liberinteleorman.ro

Ervin Zelch: ”Nu poți face schimbarea mult cerută, decât cu oameni noi, care nu sunt împinși în funcții pentru a servi clientela partidului”

31 mai 2016

Monica Vasilescu

ervin (1)Ervin Zelch este unul dintre tinerii politicieni ai capitalei de județ care au ales să se avânte în cursa electorală pentru primăria municipiului Alexandria, având în spate povara unui partid înființat relativ recent. Cu o luptă grea înainte, cu destui contracandidaţi şi cu o misiune deloc ușoară, în care are ca țel rezolvarea problemelor deloc puţine ale municipiului, Ervin are curajul de a se bate electoral cu politicieni consacrați pe plan local. Dar munca nu-l sperie. El este un tânăr care, până la 27 de ani, a gestionat mai multe business-uri, conduce o afacere de pe urma căreia încasează venituri decente și muncește cot la cot cu puținii angajați pe care îi are, probabil și prin prisma urmașilor nemți a căror credință spre responsabilitate o moștenește. Despre șansele sale reale de a deveni primar, dar și despre modul în care percepe prima campanie electorală la care participă, a vorbit Ervin Zelch, în interviul acordat ziarului Liber în Teleorman.

Ervin, întâi de toate, pentru că ai intrat recent în lumea politicii locale, te rog să-ți faci o scurtă prezentare…

Mă numesc Ervin Zelch, am 27 de ani și sunt absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă. Sunt originar din Buftea, județul Ilfov, dar locuiesc în Alexandria din anul 2009.

De ce ai ales să locuiești în Alexandria?

După ce am terminat facultatea, am fost repartizat aici. Am fost diacon la Catedrala ”Sfântul Alexandru” timp de șase ani, după care am dezvoltat o afacere aici. În moentul în care m-am hotărât să intru în politică, am renunțat la slujba de la Catedrală și am intrat în Partidul Mișcarea Populară.

De ce ai făcut trecereea asta de la politică la biserică?

Pentru că am considerat că pot face mai mult. Deciziile se iau la nivel de administrație și numai așa pot fi puse în aplicare proiectele.

Cum se descurcă un om de afaceri într-un oraș ca Alexandria?

Fără o susținere, foarte greu. Mă refer la susținerere din partea administrației locale. Taxe peste taxe și birocrație, toate te fac să-ți pierzi speranța dezvoltării rapide. Noi, micii întreprinzători, ne descurcăm foarte greu fără sprijin.

Ce te-a impulsionat pe tine să intri în lupta electorală pentru Primăria Alexandria?

Am considerat că pot face mai mult pentru cetățenii orașului în care trăiesc. Am decis să fiu opțiunea alexăndrenilor pentru Primaria Alexandriei pentru că sunt un om orientat catre soluții rapide și concrete și către cetățeni. Am auzit în repetate rânduri cerându-se schimbarea clasei politice, mai ales după anumite tragedii.  Am ales să candidez la funcția de primar al Alexandriei pentru că nu poți face schimbarea mult cerută, decât cu oameni noi, cu oameni care nu au mai făcut politică și care nu sunt împinși în funcții pentru a servi clientela politică a partidului.  De fiecare dată, în preajma alegerilor, întâlnim același model de candidat, care promite mult și vine cu proiecte mari care se întind pe perioade lungi. Eu mi-am propus să fiu un nou model de candidat. Vin în fața alexăndrenilor, pentru a le cere votul, cu soluții concrete și rapide, nu cu proiecte care se întind pe ani de zile și care, de cele mai multe ori, rămân nefinalizate.

Ce ai schimba?

Putem schimba, în primul rând, mentalitatea. Putem renunța la birocrație, putem încuraja investitorii pe care îi avem, putem încuraja tinerii să rămână în municipiul Alexandria. Sunt mulți tineri cu dorința dezvoltării care pleacă din Alexandria. Acești tineri, aici, nu ar avea unde să lucreze, de exemplu, în IT. De aceea, avem nevoie de un centru IT, care ar fi benefic municipiului.

Alte planuri?

