Corupția de pe moșia lui Răboj așteaptă să fie clarificată. Ce preț va plăti primarul de la Bragadiru pentru jenanta mită electorală?!

în Actualitate/Actualitatea politică/Dezvăluiri

Monica Vasilescu

daniel rabojA riscat totul pentru politică! Pentru niște măgării de duzină, primarul comunei Bragadiru și-a pus în pericol imaginea, principiile și, poate, chiar libertatea, fiind acuzat de infracțiuni de corupție, pe cât de rizibile, pe atât de împovărătoare. Daniel Răboj se află la conducerea primăriei încă din anul 2004. În al treilea mandat, însă, a întors cartea politică pe toate părțile și a comis-o, iar acum trage în spate un dosar căruia i se apropie vertiginos soluționarea. Ironia sorții este că faptele de care este acuzat edilul-șef sunt uzuale, dar, în cazul său, ulciorul a crăpat. Să vedem cum.

Daniel Răboj este acuzat că a mituit mai mulţi membri ai comisiei de supraveghere a votului, pentru a închide ochii la fraudele comise la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Faptele descrise în rechizitoriul DNA arată că Daniel Răboj, primarul PNL din Bragadiru la data când a avut loc referendumul, acum transferat la PSD, i-a dat lui Marin Mitroi, reprezentant al PDL în biroul electoral al secţiei de votare 112 din localitate, suma de 200 de lei, pentru ca acesta să închidă ochii şi să nu semnaleze fraudele de la vot. În această combinaţie a fost implicat şi Ilie Dude, membru al biroului electoral de la secţia nr. 114 din Bragadiru, acuzat că a introdus voturi false în urna mobilă. Mitroi şi-a recunoscut fapta în faţa procurorilor, după ce discuţiile dintre el şi Dude au fost interceptate, cu mandat de la instanţa supremă.

Conform anchetatorilor, însuși primarul i-a dat banii pedelistului, care trebuia să lipsească mai mult mult timp din secţia de votare, precum şi de la transportarea urnei mobile. Pe Daniel Răboj ”l-a înfundat” și Romică Părpălea, martor în dosar, care le-a confirmat procurorilor că primarul a mituit oamenii PDL din comisii: „Răboj Daniel a remis sume de bani în valoare de 1000 lei membrilor comisiei electorale din partea PDL, pentru a-i determina să fie de acord cu fraudarea voturilor”.

”La fund” s-au dat și personajele în cauză, care nu au bănuit o clipă că sunt urmăriți și cercetați pentru acuzele aduse și, astfel, le-au făcut rechizitoriul procurorilor fără prea multă ”sudoare” din oartea acestora.

„La 04.09.2012, ancheta din prezentul dosar se afla la aproximativ o lună de la declanşare, iar echipe de poliţie judiciară ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie se deplasau în teritoriu pentru a identifica şi strânge probe cu privire la fraudele electorale comise. În comuna Bragadiru, pentru că, în jurul datei susmenţionate se recepţionaseră la postul de poliţie câteva zeci de citaţii pentru martori ce trebuiau audiaţi, primarul, staff-ul primăriei, preşedinţii şi membrii celor trei secţii de votare din comună (secţiile de votare nr. 112, 113 şi 114, judeţul Teleorman) au început o activitate frenetică de acoperire a urmelor infracţiunilor săvârşite. În acest climat, persoanele descrise mai sus purtau discuţii, în cadrul cărora se relata ceea ce s-a întâmplat de fapt, dar şi ce anume va trebui să declare fiecare anchetatorilor. Pe fondul acestui climat tensionat, în cadrul discuţiilor, unele persoane au povestit unele fapte pe care le-au comis cu ocazia referendumului”, au scris procurorii DNA în rechizitoriu.

„El atunci seara, când a intrat în secţie, ţie câţi bani ţi-a dat în secţie?”

Un deliciu sunt stenogramele care i-au ”condamnat” pe cei în cauză, așa cum apar ele după o discuție în care Mitroi şi Dude s-au întâlnit să se pună de acord ce vor declara anchetatorilor.

