Monica Vasilescu
Sistemul fiscal este lăsat în plata Domnului și asta o știe toată lumea. Evaziunea fiscală a fost şi este omniprezentă, iar România (Teleormanul nici atât) nu-și permite luxul de a combate această pacoste, mai ales în contextul în care politicul tolerează debandada. Spunem asta pentru că, se știe, verificările se fac întotdeauna selectiv, iar la orice schimbare de putere vine bumerangul. Dacă Poliția ne arată în mod regulat cazuri concrete și pare că dintre instituții ea luptă cel mai mult cu evaziunea, iar Antifrauda dă, cu chiu, cu vai, o statistică generalistă, de la Inspecția fiscală din cadrul Direcției Județene a Finanțelor Publice Teleorman nu am putut afla niciun detaliu. Noul director, Floriana Mitroi, se pare că evită pentru moment întâlnirile cu presa.
Afaceriști prinși cu… bani nedeclarați
Frauda fiscală are teritoriu și în Teleorman. Aici, furtul este la ordinea zilei, iar ”deranjul” organelor abilitate îl simt numai o parte dintre făptuitori. Despre acest lucru, Poliția spune că, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate 70 de dosare penale pe linie de evaziune fiscală, iar în 40 de cauze s-a început urmărirea penală, fiind cercetate 69 de persoane. Cât despre locurile în care se întâlnesc astfel de fapte, în practica judiciară au fost identificate mai multe domenii unde evaziunea fiscală își are raiul: producerea și comercializarea produselor energetice, producerea și valorificarea alcoolului și băuturilor alcoolice, producarea și comercializarea produselor din tutun, producerea și comercializarea mărfurilor agroalimentare, transporturi, turism, construcții și materiale de construcții, exploatarea și prelucrarea materialului lemnos, utilizarea forței de muncă la negru și la gri.
După depistarea neregulilor, am aflat de la Inspectoratul de Poliție al Județului Teleorman, au fost indisponibilizate 730 pachete ţigări şi 122,91 kg tutun, 410 l băuturi alcoolice şi suma de 13.110 lei provenind din activităţi ilegale în aceste nouă domenii. De asemenea, au fost luate măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de 621.000 lei. Organele abilitate au dat 60 de amenzi în valoare de 121.500 lei.
Pentru că este perioada recoltelor, cu ordin de la Poliţia Română, se desfășoară o acţiune de prevenire şi combatere a ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. În decursul câtorva luni, au fost controlate 85 de societăţi comerciale şi 41 de persoane fizice, dar şi 224 mijloace de transport, rezultatul fiind constatarea a 36 de infracţiuni din care 20 de evaziune fiscală. 38 de persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, estimându-se un prejudiciu în valoare de 2.570.706 lei. Au fost aplicate 305 sancţiuni contravenţionale, dintre care opt la legea 12/1990(R), în valoare de 90.400.
Cel mai elocvent caz a fost al unui bărbat, în vârstă de 26 de ani, care, în calitate de administrator la o societate din comuna Frumoasa, cu obiect de activitate achiziţionare, valorificare, transport cereale, a efectuat achiziţii de cantităţi mari de cereale fără a întocmi documente de evidenţă primară, borderou de achiziţii, nu a înregistrat cronologic în evidenţele contabile cantităţile rulate, plăţile şi sumele rezultate din vânzări cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor pe profit – ascunzând masa impozabilă şi celelalte obligaţii către bugetul consolidat al statului, valoarea acestora ridicându-se la suma de 200.000 lei, prejudiciul creat urmând a se stabili prin efectuarea unei inspecţii fiscale. Până atunci, cercetarea penală își urmează cursul.
Raport stufos
Pe lângă alte instituții de stat care au de depistat evaziune, s-a inventat ”DNA-ul fiscului”: Direcția Generală Antifraudă Fiscală 3 din Alexandria, ce preia atribuțiile fostei Gărzi Financiare și detectează corupția din sistem.
