Greva japoneză din sănătate continuă. Dr. Valentin Filip susține cauza medicilor de la Spitalul Județean Teleorman

în Actualitate/Politica altfel/Sănătate

Monica Vasilescu

medicZeci de medici din Teleorman au intrat, luni, în grevă japoneză, cerând, în primul rând, câştiguri mai mari, condiţii mai bune de muncă, reglementarea timpului de lucru. Revolta acestora se manifestă prin purtarea de banderole albastre în timpul programului de lucru, o săptămână.

Despre asta, managerul Spitalului de Urgență Alexandria opinează că medicii sunt îndreptățiți să ceară ceea ce li se cuvine și ne-a explicat care sunt principalele lor doleanțe.

”Revendicare salarială. Corpul medical dorește ceșterea salariului. Și modul de lucru trebuie reglementat. Medicii lucrează mult mai mult decât cele 40 de ore reglementate, într-o săptămână. În momentul când ai un serviciu de gardă, orele de muncă se înmulțesc. Noi avem linii de gardă și medici care fac șapte-opt gărzi. O altă revendicare este aceea că toți colegii mei doresc să-și practice meseria în condiții umane, atât pentru cel care consultă, cât și pentru cel care este consultat. Dacă la ora actuală în Spitalul de Urgență Alexandria s-au făcut niște realizări excepționale, de la cazarmamentul bolnavului și din punct de vedere al investigațiilor, pentru că s-a adus aparatură, în limita bugetului, ei doresc mult mai mult. Ei doresc aparatură de înaltă performanță, cum ar fi un Computer Tomograf, un RMN, pentru care s-au făcut demersuri la minister în fiecare an. Un alt obiectiv al grevei, dar nu ultimul, se referă Ordinul Ministrului 547/2010 prin care se specifică faptul că toți medicii operatori, mă refer aici la Chirurgie generală, Obstretică, ORL, Oftalmologie, Neurochirurgie, Urologie, Chirurgie vasculară, Chirurgie plastică, Chirurgie pediatrică, beneficiază de un spor la salariu de 50%. În fiecare an, la început, apare o ordonanță care spune că pentru aplicarea ordinului trebuie să apară niște norme, care se amână până în anul următor. În acest moment, în Spitalul Județean Alexandria și în altele din țară, se aplică acest ordin, dar situația este următoarea: medicul specialist operator nu beneficiază de acest spor, ci numai de un spor de 6%, dar asistența medicală cu care operează, asistenta de anestezie care îl ajută la operație, infirmiera și brancardierul, cu toții beneficiază de acest spor, numai conducătorul echipei chirurgicale nu. Este o chestiune strigătoare la cer”, a declarant medicul Valentin Filip, director al Spitalului Județean Alexandria.

Până le lămuresc lucrurile la Ministerul Sănătăţii, cadrele medicale continuă greva japoneză și spun că aceasta este o primă manifestare dintr-o serie de proteste care vor urma, dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*