrele didactice cu privire la importanţa unei stări optime a dentiţiei, încă din primii ani de viaţă ai copilului. Potrivit doctorului Ionel Andrei, profilaxia nu a fost până acum creditată cu foarte mult de către părinţi şi cadre didactice, însă, ca în orice altă arie a medicinei, e întotdeauna mai ieftin şi mai comod să previi decât să tratezi: “Să nu minimalizăm importanţa danturii, deoarece are un foarte mare rol în funcţionarea optimă a întregului organism! Pe noi asistenţa medicală la solicitare nu ne satisface, pentru că este doar una de moment, aşa că e necesară o activitate profilactică în acest sens, mai ales că problemele oro-dentare nu se rezolvă printr-un singur procedeu terapeutic. În cadrul asistenţei în comunităţi, noi vom avea posibilitarea să examinăm grupe de copii într-un sistem organizat, responsabilizând astfel şi părinţii, şi profesorii. Ar fi necesară introducerea orelor de educaţie oro-dentară în şcoli, care să se adreseze tuturor categoriilor de copii. În acest sens, am considerat că înfiinţarea unui centru de profilaxie oro-dentară este binevenit în Alexandria şi cred că vom avea posibilitatea, prin profesionalismul nostru, să ne atingem ţelul.”
Primarul Victor Drăguşin a fost deschis, încă de la început, în abordarea cu seriozitate a acestei idei şi acum municipalitatea va aloca o sumă consistentă, dar şi un spaţiu de funcţionare acestui centru, care îşi va demara activităţile specifice din toamna anului acesta: “În privinţa spaţiului pe care îl vom oferi acestui centru, avem mai multe variante. O să alegem şi o să propunem Consiliului local cea mai bună variantă din timp. Banii pentru acest proiect sunt prinşi deja în bugetul local, sunt bani din fondul de rezervă. Si estimarea noastră a fost că totul va costa în jur de 4 miliarde de lei vechi. În mod sigur vom încheia şi un contract cu un specialist în ortodonţie. Nu avem în oraş aşa ceva, probabil îl vom aduce de la Bucureşti, pentru realizarea acelor aparate pentru îndreptarea dentiţiei. Costurile acestor dispozitive de ortodonţie vor fi suportate de către părinţi, pentru că noi nu le putem susţine din bugetul local. Noi doar facilităm venirea unui specialist în zonă, astfel încât părinţii să nu mai facă drumuri până la Bucureşti. Copii vor ajunge la acest centru în mod organizat, vor fi evaluaţi de medici şi îndrumaţi către specialişti. Cred că va fi bine primit de către alexăndreni acest centru şi peste un an vom trage şi o concluzie. Vom stabili curând locaţia şi sperăm ca spre toamnă, el să devină funcţional. ”

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Corupția de pe moșia lui Răboj așteaptă să fie clarificată. Ce preț va plăti primarul de la Bragadiru pentru jenanta mită electorală?!

Următorul articol

4 grădiniţe din Alexandria care funcţionează în clădiri vechi, cu risc seismic, şi-ar putea schimba sediul

Cele mai recente articole de Actualitate