Monica Vasilescu
Într-o actualitate în care avem la dispoziție resurse naturale din ce în ce mai reduse (de apă, de combustibili), cu toții ar trebui să arătăm mai mult respect ingredientelor folosite în bucătărie, energiei și muncii depuse pentru producerea alimentelor. Acesta este un crez și un îndemn deopotrivă al celor de la Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), o organizaţie neguvernamentalǎ ce furnizează programe educaţionale de calitate, în scopul unui mediu sustenabil.
Din acest motiv, a luat ființă proiectul european ”Mănâncă responsabil”, făcut în parteneriat cu 9 țări, un program de acțiune orientat spre ȋnvățarea globală ȋn Anul European pentru Dezvoltare (2015), prin care se încurajează consumul alimentelor cu răspundere. Deoarece educația are un rol important în orice activitate, proiectul se adresează cu precădere persoanelor aflate la o vârstă fragedă, pentru că întâi copiii trebuie să ia aminte că, prin aportul lor, hrana personală poate avea urmări ireversibile asupra unei importante părţi a planetei. Acestui proiect i s-au alăturat 50 de şcoli din România (6 gradiniţe, 25 şcoli, 18 licee, 1 şcoală specială), între care și două din Teleorman. Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria și Colegiul Național ”Anastasescu” Roșiorii de Vede au spus DA proiectului care invită la consumul responsabil de hrană.
Scopurile acestui proiect vizează copii şi adulţi mai responsabili ȋn ceea ce priveşte: cumpărarea unor cantităţi mai mici de produse alimentare pentru a nu se mai arunca mancarea; consumarea unei cantităţi mai mari de hrană ȋn stare proaspătă; descurajarea consumului de hrană ȋnalt procesată; consumul de mâncare pregătită acasă, ȋn locul celei semipreparate cumpărate din magazine sau consumate ȋn fast-food-uri; reducerea resturilor/deşeurilor alimentare; valorificarea deşeurilor menajere (compost); ȋnţelegerea importanţei achiziționării de alimente care provin de la distanţe cât mai mici.
”Mănâncă responsabil” a fost implementat până acum în mai multe dintre unitățile de învățământ participante. Produsul rezultat, pentru preșcolari, va fi un poster uriaș cu ilustrații însoțite de un text sau o carte ce va cuprinde desenele și povestea creată de copii. Elevii din şcolile gimnaziale vor primi un jurnal al comitetului eco, iar liceenii vor avea parte de un film.
În cadrul programului, luni, la un hotel din București, a avut loc o dezbatere privind tematica abordată ca urmare a implementării proiectului ”Mănâncă responsabil”, la care au participat persoane din diferite domenii de activitate, în frunte cu prof. dr. Cornelia Dincă – membru fondator al CCDG și prof. dr. Răzvan Dincă, manager de proiect. Inițiatorii proiectului au ca obiectiv principal declarat oferirea de programe educaţionale care promovează relaţii durabile între copii, adulţi şi mediul înconjurător, realizând că educaţia eficientă trebuie să se extindă dincolo de sala de clasă şi că principiile de ecologie, justiţie şi egalitate trebuie să fie evidente la toate nivelurile societǎţii.
Domeniile abordate la recenta întâlnire s-au bazat pe sănătate și stil de viață, în interesul stimulării consumului de alimente locale şi a nu face risipă, având ca temei cultura alimentației și deschiderea către diferite obiceiuri de a consuma hrană sănătoasă, care nu pune în pericol sustenabilitatea mediului înconjurător.