4 grădiniţe din Alexandria care funcţionează în clădiri vechi, cu risc seismic, şi-ar putea schimba sediul

în Actualitate/Administratie

gradinitaCarmen Dumitrescu
În acest moment, la nivelul municipiului Alexandria, există patru grădiniţe care îşi au sediile în nişte clădiri foarte vechi, care ar putea suferi pagube serioase în urma unui cutremur. Este vorba despre grădiniţele cu numărul 2, 3, 10 şi 11, toate vizitate în această perioadă de Victor Drăguşin, care a decis că e absolut necesară realizarea unei expertize seismice a clădirilor în care copiii sunt pregătiţi. Mai ales că există indicii destul de clare pentru municipalitate că riscul seismic la care acele clădiri sunt supuse este semnificativ, fiind vorba despre construcţii peste care timpul şi-a lăsat amprenta în mod decisiv. Din fericire, pentru două dintre grădiniţe există deja sedii alternative.
Expertiza va fi pusă la punct cu efortul angajaţilor Primăriei Alexandria şi va arăta dacă, în cazul unui seism, clădirile respective ar putea periclita viaţa copiilor şi a cadrelor didactice de acolo. Evident, dacă rezultatul expertizei va fi liniştitor, lucrurile vor rămâne neschimbate, dar, în cazul în care expertiza va releva un risc semnificativ, Victor Drăguşin a declarat că nu va permite funcţionarea grădiniţelor respective în sediile actuale: “Am dat deja în lucru patru expertize seismice pentru patru clădiri vechi, în care îşi desfăşoară activitatea Grădiniţa nr.2, Grădiniţa nr.3, Grădiniţa nr. 10 şi Grădiniţa nr.11. Sunt clădiri vechi, cu durata de viaţă expirată, de peste 50 de ani şi cum Alexandria se află în zona seismică 8 am considerat că e important să facem acest lucru. Termenul de realizare a acestor expertize este luna martie a acestui an. În urma acestor analize va trebui să iau, împreună cu cei interesaţi, nişte decizii. N-aş vrea să detaliem acum ce se întâmplă dacă expertizele vor fi negative, dar dacă asta se va întâmpla, impactul va fi destul de mare, pentru că eu nu voi accepta ca, odată ce aceste expertize vor fi sumbre, să permit desfăşurarea orelor de curs în acele clădiri.Şi cred că vor fi probleme. În acest context, lucrez la un studiu de a compartimenta fosta Casă a Corpului Didactic pentru a putea oferi acest spaţiu Grădiniţei nr.3 dacă va fi cazul. Am început o discuţie cu părinţii la Grădiniţa nr.11, care şi-ar putea muta activitatea la Şcoala Generală nr.6. Nu am încă o soluţie pentru Grădiniţa nr.2 şi Grădiniţa nr. 10. Să dea Dumnezeu să nu fie cazul şi ele să-şi desfăşoare activitatea în spaţiile actuale! ”

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*