Dude Ilie: Problema e că, uite, mi-o trimis altă de-aia (n.n. citaţie la DNA).
Mitroi Marin: Aha!
Dude Ilie: Şi … hai, aşa cum eşti, să-l prind şi eu pe Dan (n.n. Daniel Răboj). Pân’ la primărie mă duci şi mă laşi acolo. Două minute! Să vedem ce dracu’ zice acesta, să ştiu ce spun acolo, dracului!
Mitroi Marin: Păi, i-acolo Dan?
Dude Ilie: Păi, ar trebui să fie pîn’ la cinci acolo, dă-l în … că eu-ţi mai spun altă chestie.
Mitroi Marin: Îm!?
Dude Ilie: Mie mi-e… Mă gândesc aşa ca chestie, după mintea mea proastă. El atunci seara, când a intrat în secţie, ţie câţi bani ţi-a dat în secţie? În primărie?
Mitroi Marin: Nu. Mi-a dat în primărie.
Dude Ilie: Da’ nu ţi-a …? Pe drum?
Mitroi Marin: Nu pe drum, în maşină.
Dude Ilie: O fi văzut, dracu, cineva, când ţi-o dat?
Mitroi Marin: N-o avut cine.
Dude Ilie: Adică, dacă te cheamă, să ştii ce spui acolo, dracului! Dacă, Doamne fereşte, te cheamă şi pe tine. Că pe mine m-o întrebat atunci. Zic: <Dom-le … > Da’ dacă n-a văzut nimeni când ţi i-a dat, tot e bine. Dar dacă l-a văzut cineva?

„Bă, DANE, mânca-ţi-aş gura! Dă-ne bani de drum, pune-ne avocat, că dacă nu, simplu. Spunem că ne-ai dat lovele şi asta este!”

Într-o altă discuţie, Dude şi Mitroi (numit INTERLOCUTOR de către procurori în această stenogramă) încearcă să stabilească cine i-ar fi putut turna procurorilor, precum şi cum să-l convingă pe primarul Daniel Răboj să îi protejeze şi să le plătească cheltuielile cu avocaţii şi drumurile la Bucureşti.
DUDE ILIE: Cu DAN în maşină te-ai suit?
INTERLOCUTOR: În maşină la CRISTI! A venit el. Eu am mers cu CRISTI cu maşina. Şi DAN s-a urcat în maşină … Era noapte. Pe ăla, da’ atât c-a zis: „Stai şi vezi tu mâine seară”. După.
DUDE ILIE: După? Când ţi-a dat, ţi-a dat decât un milion şi a zis: „Restu’ mâine seară!”
INTERLOCUTOR: Da!
DUDE ILIE: Păi, da, păi, vezi?
INTERLOCUTOR: Păi, da, nici n-a văzut ăla ce mi-a dat atunci.
DUDE ILIE: Dacă o fi zis că alt nume ia bani. „Ia, mă, milionu!”
INTERLOCUTOR: Na!
DUDE ILIE: Dacă ţi-a zis: „Ia, mă!”
INTERLOCUTOR: Îhî! Zice: „Ia, colea şi restu’ mâine seară!”
DUDE ILIE: Şi mâine seară …?
INTERLOCUTOR: Şi mâine după votare!
DUDE ILIE: Pe muteşte ţi i-a dat. (…)
DUDE ILIE: Că i-a … Ţi-am zis c-am spus eu c-am primit? Păi, pe mine nici nu m-a întrebat decât o singură dată de bani. Şi am zis: „Eu n-am dat cu ochii de el decât seara. Când i-am dat procesu-verbal”. M-a întrebat prima dată când am dat prima declaraţie: „Ai primit vreun ban?” Zic: „Nu!” „Nu mai … …(neinteligibil) … Nu, decât seara când i-am dat …” „Ai primit vreun ban?” „Nu, nu!” „Da’ colegii ceilalţi de la P.N. … de la P.D.L. au primit vreun ban?” „Nu ştiu!” Eu zic: „Eu n-am fost cu ei în secţie”(…)

