liberinteleorman.ro

Casa în care a copilărit Marin Preda, în prezent

Festivalul Marin Preda, oprit în an centenar. Casa Memorială se vinde, din nou

19 decembrie 2022

2022 este anul centenarului scriitorului teleormănean Marin Preda. Deși este un simbol al literaturii române și unul dintre cei mai buni autori, autoritățile din Teleorman îi dedică tot mai puțină atenție. În afară de Biblioteca Județeană Marin Preda, care s-a preocupat de un centenar așa cum merită valorosul prozator, nicio altă autoritate publică nu a arătat interes major pentru ceea ce a însemnat Marin Preda în literatura română. Nici măcar Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman nu face nimic pentru a susține interesul deschis pentru geniul literaturii care s-a născut, întâmplător, într-un județ precum Teleorman.

De când a venit o nouă conducere la ceea ce se numește declarativ Centrul Cultural Teleorman, marele scriitor a fost uitat definitiv, iar Festivalul de literatură a fost suspendat, pentru că Ciprian Agapie consideră că „nu trebuie să mori cu Marin Preda de gât”, după cum s-a exprimat.

Mai mult, în an centenar, casa în care a locuit Preda este lăsată de izbeliște, înconjurată de buruieni și are lacăt pe ușă. Locuința a fost cumpărată de jurnalistul Marius Tucă, în urmă cu aproape 9 ani, care intenționa să o transform într-un centru de arte, dar a abandonat această idee. Mai mult, recent, Asociația lui Marius Tucă a intrat în faliment și, ca atare, bunurile sale, printre care și casa pe care a dat 35.000 lei, sunt scoase la licitație.

Procedura de valorificare se va decide în luna martie 2023, atunci când este pus în discuție, la Tribunalul București, dosarul de lichidare a „Asociației Mișcarea de rezistență Marius Tucă”.

Entitatea juridică a jurnalistului Marius Tucă a fost înființată în urmă cu 11 ani, potivit site-ului termene.ro, iar de doi ani a început să aibă probleme financiare, fiind începută procedura insolvenței. Ulterior, la sfârșitul anului trecut, instanța de judecată de la Tribunalul București a dispus intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului ASOCIAȚIA MIȘCAREA DE REZISTENȚĂ – MARIUS TUCĂ. Judecătorii au ridicat atunci dreptul de administrare al debitorului și au dispus dizolvarea societății debitoare, dar și sigilarea bunurilor din averea debitoarei și trimiterea de notificări tribunalelor din alte județe în care debitorul are bunuri în vederea sigilării, în sarcina lichidatorului judiciar, după cum arată portalul instanțelor de judecată portal.just.ro.

Pe 9 martie 2023 este termenul la care judecătorii vor da o soluție în acest caz. Între timp, chiar dacă procedura nu a fost definitivată, casa memorială Marin Preda, din Siliștea Gumești, comuna în care a trăit marele scriitor în anii copilăriei, este scoasă la licitație. Prețul de pornire este de 29.600 de euro (fără TVA), adică 35.224 de euro (cu TVA), după cum a anunțat un site de licitații.

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, la Siliștea Gumești, județul Teleorman și a murit pe 16 mai 1980. A fost unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică. Printre operele sale de succes se numără „Moromeții” „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Viața ca o pradă”.  

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Gabriel Bulumac: „Solicit DEMISIA de onoare lui Petre Cioabă! Jos COMUNISMUL!”

Următorul articol

15 permise de conducere, reținute în weekend!

Cele mai recente articole de Actualitate