Din 5 iunie, va fi o prioritate pentru mine sprijinirea tinerilor, pentru ca aceștia să aleagă să rămână în Alexandria, să muncească și să se dezvolte aici. Din 5 iunie voi transforma Primăria Alexandria într-o primărie inteligentă, condusă de oameni corecți și cinstiti, o primărie care va utiliza bugetul local cu măsură, fără a servi alte interese și fără a achita, din bani publici, datorii politice. În viziunea mea, o primărie inteligentă trebuie să aibă un principiu economic simplu: rezultate maxime cu resurse minime. Un alt aspect deosebit de important și care trebuie tratat cu seriozitate este siguranța cetățenilor Alexandriei, un drept prevăzut de Constituția României, care cade în sarcina administrației locale. Amplasarea de camere de supraveghere pe toate străzile orașului și reorganizarea Poliției Locale va face ca în Alexandria cetățenii să se simtă în siguranță indiferent de ora sau de zona în care se află. Sprijinirea actualilor investitori este soluția cea mai simplă și cea mai rapidă pentru crearea locurilor de muncă în Alexandria. Nu putem gândi la Parc Industrial, care necesită ani de zile până la finalizare. Trebuie să găsim soluții rapide, pe termen scurt pentru cetățeni, iar aceste soluții nu sunt decât încurajarea actualilor investitori, pentru ca aceștia să poată fi determinați să facă noi angajări. Acest lucru se poate realiza în primele săptămâni de mandat. Pe lângă toate aceste aspecte importante și necesare pentru Alexandria, voi avea în vedere și reorganizarea adăpostului de animale, crearea unui centru specializat în educarea copiilor cu autism sau alte dizabilități, reorganizarea Casei de Cultură, în prezent nefuncțională. Este o chestiune de zile, până când aceste lucruri, extrem de utile pentru Alexandria și alexăndreni pot fi începute și realizate. Este o chestiune de zile, până când administrația locală va deveni eficientă prin eliminarea nepotismelor. A sosit timpul ca cetățenii să nu mai fie mintiți și amăgiți cu proiecte peste proiecte, care totdeauna au rămas nefinalizate.  A sosit timpul să facem acea schimbare, mult dorită, cu un primar tânăr, onest și muncitor.

Consideri că la capitolul urbanism stăm bine?

Depinde la ce te referi…

De exemplu, ți se pare o discrepanță între gardul casei episcopale, copie după Mănăstirea Lainici, și casele normale din zonă?

Fiecare după buget, aici nu ține de administrația locală. Acolo au contribuit cu bani toate parohiile din județ. Acum, de ce nu am vorbi despre Dragnea, că are casă pe două străzi.

Apropos de Dragnea și de modul în care se votează în Teleorman… de ce crezi că oamenii votează într-un singur fel, deși nu vedem o dezvoltare reală de la mandat la mandat?

Oamenii au votat într-un singur fel, dar de acum nu vor mai vota așa.

Ce te determină să crezi asta?

Felul în care se face campanie electorală. În cele peste două săptămâni de campanie, am întâlnit mulți oameni care întrebau ce le dăm. Le-am spus că s-a modificat legea electorală și nu avem voie să dăm nimic. Sperăm că ea va fi respectată și de celelalte partide.

Oamenii au fost receptivi la schimbare?

Majoritatea, da. Nu am mai fost până acum în campanie electorală, nu știu dacă au fost și sinceri când au spus DA, dar mulți vor schimbare, după opt ani în care au avut parte de aceleași promisiuni.

Pe ce fel de electorat te bazezi?

Pe toate categoriile de oameni. Am întâlnit și persoane în vârstă, care au spus că vor o schimbare pentru cei care vin din urmă, dar și tineri care aveau aceeași percepție. Mă bazez pe toate categoriile de electorat.

Dacă nu-ți atingi scopul ce vei face? Vei rămâne în politică?

Eu cred că voi câștiga. Dacă nu, mă voi pregăti, începând din 6 iunie, pentru alegerile din 2020. Pentru mine, candidatura nu a fost o aventură. Sunt ambițios și voi continua până voi câștiga.

Dacă ar fi să devii consilier local, cu cine ai colabora?

Voi colabora cu toate partidele care au intenții bune și care încearcă să facă ceva pentru comunitate.

Ai un mesaj pentru cetățenii din Alexandria?

Da, îi rog pe alexăndreni să voteze, în primul rând, rațional.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

”Lipscanii”, înhalați de cinematograf

Următorul articol

Sclavii plantației teleormăneane au fost cândva eroi – Cum s-au transformat eroii în lași și eroinele în dive?

Cele mai recente articole de Interviu