Festivalul naţional de literatură „Marin Preda” a ajuns la ediţia a xv-a

în Cultură

Monica Vasilescu

marin-predaZilele acestea, în judeţul Teleorman se desfăşoară o serie de evenimente culturale sub egida Festivalului naţional de literatură “Marin Preda”, reluat în urmă cu trei ani, după o pauză de opt ani.

Mâine, cu începere de la ora 10.30, la Sala de ședințe a Consiliului Județean Teleorman, vor avea loc manifestările finale ale celei de-a XV-a ediții a Festivalului, proiect cultural derulat în organizarea Consiliului Județean Teleorman și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman, în parteneriat cu Primăria Comunei Siliştea Gumeşti şi Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman şi în colaborare cu revistele: „Luceafărul de dimineaţă” (Bucureşti), „Argeş” (Piteşti), „Bucureştiul literar şi artistic” (Bucureşti), „Litere” (Târgovişte), „Pro Saeculum” (Focşani) şi „Caligraf” (Alexandria).

După cum am aflat de la organizatori, activitățile de la Alexandria, la care participă peste 60 de scriitori și publiciști din București și din țară, dar și din județul Teleorman, vor cuprinde: Simpozionul „Marin Preda: pactul ficțional cu istoria”; festivitatea de decernare a Premiilor celei de a XV-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură „Marin Preda” (din partea organizatorilor și a revistelor partenere); acordarea Diplomei de Excelență pentru sprijinirea scriitorilor din Teleorman; lansarea volumului „Marin Preda. Anii formării intelectuale”, datorat istoricului literar Stan V. Cristea, și lansarea romanului „Dulce ca pelinul”, al prozatorului Ștefan Mitroi.

De asemenea, în cadrul manifestărilor vor fi lansate volumul „Festivalul Național de Literatură «Marin Preda», ediția XV-a, 2016. Caietul premianților” și numărul special al Revistei de Cultură „Caligraf”, totodată fiind organizate Expoziţia de carte „Marin Preda, mereu actual”, realizată de Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman, și Expoziția foto-documentară „Sub semnul operei lui Marin Preda”, realizată de publicistul și jurnalistul Stan Ștefan.

Urmează deplasarea la Siliştea Gumeşti, acolo unde va fi depusă o coroană de flori la bustul scriitorului Marin Preda, va fi vizitat Centrul Memorial „Marin Preda”, iar apoi va fi vizitată Casa natală a scriitorului.

1 Comment

  1. La Centrul de Conservare si Promovare al Culturii Traditionale ,este cineva in stare sa vorbeasca 2 minute despre Marin Preda? sau am ajuns sa-l regretam pe Stuparu?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*