INTERLOCUTOR: Nu, intri la luare de mită, nu e bine, să spui c-ai luat. Cum o să spui c-ai luat? (foloseşte o interjecţie de negare) Eu zic, în moment ce, ce ai luat, ţi-ai tăiat craca de sub picioare. Decât …(neinteligibil)… jucăm altfel acuma. Îţi spun eu …
DUDE ILIE: Cum?
INTERLOCUTOR: „Bă, DANE, mânca-ţi-aş gura! Dacă ne …(neinteligibil)… dă-ne bani de drum, pune-ne avocat, că dacă nu, simplu. Spunem că ne-ai dat lovele şi asta este!
DUDE ILIE: Păi?
INTERLOCUTOR: Păi, da, mă, de ce suntem noi vinovaţi, pentru ce?
DUDE ILIE: Pe mine la bani nu m-a luat decât atunci! Pe mine m-a luat cu urna, ce a făcut ăsta!
INTERLOCUTOR: Păi, atunci …
DUDE ILIE: Da’, eu nu-i zic, îl bag p-ăsta la belea?
INTERLOCUTOR: Păi, îl bagi, normal, că la el numai o oră a fost.
DUDE ILIE: Păi, ei vrea să-i bage pe ăştia în belea, mă! Şi dacă îi spui: „Da, domn’e, mi-a dat un milion, atunci ce face?”
INTERLOCUTOR: Da’ ei probe n-are c-ai luat tu banii. Păi, m-a luat tare pe mine, când ai zis că am, am primit dimineaţa şi la doişpe. „N-am primit, domn’e, nici un ban.” „Avem probe şi …” „Da’ luaţi …” Zic: „Dacă aveţi foarte bine”
DUDE ILIE: Păi, atunci, când ţi-a dat seara nici atunci să fi văzut, până la urma urmei.
INTERLOCUTOR: Cine să vadă, mă? N-a văzut, mă, nici dracu’, mă! Nici dracu’ n-a văzut, mi-am dat seama. N-are, cu asta n-ai cum să demonstrezi.
INTERLOCUTOR: Da. Nu e, că la urmă dacă spui iar e prost. (…)
INTERLOCUTOR: Pă ei îi interesa treabă, da’ nu-i lasă legea, când oi declara tu acolo că ai luat bani. Automat te bagă, chiar dacă nu vrea el, acolo nu mai e că … (râde) …
DUDE ILIE: Şi la alălatu’?
INTERLOCUTOR: Îl doare pe el sufletu’.
DUDE ILIE: Şi la urmă nu … Uite, ăla vine să … Dacă e nea MĂRUŞ … Şi la urmă dacă vine şi cu altă probă şi demonstrează că ai luat ce-i mai faci?
INTERLOCUTOR: Păi, pe ce să demonstreze? De unde să-ţi demonstreze ţie c-ai luat bani? Ă?
DUDE ILIE: Dă-mi bricheta! Noroc!
INTERLOCUTOR: De unde?

Totul pare amuzant, dar e trist. E chiar îngrijorător că oamenii din jurul nostru au asemenea îndeletniciri, pe de o parte pentru că aspectele semnalate arată nivelul de trai al zonei, iar pe de alta confirmă felul în care ajung unii să fie aleși în funcții care decid destine de comunități întregi. Cum este cea de la Bragadiru, acum afectată de continua stare de așteptare în care se află primarul, care stă numai cu ochii pe geam, să nu care cumva să-l ia prin surprindere vreun organ al legii. Deși judecata în acest caz datează de ceva vreme, la cel mai recent termen, Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat cauza pentru 19 februarie 2015.

Vom urmări cu interes evoluția dosarului privind infracțiuni de corupție care conține numele Daniel Răboj și sperăm să nu fie nevoie să scriem cronica unui final politic neanunțat.

9 Comments

 1. […] A riscat totul pentru politică! Pentru niște măgării de duzină, primarul comunei Bragadiru și-a pus în pericol imaginea, principiile și, poate, chiar libertatea, fiind acuzat de infracțiuni de corupție, pe cât de rizibile, pe atât de împovărătoare. Daniel Răboj se află la conducerea primăriei încă din anul 2004. În …read more […]

 2. Stimata doamna, urmareste cu interes ce se intampla. Nu cumva sa pierzi ceva! Ar fi bine sa te documentezi la fata locului despre toate astea, nu sa scrii ce auzi la a saptea ureche. Il cunosti pe primar cumva? Iar ce pret va plati primarul, chiar nu este grija dumitale. Dormi bine noaptea de grija lui? Stai ca puterea se schimba, lumea se schimba!

 3. Niko, urmăresc totul cu interes. M-am documentat ori de câte ori a fost cazul, am fost la Bragadiru, îl cunosc pe primar și mă interesează ce preț va plăti, așa cum ar trebui să intereseze pe orice om de rând, care este în imposibilitatea de a avea o evaluare corectă a votului său.

 4. Ai vorbit cu Dude, Telegaru si Parpalea? Si cu altii ca ei? Ti se pare ca nu a fost o evaluare corecta a votului?

 5. Daca tot ai vorbit cu primarul de la Bragadiru, cum ti s-a parut? Ce impresie ti-a facut? Este corupt, ticalos, are avere? Nu il cunosc personal, doar din auzite, dar sunt tare curioasa! Ma intereseaza parerea ta, ca ziarist!

 6. Dacă ai înțeles că eu îi vreau condamnarea… vorbim degeaba. Nu eu am făcut stenogramele acelea, nu eu am dat mită (dacă ele sunt reale), nu eu am vrut să obțin câteva voturi în plus. Dacă ai fi citit cu atenție, ai fi constatat că sunt de părere că astfel de practici sunt uzuale, dar puțini sunt prinși. Primarul a avut ghinion. Eu vreau să se clarifice lucrurile, nu să fie condamnat.

 7. Buna dimineata!
  Bine zis: DACA SUNT REALE!!!!
  Si cu asta am incheiat! Multumesc pentru ca ai avut amabilitatea sa raspunzi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*