Conducerea acestei unități comunică public foarte puțin spre deloc, lăsând impresia că merge pe principiul fapte, nu vorbe. Așa că, Gabriel Valentin Cărbunaru, șef al direcției din capitala Teleormanului, ne-a redirecționat către Alexandru Cristea, responsabil național de relația cu mass-media. Domnia sa ne-a spus că inspectorii antifraudă au efectuat, de la începutul anului până în prezent, 1.389 de acțiuni de verificare a respectării legislației financiar-contabile. ”Urmare controalelor efectuate, inspectorii antifraudă au identificat încălcări ale prevederilor legale din domeniul fiscal pentru sancționarea cărora au dispus 1.319 amenzi și au confiscat numerar și bunuri fără acte de proveniență în valoare totală de 5.752.296 lei. Printre cele mai frecvente abateri constatate de către inspectorii antifraudă se numără lipsa dotării sau utilizării de aparate de marcat electronice fiscale, încălcarea reglementărilor legale cu privire la întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile, efectuarea de acte de comerţ cu bunuri fără acte de proveniență și exercitarea activității de comerț cu ridicata și comerț cu amănuntul în aceeași structură de vânzare”, a declarat Alexandru Cristea. Pentru lipsa dotării și utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, 122 de agenți economici au fost sancționați cu suspendarea activității comerciale. În perioada menționată, inspectorii antifraudă au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de 5.29 milioane euro (23.295.139 lei) pentru care au întocmit 21 de sesizari ale organelor de urmărire penală. Atât.
Cine caută firmele de evaziune
Niciodată nu aflăm de la organele statului cine sunt cei care încalcă legea. Cu nume și prenume. Chipurile, li se prejudiciază imaginea. În realitate, dacă am cunoaște toți agenții economici verificați, putem constata că mare parte dintre aceștia sunt fie buticari, care nu au o pilă sus pusă, fie angajatori care și-au devoalat culoarea politică și în felul ăsta și-au pus adversarii în cap. O dovadă în susținerea afrmației poate fi reprezentată de însuși ocupanții unei funcții în instituția ce se vrea a fi una care va sancționa fărădelegile. Aici, au dat concursul destui partinici politic, cărora parcă le-a fost dedicată funcția de inspector antifraudă. Amintim doar câțiva: Băjan Valentin, fostul director coordonator adjunct al Gărzii Financiare, un apropiat al PSD, Nicolae Cristian, fiul fostului primar PSD de la Beciu, Iulian Arendașu, (apărut în interceptările dintre Sorin Blejnar și Lucian Militaru, cu scopul de a-și găsi post la ANAF), care a uitat de culoarea portocaliu, în prezent frecventând roșul.
Cărbunaru – audiat de DNA, în dosarul şantajului Antena Group
Nici inspectorul general adjunct antifraudă Valentin Gabriel Cărbunaru nu a stat departe de implicații în litigii cu iz politic, fiind unul dintre cei audiați ca făptuitori de procurorii anticorupţie în dosarul în care directorul general al ANTENA TV GROUP, Sorin Alexandrescu, a fost învinuit pentru şantaj. Pe vremea când era adjunctul Comisarului General al Gărzii Financiare, acesta a fost bănuit că ar fi dat Antenei contractul dintre Dumitru Dragomir (fost șef al Ligii Profesioniste de Fotbal), prin firma sa – BUDU SRL, şi operatorul de cablu RCS&RDS. Gabriel Cărbunaru a negat că el sau Garda Financiară ar fi fost implicaţi în furnizarea documentelor către ANTENA ori INTACT.
În aceste condiții, se poate afirma că lupta cu mega-evaziunea mai are mult până la a fi câștigată, cu atât mai mult dacă e întreținută politic. După cum spune un mic afacerist care abia își ține pe piață businessul, structura care vrea să spulbere economia subterană şi să se ia de gât cu marii evazionişti este o gogoriță și cheltuie mai mult decât colectează din amenzi. Nu știm dacă este așa ori dacă aceste instituții își au într-adevăr un rost, cert este că românul simplu este martor și, totodată, vinovat, pentru că e nepăsător. Nu cere bonul fiscal după fiecare cumpărătură și stă să i se închidă gura cu mici ”capturi” făcute de oameni mari.