liberinteleorman.ro

Dosarul Dragnea-Trump: Epistola menită să-l impresioneze pe președintele american

Advertisement

Cu doi ani înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Liviu Dragnea i-a scris o epistolă lui Donald Trump, președintele SUA la acea dată, în care îl asigura că peste 150.000 de oameni extaziați l-ar întâmpina pe străzi „pentru a sărbători sosirea dvs. și parteneriatul care ne leagă”.

Dragnea este acuzat că s-a folosit de puterea politică pentru a da contracte pentru echipamente militare de miliarde de dolari firmei unui afacerist care i-a facilitat întâlnirea cu fostul președinte american Donald Trump.

Potrivit rechizitoriului DNA, fostul lider PSD Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă fostul premier Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata Română pentru „sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI. Compania Circinius Defence LLC este controlată de Elliott Broidy, fost vicepreședinte al Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.

Intermediarul afacerii a fost Cristian Burci, care la un moment dat a preluat afacerea de la Broidy. „Inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a traficat influența reală pe care o avea față de prim-ministrul României și ceilalți membri ai Guvernului României, în special cei de la nivelul Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Economiei, promițându-i că îi va determina să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și de intelligence, pe care Burci și Broidy le aveau în România”, se arată în rechizitoriul DNA.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în legătură cu vizita în SUA, iar scrisoarea apare în rechizitoriu.

”Stimate domnule Trump,

Cu mândrie reiterez faptul că România este în continuare un aliat ferm și responsabil al Statelor Unite și o ancoră a relației transatlantice. Am muncit din greu pentru a deveni un factor de stabilitate politică și economică în ceea ce privește populația și una dintre economiile UE cu cea mai rapidă creștere.

În același timp, 2017 marchează primul an în care România a bugetat integral cele doua procente din PIB pentru cheltuielile de apărare, asa cum s-a solicitat la summit-ul NATO din Țara Galilor. Suntem, de asemenea, mândri că ocupăm locul patru în ceea ce privește contribuția trupelor NATO în Afganistan, fiind angajați în lupta contra ISIS și a extremiștilor jihadiști. Acestea sunt doar câteva moduri prin care România încearcă să arate că parteneriatul strategic cu Statele Unite este prioritatea noastră de politică externă cea mai importantă.

Acestea fiind spuse, aș dori să mă alătur domnului președinte Iohannis în ceea ce privește invitația de a vizita România. Aceasta este o invitație deschisă, dar recomand stabilirea unei date înainte sau după vizita dvs. la Bruxelles din 25 mai.

Odată ce ajungeți la București, în numele politicului și al comunității de afaceri, vă invit să vorbiți poporului român și lumii prin intermediul Parlamentului nostru. Mai mult, consider că, în cazul în care susțineți un discurs public în fața unei largi audiențe în Piața Constituției din București, exact în fața clădirii Parlamentului, rezultatul ar fi un succes răsunător. O inițiativă similară a președintelui Bush, în timpul vizitei pe care a efectuat-o în România acum 15 ani, a făcut istorie.

Am convingerea că prezența dvs. la București va extazia populația. La un astfel de eveniment ne putem aștepta să participe mai mult de 150.000 de oameni pe străzi, pentru a sărbători sosirea dvs. și parteneriatul care ne leagă.

Sper sincer ca programul dvs. va permite o astfel de vizita.

Salutari calde,

Liviu Dragnea”.

Scrisoarea care apare în rechizitoriu

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Dănuț Cristescu: Guvernarea asistă nepăsătoare cum valuri după valuri de scumpiri devastează puterea de cumpărare și sărăcesc populația României!

Următorul articol

Gabi Bulumac a inițiat PRIMUL proiect de hotărâre al unui consilier local din opoziție, la Alexandria – Cine se împotrivește

Cele mai recente articole de Actualitate